Pasar al contenido principal

Martorell Urban Lab: Construint Futur Sostenible

Martorell Urban Lab
Academia
Sector público
Sector privado
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

El MARTORELL URBAN LAB: Construint Futur Sostenible té com a objectiu promoure el treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia.
A continuació destaquem cinc objectius del projecte:

  1. Augmentar la inserció laboral i contribuir a la millora de l’ocupabilitat de la força de treball (persones en situació d’atur, ocupades i inactives) cap a les ocupacions amb major demanda que requereixen competències digitals.
  2. Incrementar la participació femenina i jove en ocupacions del sector de la construcció.
     
  3. Implicar el teixit productiu en el codisseny i la coexecució dels projectes territorials per optimitzar el seu impacte.
  4. Facilitar la transformació digital del teixit empresarial per millorar la seva competitivitat.
  5. Promoure aliances i/o compromisos institucionals per alinear i optimitzar l’impacte d’iniciatives locals a través de la col·laboració publicoprivada i la cooperació territorial.

Descripció del projecte

El projecte es fonamenta en l’impuls de la tecnologia com a motor transformador i en l’acompanyament a la transició digital de persones i empreses cap a un model socioeconòmic sostenible, competitiu i orientat a la minimització de les desigualtats.

Aquesta iniciativa aposta per contribuir a l’evolució i el creixement del sector de la construcció amb solucions per millorar la capacitat productiva de la cadena de valor i les noves competències dels treballadors i les treballadores adaptades a la nova realitat tecnològica. El programa pretén impulsar la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari.

El projecte vol incidir en dos àmbits d’actuació que han estat malmesos per la crisi sanitària provocada per la covid-19:

  1. Les persones, capacitant professionalment i de manera transversal els nostres usuaris i usuàries de la Xarxa de Serveis Locals d’Ocupació (XALOC).
  2. Les empreses, impulsant la transformació i el creixement del nostre teixit empresarial en el sector de la construcció, que té davant uns nous reptes de negoci relacionats amb aquestes noves solucions urbanes i que hauran de treballar en els sectors de les TIC, l’energia, la salut, l’economia circular, la indústria 4.0, la mobilitat i la construcció industrialitzada.

Àmbits d’intervenció

Educación y formación

Es necesario emprender acciones para actualizar y poner al día la formación, de modo que esta también esté orientada a las necesidades del mercado de trabajo, actuando principalmente en la expansión de la formación profesional y la formación continuada, así como impulsando el incremento de demanda de las enseñanzas STEM, especialmente, entre las mujeres.

Transferencia tecnológica

La mejora de la transferencia del conocimiento generado por el sistema de universidades e investigación en las empresas, actualmente uno de los puntos débiles del sistema de innovación en la región metropolitana de Barcelona, debe perseguirse potenciando el sistema de centros tecnológicos y potenciando el intercambio de conocimiento entre todos los actores del ecosistema de la innovación.

Clústeres, redes y territorio

En un contexto empresarial de organizaciones de reducido tamaño, es necesario potenciar instrumentos de colaboración, de carácter formal o informal, que les permitan superar barreras de entrada que dificultan las actividades de internacionalización, y la innovación, o proporcionar una adecuada formación de las personas que trabajan en ellas.

Modelo de empresa

El impulso de la innovación y la aportación de prosperidad para una sociedad más inclusiva por parte del tejido empresarial pide emprender determinados cambios en los modelos de empresa y de negocio, que, al mismo tiempo, deben servir para adaptar las estructuras en términos de resiliencia frente a los cambios en el entorno y en la propia actividad económica.

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Sectores tractores

Los sectores más intensivos en trabajo y, por tanto, con alta capacidad para generar empleo, reclaman una atención específica de cara a asegurar unas condiciones laborales que garanticen incrementos de la productividad. Asimismo, es necesario identificar nuevos sectores generadores de empleo y plantear propuestas de arraigo y aceleración de su desarrollo.

Per saber-ne més

Contacte

moliempresa@martorell.cat

Regidoria de Promoció Econòmica · Ajuntament de Martorell

Camí del Riu, s/n

Martorell (08760 )

93 775 31 01