Pasar al contenido principal

Laboratori “Estratègies i potencial de rehabilitació” de l’O-HB

Imatge Potencial de millora energètica O-HB
Academia
Sector público
Sector privado
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Eina de suport de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge a les administracions competents en el disseny de noves polítiques de rehabilitació. 

El laboratori té dos objectius: construir una base de dades espacial que integri informació sobre l’estat físic del parc d’habitatges de Barcelona ciutat i el seu potencial de millora mitjançant rehabilitacions energètiques, i examinar la viabilitat d’optar a les convocatòries d’ajuts a la rehabilitació dels fons NextGeneration de la Unió Europea a través d’actuacions sobre l’envolupant dels edificis. 

Descripció del projecte

Sabent que les ciutats són responsables del voltant del 70 % de les emissions mundials de carboni, la rehabilitació de l’entorn construït resulta un element clau en les estratègies definides en el Pacte Verd Europeu i un deure urgent. 

El 2019 es va posar en marxa aquest laboratori, que serveix com a eina per al disseny de noves polítiques de rehabilitació, i de manera complementària inclou informació relativa a les llars, la renda mitjana i els ajuts públics atorgats en matèria de rehabilitació, i l’estructura i concentració de la propietat del parc d’habitatges de Barcelona, per tal de valorar de manera anticipada la complexitat associada a cadascuna de les rehabilitacions proposades

En el marc d’aquest projecte, l’O-HB ha posat el focus en la diagnosi de l’estat físic del parc i l’avaluació del seu potencial de rehabilitació, alhora que ha analitzat com les intervencions de millora s’encabeixen amb els requeriments dels fons NextGenetarion i permeten, en el mitjà termini, assolir els objectius de descarbonització el 2050. D’això en resulta una àmplia i extensa base de dades geolocalitzada amb aproximadament 200 variables, amb l’edifici com a unitat base d’anàlisi, construïdes des d’una visió transversal que té en compte tant l’habitatge com l’habitant (variables de l’estat físic i l’entorn socioeconòmic), i que ha estat contrastada per tots els agents implicats en el sector de la rehabilitació (Administració pública, gremis i col·legis professionals). 

Avaluar la complexitat de les intervencions en matèria de rehabilitació, anticipar futures problemàtiques sobre pobresa energètica i situar-se com a pas previ al treball de camp són algunes de les futures oportunitats d’investigació que ofereix el fet de comptar amb una informació tan precisa. 

Prèviament, des de l’O-HB s’han recollit experiències europees de col·laboració publicoprivada en matèria de rehabilitació (“La rehabilitació i el model urbà”), alhora que s’han analitzat les llicències d’obra major de l’Ajuntament de Barcelona i s’han quantificat les estratègies de generació de nou habitatge a la ciutat consolidada mitjançant remuntes, canvis d’ús o divisions (“Generació de nous habitatges mitjançant reforma i/o ampliació”). 

Àmbits d’intervenció

Recursos energéticos

La transición energética es un proceso clave y que debe darse de manera progresiva y democrática para reducir las emisiones de GEI y, por tanto, mitigar los efectos del cambio climático. En este sentido, es necesario avanzar hacia la sustitución de la energía de origen fósil por energía local y renovable, la disminución del consumo, el aumento de la eficiencia y la autoproducción.

Usos del suelo y modelo urbano

En un contexto de emergencia climática, debe avanzar hacia un modelo urbano que priorice el bienestar ciudadano y la protección de la biodiversidad. Las ciudades deben adoptar un modelo resiliente con una ocupación del suelo que contemple la variable climática, con barrios equilibrados y conectados que fomenten distancias cortas y la ecomovilidad, y con espacios públicos verdes y de calidad.

Inclusión residencial

El acceso y la permanencia de las personas en situación de vulnerabilidad en una vivienda en condiciones es fundamental como base para su proyecto de vida. Disponer de un lugar donde vivir es la clave para acceder a otros derechos, como el derecho al trabajo, y para empezar una trayectoria que aleje a las personas de los riesgos de la exclusión social.

Rehabilitación de viviendas y edificios

El aprovechamiento del parque de vivienda existente en la ciudad consolidada y su movilización en el parque de vivienda asequible requiere procesos de rehabilitación energética, adaptación climática y adecuación morfológica de las viviendas y edificios. Esta ola de rehabilitación puede mejorar la eficiencia en el uso de la vivienda y, en consecuencia, reducir los gastos del hogar.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

info@ohb.cat
Observatori Metropolità de l'Habitatge
Plaça de la Vila de Gràcia 6, baixos
Barcelona (08012)
93 002 32 55