Pasar al contenido principal

Llars eficients (Cultures energètiques)

Imatge projecte Llars eficients
Sector público
Sector privado
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Pot la sensibilització sobre l’ús eficient de l’energia ser un factor d’estalvi de les llars? 

El projecte formatiu Cultures energètiques està adreçat a les persones (propietàries o inquilines) que viuen en edificis residencials per millorar la cultura energètica en l’àmbit domèstic amb l’objectiu de generar un aprenentatge en hàbits energètics que permetin apropar-nos als objectius de descarbonització de les llars i la millora de les condicions de vida de les persones, a través de l’optimització del seu consum i la millora del confort. 

Descripció del projecte

Per tal de sensibilitzar sobre l’ús eficient de l’energia, el programa promou accions comunitàries eficaces en relació amb la gestió energètica per assolir reduccions significatives en emissions de carboni sense afectar el confort ni les activitats, que afavoreixen l’enfortiment de la cooperació entre el veïnat i la cohesió de les comunitats. 

Els objectius específics del programa són: 

  1. Donar resposta a les barreres socials existents per a la rehabilitació d’edificis residencials. 

  1. Crear una consciència social que motivi a realitzar rehabilitacions energètiques d’edificis. 

  1. Definir plans d’acció per evolucionar cap a pràctiques eficients a les llars. 

  1. Facilitar eines de gestió comunitària en el desenvolupament de mesures integrals dels edificis. 

Per aconseguir-ho es desenvolupen les següents eines amb la comunitat: 

  • Cursos formatius en comunitats veïnals: sessions de treball grupals en equipaments de barri. 

  • Plataforma interactiva d’aprenentatge individual i personalitzat. 

  • Estudi i seguiment de l’espai físic, les pràctiques i els consums energètics de les llars. 

  • Itinerari d’interpretació de l’edifici. 

  • Catàleg de solucions tècniques òptimes personalitzades. 

  • Identificació d’instruments per facilitar l’èxit en futurs processos. 

Dos projectes pilot a destacar dins del programa: 

  1. Vilawatt – Innovative local public-private-citizen partnership for energy governance, un projecte de transició energètica finançat pel programa europeu Urban Innovative Actions (UIA) a Viladecans. Es va dur a terme un programa formatiu adreçat a les comunitats veïnals, amb l’objectiu d’identificar i impulsar desencadenants que motivin un procés d’aprenentatge individual i col·lectiu que contribuïssin al canvi d’hàbits en la gestió de l’energia als edificis residencials, així com en la promoció de renovacions energètiques profundes, per tal d’impactar positivament en l’optimització del consum final i en la millora del confort. 

  1. Desenvolupament del Programa Llar eficient a l’Hospitalet de Llobregat, amb finançament de l’Ajuntament de l’Hospitalet i del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Consisteix en l’acompanyament a les comunitats de Ciutat Comtal i de Pubilla Cases amb l’objectiu d’entendre les subvencions actuals dels fons NextGeneration per promoure rehabilitacions energètiques, a més de millorar la cultura energètica de la ciutadania

Àmbits d’intervenció

Recursos energéticos

La transición energética es un proceso clave y que debe darse de manera progresiva y democrática para reducir las emisiones de GEI y, por tanto, mitigar los efectos del cambio climático. En este sentido, es necesario avanzar hacia la sustitución de la energía de origen fósil por energía local y renovable, la disminución del consumo, el aumento de la eficiencia y la autoproducción.

Economía circular y modelo de consumo

Es primordial establecer un cambio del actual sistema económico basado en el consumo de los recursos naturales y el aumento de las desigualdades sociales, hacia un modelo más justo y sostenible. Es necesario impulsar un modelo de desarrollo que respete el territorio y fomente el empleo de calidad, mediante el impulso de la economía circular, la simbiosis industrial y un consumo basado en productos sostenibles y de proximidad.

Derechos sociales y convivencia

Además de los aspectos de carácter más material, es necesario tener en cuenta la incidencia sobre el progreso personal de todos aquellos factores que pueden contribuir a alcanzar la autonomía, el desarrollo y la integración social satisfactoria de las personas vulnerables.

Coste de los suministros

El dinero que el hogar destina a los gastos de agua, energía, gas e internet es uno de los componentes de la sobrecarga que gana peso. Mediante la promoción de nuevas formas de provisión más democráticas, la participación social en la gestión, las ayudas para garantizar el acceso y la mejora de la eficiencia de la vivienda, se busca reducir el gasto del hogar en suministros esenciales. 

Ingresos de los hogares

Con el objetivo de cerrar la brecha entre oferta y demanda, es fundamental incidir sobre la capacidad económica de los hogares a través de una política activa de empleo, la mejora de los salarios y rentas complementarias, así como el incremento de subvenciones y ayudas al alquiler, y suministros para los colectivos en riesgo de exclusión social.

Rehabilitación de viviendas y edificios

El aprovechamiento del parque de vivienda existente en la ciudad consolidada y su movilización en el parque de vivienda asequible requiere procesos de rehabilitación energética, adaptación climática y adecuación morfológica de las viviendas y edificios. Esta ola de rehabilitación puede mejorar la eficiencia en el uso de la vivienda y, en consecuencia, reducir los gastos del hogar.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

llareficient@ciclica.eu
Centre de Recerca i Transferència Tecnològica de l’Escola d’Arquitectura del Vallès
Mòdul 15-16 Carrer Pere Serra 1-15
Sant Cugat del Vallès (08173)
93 405 4315