Pasar al contenido principal

Superilla Barcelona

Imatge Superila
Sector público
Barrio
Activo

Objectius del projecte

El model de Superilles té com a objectiu recuperar una part de l’espai que actualment ocupen els vehicles privats i aconseguir un espai públic saludable, just, verd, i segur.

El projecte, busca reorganitzar la mobilitat per tal que els ciutadans puguin disposar d’una plaça o un eix verd a 200 metres com a màxim, millorant l'oferta d’espais de trobada i oci a la ciutat.

Descripció del projecte

Després d'actuacions en diferents àmbits (com al Poblenou, Sant Antoni o Horta), el model Superilles farà un canvi d'escala i de ritme, mitjançant la creació d’una xarxa d'eixos verds i places on el vianant hi té prioritat.

Aquesta xarxa permetrà canviar el mapa de la ciutat, posant a la ciutadania en el centre, com a protagonista. El projecte es desenvoluparà prioritàriament a la trama Cerdà i, especialment, al districte de l'Eixample, estenent la xarxa que es va començar a crear al barri de Sant Antoni.

Els eixos verds, que formen part del projecte de les Superilles, són carrers pacificats, amb llocs d'estada i verd, que permeten desplaçar-se a peu amb confort, comoditat i seguretat. En els encreuaments dels eixos, i degut als característics xamfrans, es creen noves places: espais d'uns 2.000 m2, que abans estaven destinats exclusivament al trànsit vehicular, i que es convertiran en espais de trobada i estada confortables, on els paviments permeables, el verd o l’oci tindran un paper principal.

En concret, el projecte:

  • Impulsa una nova manera d’organitzar l'espai públic de la ciutat, posant en el centre a les persones.
  • Té l’objectiu de crear una xarxa d'eixos verds i places que s'estenen per la ciutat.
  • Prioritza al vianant per tal d’aconseguir que els carrers puguin ser llocs de trobada i esbarjo. Els eixos verds i les places són llocs d'oci i trobada més segurs i sostenibles.
  • Genera nou espai públic de qualitat per a la ciutadania. Actualment, el 60% de l’espai públic està ocupat pel vehicle privat, quan més del 50% dels desplaçaments es fan a peu.

Al districte de l’Eixample s’executaran quatre eixos verds: Rocafort, Consell de Cent, Borrell i Girona. I al districte de Sant Martí s’executaran els eixos d’Almogàvers, Puigcerdà, Bolívia, Zamora i Cristóbal de Moura.

Així mateix, els àmbits de les superilles s’estan desenvolupant, també, a Hostafrancs, la Sagrera, Horta i Sant Gervasi, i es preveu que el model s’estengui als barris que allotjaran el projecte VilaVeïna.

Àmbits d’intervenció

Movilidad sostenible

El transporte de personas y mercancías es una de las principales fuentes de emisiones de gases de efecto invernadero y otros contaminantes de las ciudades. Es imprescindible, por tanto, impulsar un cambio en el actual modelo de movilidad —que tiene una fuerte dependencia de los combustibles fósiles— hacia la ecomovilidad, acompañado de un uso más racional de las grandes infraestructuras.

Usos del suelo y modelo urbano

En un contexto de emergencia climática, debe avanzar hacia un modelo urbano que priorice el bienestar ciudadano y la protección de la biodiversidad. Las ciudades deben adoptar un modelo resiliente con una ocupación del suelo que contemple la variable climática, con barrios equilibrados y conectados que fomenten distancias cortas y la ecomovilidad, y con espacios públicos verdes y de calidad.

Multimodalidad y movilidad activa

Para conseguir una movilidad más eficaz y saludable, es clave contar con una metrópolis vertebrada a través de redes de movilidad activa —peatonal y de bicicletas—, de intercambiadores y nuevas centralidades, junto con una amplia y coordinada oferta de modos de transporte sostenibles que permitan a los ciudadanos combinar diferentes medios para realizar sus desplazamientos cotidianos. 

Planificación territorial y urbana

La planificación es una herramienta clave para ordenar y regular los usos del suelo y las actividades en el territorio, y es, por tanto, el instrumento idóneo para alcanzar un modelo de ciudad coherente con el modo en el que las personas lo habitan. El planeamiento debe integrar las necesidades de la ciudadanía, repensar las infraestructuras y favorecer el impulso de modas sostenibles.

Equipamientos y “efecto barrio”

El lugar donde se nace y se vive marca muy claramente las posibilidades de desarrollo de las personas. Las actuaciones de mejora del entorno, tanto en términos físicos como sociales, son una pieza esencial para un mayor equilibrio territorial y para ofrecer oportunidades de progreso para todos.

Per saber-ne més

Contacte

urbanisme@bcn.cat

Ayuntamiento de Barcelona – Ecología Urbana

Av. Diagonal, 240

Barcelona (08018)

93 291 45 47