Pasar al contenido principal

Barris i comunitats: motors de transformació social

Projecte Barris i Comunitats
Sector público
Organizaciones ciudadanas
Barrio
Activo

Objectius del projecte

Oferir als ajuntaments una estratègia d’intervenció sociourbana de barris, generadora de contextos de majors oportunitats d’inclusió i cohesió social per combatre la segregació urbana. Es basa en l’enfortiment comunitari, que s’entén com un valor en si mateix i base d’una ciutadania activa, propositiva i resilient, que esdevé una condició de possibilitat perquè les polítiques públiques urbanes arrelin i optimitzin el seu rendiment i la seva capacitat transformadora als barris.

Descripció del projecte

El projecte Barris i comunitats: motors de transformació social és un dels 21 projectes transformadors ideats per la Diputació de Barcelona en el seu Pla d’actuació de mandat 2020-2023.

Alguns barris, ciutats i àrees urbanes concentren situacions extremes de vulnerabilitat social, econòmica, residencial, urbanística, relacional, etc., des de fa anys i de manera persistent. Aquestes àrees han estat objecte de plans i programes d’actuació diversos que, tot i partir d’una voluntat d’intervenció integral, sobretot han incidit en la dimensió més física, com l’urbanisme de l’espai públic, la rehabilitació d’edificis, la creació d’equipaments i la infraestructura de mobilitat. Aquests elements han ajudat a contenir la intensificació de la vulnerabilitat en aquests barris, però sense trencar amb les dinàmiques i els condicionants de reproducció generacional de la pobresa.

L’element distintiu de Barris i comunitats és el focus en l’activitat comunitària dels barris com a motor de la transformació en les condicions que ofereixi. El plantejament del projecte és que aquest enfortiment de la capacitat comunitària als barris serà resultat del desplegament dels projectes territorials que es plantegin a cada municipi, i proporcionarà a mitjà i llarg termini més oportunitats vitals per als participants en els projectes. A més, el plantejament apunta que, si es mantenen aquestes estructures comunitàries, milloraran les condicions de vida als barris de referència, en proporcionar itineraris personals de millora de les condicions de vida i facilitar que el veïnat opti per arrelar-se al territori.

Els objectius operatius del programa són:

  • Generació i divulgació de coneixement a l’entorn dels projectes als barris.
  • Promoció d’accions de lluita contra la pobresa, l’exclusió i la vulnerabilitat social.
  • Promoció d’accions per apoderar el veïnat perquè tingui un paper actiu en el procés de transformació del barri.
  • Promoció d’accions per a un model urbà sostenible, cohesionat i saludable.
  • Impuls d’una figura professional específica als ajuntaments per a projectes als barris.

L’edició 2021 del programa es destina a 13 municipis de la província, amb més de 65.000 habitants i barris que tenen un índex de vulnerabilitat social inferior a 100. L’edició 2022 del programa afegeix els municipis amb població superior als 50.000 habitants.
 

Àmbits d’intervenció

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Tercer sector y cuidados

El adecuado funcionamiento del sistema productivo reclama encontrar soluciones adecuadas en la atención y los cuidados, en particular, a las personas más dependientes. Hay que reducir los sesgos salariales y de género en el empleo de estos sectores, a la vez que debe afianzarse la apuesta por el tercer sector como actor relevante en la prestación de servicios a las personas, y factor cohesionador y generador de capital social.

Vulnerabilidad económica

La pobreza es el principal factor de vulnerabilidad en nuestra sociedad, por lo que es necesario incidir en ella de forma directa para ayudar a las personas que se encuentran en esta situación, o en riesgo de caer en ella, utilizando de forma eficiente los instrumentos que les permitan disponer de unos niveles suficientes de renta a partir de los que poder superar factores de dependencia.

Derechos sociales y convivencia

Además de los aspectos de carácter más material, es necesario tener en cuenta la incidencia sobre el progreso personal de todos aquellos factores que pueden contribuir a alcanzar la autonomía, el desarrollo y la integración social satisfactoria de las personas vulnerables.

Equipamientos y “efecto barrio”

El lugar donde se nace y se vive marca muy claramente las posibilidades de desarrollo de las personas. Las actuaciones de mejora del entorno, tanto en términos físicos como sociales, son una pieza esencial para un mayor equilibrio territorial y para ofrecer oportunidades de progreso para todos.

Interculturalidad

Así como la lengua y cultura catalanas son parte de nuestro patrimonio cultural, también forman parte de esta riqueza las aportaciones de las comunidades de personas recién llegadas que se asientan e integran en la sociedad. El conocimiento, intercambio y trabajo conjunto de culturas distintas favorece una mejor cohesión social y nos acerca a una sociedad más inclusiva y equitativa, a la vez que enriquece nuestro patrimonio cultural.