Pasar al contenido principal

ComunitatEnergètica.Cat

Imatge ComunitatEnergetica.cat
Academia
Sector público
Sector privado
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Plataforma digital de creació de comunitats energètiques inclusives adreçada a la ciutadania, les entitats i empreses de mercat i l’Administració pública d’arreu del territori de Catalunya. 

D’una banda, és una eina d’accés àgil i interactiu a tota la informació necessària per descobrir les possibilitats de tots els edificis per cooperar en la producció i el consum d’energia fotovoltaica. De l’altra, funciona com a espai de trobada que permet crear les aliances clau per iniciar els processos de creació de comunitats energètiques. 

Descripció del projecte

Aquest projecte busca donar resposta a la necessitat d’incrementar la producció d’energies renovables mitjançant la superació de les barreres socials per posar en marxa una comunitat energètica, com a figura formada per diversos agents de la ciutadania, l’Administració local i les pimes, que treballen juntes i s’involucren en els processos de producció, distribució i ús d’energia, amb l’objectiu final d’oferir beneficis: 

  • Mediambientals: a través de la reducció del consum i la descarbonització. 

  • Socials: reduint el cost energètic de la llar. 

  • Econòmics: incrementant la cohesió social i l’apoderament comunitari. 

La plataforma ofereix la possibilitat de desenvolupar: 

  1. Simulació de la generació de comunitats energètiques entre el veïnatge per quantificar l’estalvi energètic que suposa la seva creació. 

  2. Exploració d’iniciatives de comunitats energètiques al voltant. 

  3. Conèixer la xarxa d’agents facilitadors de l’Administració, empreses i veïns d’un territori proper. 

Àmbits d’intervenció

Recursos energéticos

La transición energética es un proceso clave y que debe darse de manera progresiva y democrática para reducir las emisiones de GEI y, por tanto, mitigar los efectos del cambio climático. En este sentido, es necesario avanzar hacia la sustitución de la energía de origen fósil por energía local y renovable, la disminución del consumo, el aumento de la eficiencia y la autoproducción.

Economía circular y modelo de consumo

Es primordial establecer un cambio del actual sistema económico basado en el consumo de los recursos naturales y el aumento de las desigualdades sociales, hacia un modelo más justo y sostenible. Es necesario impulsar un modelo de desarrollo que respete el territorio y fomente el empleo de calidad, mediante el impulso de la economía circular, la simbiosis industrial y un consumo basado en productos sostenibles y de proximidad.

Coste de los suministros

El dinero que el hogar destina a los gastos de agua, energía, gas e internet es uno de los componentes de la sobrecarga que gana peso. Mediante la promoción de nuevas formas de provisión más democráticas, la participación social en la gestión, las ayudas para garantizar el acceso y la mejora de la eficiencia de la vivienda, se busca reducir el gasto del hogar en suministros esenciales. 

Líders del projecte

Contacte

info@somcomunitatenergetica.cat
Centre de Recerca i Transferència Tecnològica de l’Escola d’Arquitectura del Vallès
Mòdul 15-16 Carrer Pere Serra 1-15
Sant Cugat del Vallès (08173)
93 405 4315