Pasar al contenido principal

Connectem Barcelona. Projecte pilot d’inclusió digital a Trinitat Nova

Família beneficiària de Connectem Barcelona
Sector público
Sector privado
Organizaciones ciudadanas
Barrio
Inactivo

Objectius del projecte

Avaluar l’impacte de diverses polítiques de prestació i capacitació digital de població vulnerable per determinar l’impacte que tenen i explorar vies de millora.

 

Descripció del projecte

Connectem Barcelona és una prova pilot que va facilitar l’accés físic a internet de qualitat i donar la capacitació pel seu ús ben aprofitat a 400 llars vulnerables del barri de la Trinitat Nova, al districte de Nou Barris, per avaluar l’impacte que generava en la reducció de la bretxa digital, la nova font de desigualtats socials, correlacionada amb d’altres bretxes.

Connectem Barcelona forma part del plantejament de la ciutat per a una transició digital justa, que busca assolir la bretxa digital zero. Ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats i empreses implicades:

  • Entitats i equipaments: Càritas i Cibernàrium (Barcelona Activa).
  • Empreses col·laboradores i representants de l’ecosistema tecnològic a Catalunya: Parlem, Orange, Vodafone, Mobile World Capital, Lenovo i Ingeus.

El projecte consisteix a avaluar l’impacte que té disposar de connexió física, a la xarxa i amb ordinadors portàtils, i també avaluar si millora quan s’acompanya d’accions de capacitació i formació en l’ús d’internet i els recursos que s’ofereixen. Les conclusions extretes permeten definir millor les polítiques digitals per eliminar la bretxa digital a tota la ciutat.

El desplegament de la primera fase del projecte Connectem Barcelona va confirmar que la bretxa digital és molt més pronunciada entre els col·lectius en situació de vulnerabilitat econòmica: la manca d’accés i sobretot la manca de capacitació en l’entorn digital va quedar palesa en el conjunt de persones beneficiàries del projecte.

Les persones beneficiàries van demostrar l’interès que els desperta una oportunitat d’accedir al coneixement necessari per poder aprofitar totes les possibilitats de l’entorn digital, més enllà de la connexió que molts ja puguin tenir. I aquest és un dels aspectes que cal focalitzar de cara a l’escalat del projecte a tota la ciutat.

I en termes organitzatius destaca la motivació i predisposició per part de tots els agents i les entitats implicades. El repte de tancar la bretxa és entès i compartit no només pels agents socials, sinó també pel sector de la tecnologia i les comunicacions. La xarxa de partenariats i col·laboracions per al Connectem Barcelona ha estat molt profitosa.

 

Àmbits d’intervenció

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Derechos sociales y convivencia

Además de los aspectos de carácter más material, es necesario tener en cuenta la incidencia sobre el progreso personal de todos aquellos factores que pueden contribuir a alcanzar la autonomía, el desarrollo y la integración social satisfactoria de las personas vulnerables.