Pasar al contenido principal

Vallès Circular

Taller economia circular
Academia
Sector público
Sector privado
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Iniciativa territorial multiactor per promoure i impulsar l'economia circular al Vallès Occidental, millorar la competitivitat, la qualitat de vida i el medi ambient mitjançant noves formes de producció i consum.

Descripció del projecte

L’espai de governança "Vallès Circular" es configura a partir de l'Acord Vallès Circular, signat per entitats comarcals, alcaldesses, alcaldes i altres actors clau, amb l'objectiu de promoure l'economia circular al Vallès Occidental. Aquesta iniciativa situa la comarca a l'avantguarda de la promoció d'un model econòmic sostenible, fomentant la col·laboració públic-privada i la integració dels principis de l'economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental.


L'Acord es va signar el 2017 amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb l'objectiu de transformar el model de consum i producció mitjançant millores competitives a les empreses i el desenvolupament social sostenible. Aquest acord es basa en la tasca prèvia de la Xarxa d'entitats per a l'impuls de l'economia circular al Vallès Occidental. 


Des de la formalització de l’acord al llarg dels anys s’ha avançat progressivament per tal de dotar de major abast i/o concreció algunes de les línies prioritàries d’intervenció. Aquestes s’han definit en funció dels reptes territorials identificats en cada moment i incorporant, en alguns casos, abordatges sectorials i/o de cadena de valor com l’aprofitament alimentari i/o la transició energètica entre d’altres. 


El Consell Comarcal lidera aquest impuls de manera transversal, amb la participació activa de totes les àrees i la interconnexió de projectes i propostes compartides amb diversos agents del territori. 


El projecte Vallès Circular continua creixent, com a espai de governança, oferint la possibilitat de sumar-se a empreses i entitats compromeses amb l'economia circular. Això crea una comunitat que comparteix objectius, reptes, recursos i sinergies per avançar cap a un model econòmic més sostenible.


Al mateix temps, el projecte Vallès Circular ha permès l’execució i desenvolupament de projectes concrets al territori que han propiciat l’entrada de nous actors a l’Acord i l’abordatge de nous àmbits de treball. Actualment, el projecte Recooperem de sostenibilitat alimentaria, el Servei comarcal de Biomassa Forestal o el projecte de Rehabilitació energètica a la indústria i la llar s’han convertit en tres puntals de l’economia circular a la comarca. 


L’any 2019 el projecte va rebre el premi BASF a la millor pràctica en Economia circular de administracions Públicas. També s’ha presentat com a bona pràctica en diverses jornades i congressos especialitzats així com a la Cimera Mundial del Clima COP25 (Madrid 2019) 

Àmbits d’intervenció

Espacios de actividad económica

Resulta fundamental garantizar la disponibilidad de espacios adecuados para las diferentes actividades económicas, en un contexto de descarbonización y digitalización, facilitando la reconversión de espacios actualmente existentes y promoviendo nuevos espacios, garantizando su sostenibilidad, una distribución territorial armónica y el equilibrio con otros usos.

Clústeres, redes y territorio

En un contexto empresarial de organizaciones de reducido tamaño, es necesario potenciar instrumentos de colaboración, de carácter formal o informal, que les permitan superar barreras de entrada que dificultan las actividades de internacionalización, y la innovación, o proporcionar una adecuada formación de las personas que trabajan en ellas.

Modelo de empresa

El impulso de la innovación y la aportación de prosperidad para una sociedad más inclusiva por parte del tejido empresarial pide emprender determinados cambios en los modelos de empresa y de negocio, que, al mismo tiempo, deben servir para adaptar las estructuras en términos de resiliencia frente a los cambios en el entorno y en la propia actividad económica.

Sectores tractores

Los sectores más intensivos en trabajo y, por tanto, con alta capacidad para generar empleo, reclaman una atención específica de cara a asegurar unas condiciones laborales que garanticen incrementos de la productividad. Asimismo, es necesario identificar nuevos sectores generadores de empleo y plantear propuestas de arraigo y aceleración de su desarrollo.

Economía circular y modelo de consumo

Es primordial establecer un cambio del actual sistema económico basado en el consumo de los recursos naturales y el aumento de las desigualdades sociales, hacia un modelo más justo y sostenible. Es necesario impulsar un modelo de desarrollo que respete el territorio y fomente el empleo de calidad, mediante el impulso de la economía circular, la simbiosis industrial y un consumo basado en productos sostenibles y de proximidad.