Pasar al contenido principal

Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB)

Imatge - La galàxia de l'O-HB
Academia
Sector público
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Recerca i l’anàlisi de dades relacionades amb l’habitatge a través d’un instrument supramunicipal per donar suport al disseny i l’avaluació de les polítiques públiques d’habitatge en l’àmbit metropolità. 

L’OH-B va ser creat el 2017 com una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l’Associació de Gestors d’Habitatge Social – GHS. I des del 2018 està integrat en l’estructura de l’Institut d’Estudis Regionals Metropolitans de Barcelona – IERMB. 

Descripció del projecte

L’activitat de l’O-HB pivota al voltant de sis capítols temàtics: persones i llars, parc d’habitatges, construcció i rehabilitació, mercat, problemes d’accés i permanència, i polítiques, que s’estructuren en quatre eixos de treball complementaris, que consoliden aquestes línies de treballs des de la seva creació: 

  1. La construcció d’un sistema d’indicadors d’habitatge per tal de detectar aquells temes de més interès que serveixin per avaluar i dissenyar les polítiques d’habitatge. Per accedir a les dades, l’Observatori ha realitzat convenis de col·laboració amb institucions públiques i privades. D’altra banda, aquests indicadors s’analitzen anualment a l’informe “L’habitatge a la metròpolis de Barcelona”, disponible des de l’any 2017. 

  1. L’elaboració d’estudis de caràcter estratègic o laboratoris que emplenen buits d’informació existents, ja sigui a partir de l’explotació i l’encreuament de bases de dades que fins ara no s’exploraven o bé mitjançant la creació de noves dades. 

  • Estructura i concentració de la propietat de l’habitatge (2018-2022). 

  • Oferta i demanda de lloguer a partir dels portals immobiliaris (2018-2022). 

  • Estratègies i potencial de rehabilitació (2019-2022). 

  • Impacte de la Llei 11/2020 en el mercat de lloguer a la demarcació de Barcelona (2022). 

  • Envelliment i habitatge. La dimensió econòmica i socioassistencial de l’autonomia residencial de les persones grans: perspectives de futur a l’àmbit metropolità (2019). 

  • Cobertura de les necessitats d’habitatge a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Del PTSH al PDU (2018). 

  1. Realització de recerques, en el marc de convenis de col·laboració, que responen a demandes específiques de les administracions municipals. 

  • AMB en xifres. Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (2018-2022). 

  • State of Housing Barcelona i Catalunya. Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (2021-2022). 

  • Exclusió residencial – PDU. Àrea Metropolitana de Barcelona (2021-2022). 

  1. Participació en iniciatives, debats i congressos a través d’entitats internacionals del món de l’habitatge. 

  • Smart City Congress. 

  • BBConstrumat. 

  • ENHR. 

El visualitzador dinàmic de l’OH-B permet accedir a la informació produïda, i serveix com a eina de consulta i repositori de dades en obert per a l’Administració i la ciutadania, que pot esdevenir un portal de referència de noves dades per al sector de l’habitatge a Barcelona i la resta de la metròpoli. 

Àmbits d’intervenció

Inclusión residencial

El acceso y la permanencia de las personas en situación de vulnerabilidad en una vivienda en condiciones es fundamental como base para su proyecto de vida. Disponer de un lugar donde vivir es la clave para acceder a otros derechos, como el derecho al trabajo, y para empezar una trayectoria que aleje a las personas de los riesgos de la exclusión social.

×
Parque de vivienda

Es necesario incrementar la vivienda social y asequible a través de acciones de compra, rehabilitación, movilización del parque existente y nueva construcción, especialmente destinado al régimen de alquiler, calificado de forma permanente y repartido de forma equilibrada en el territorio para evitar fenómenos de segregación residencial.

×
Coste de la vivienda

Las actuaciones para reducir el coste de la vivienda de alquiler a través de instrumentos de financiación, de regulación y de estabilización de precios especialmente en áreas de demanda fuerte y acreditada, son medidas para transformar el mercado de vivienda y hacer crecer su valor público.

×
Ingresos de los hogares

Con el objetivo de cerrar la brecha entre oferta y demanda, es fundamental incidir sobre la capacidad económica de los hogares a través de una política activa de empleo, la mejora de los salarios y rentas complementarias, así como el incremento de subvenciones y ayudas al alquiler, y suministros para los colectivos en riesgo de exclusión social.

×
Rehabilitación de viviendas y edificios

El aprovechamiento del parque de vivienda existente en la ciudad consolidada y su movilización en el parque de vivienda asequible requiere procesos de rehabilitación energética, adaptación climática y adecuación morfológica de las viviendas y edificios. Esta ola de rehabilitación puede mejorar la eficiencia en el uso de la vivienda y, en consecuencia, reducir los gastos del hogar.

×

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

info@ohb.cat
Observatori Metropolità de l'Habitatge
Plaça de la Vila de Gràcia 6, baixos
Barcelona (08012)
93 002 32 55