Pasar al contenido principal

UrbanZEB – estrategias urbanas de transición energética de edificios

Imatge UrbanZEB
Academia
Sector público
Sector privado
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

És possible conèixer en línia el potencial de millora en rehabilitació energètica d’un edifici, un barri o la metròpoli sencera? 

L’eina estratègica, innovadora i interactiva UrbanZEB ho fa possible a través d’una plataforma en línia que integra dades del territori en diferents capes d’informació per aplicar-hi models energètics d’edificis urbans (UBEM, per les sigles en anglès de Urban Building Energy Model), una eina per a la planificació energètica urbana basada en enfocaments de modelatge estadístic i físic que extreu la informació necessària de l’anàlisi energètica d’edificis en el context urbà i suggereix opcions per a la implementació efectiva d’intervencions

Descripció del projecte

Per tal de guiar i impulsar els processos urbans de rehabilitació energètica, així com proporcionar una visió estratègica sobre l’estat actual de la ciutat, els escenaris futurs i les trajectòries per assolir-los en el marc de la Renovation Wave, es va crear la plataforma UrbanZEB. 

La plataforma en línia està enfocada a la planificació, les accions, el finançament i la comunicació de la informació generada per cada edifici en un UBEM, amb l’objectiu de proporcionar coneixement clau sobre la ciutat actual i el seu potencial de millora, mitjançant les següents fases: 

  • Recull de dades específiques per a cada edifici i integració multinivell de la informació. 

  • Estat actual del parc d’habitatge mitjançant simulació energètica, edifici a edifici. 

  • Proposta d’intervenció concreta per a cada edifici i generació de nou coneixement essencial per la regeneració energètica. 

Amb aquests elements, UrbanZEB concreta tres tipus de serveis professionals adreçats a l’administració responsable de la gestió del territori urbà i del teixit residencial: un pla d’acció, la plataforma en línia i les bases de dades. 

Els resultats es troben accessibles en la plataforma interactiva, que permet consultes a escala d’edifici i per a unitats superiors mitjançant cartografia, base de dades i gràfics, i inclou funcionalitats de comparació d’escenaris, filtratge geogràfic o temàtic, i definició d’àmbits d’estudi personalitzats. 

Així doncs, mitjançant el simulador energètic UrbanZEB, s’ha aconseguit desenvolupar un estudi sobre l’estat físic i potencial de millora en rehabilitació energètica del parc d’habitatges de Barcelona, i s’ha arribat a gairebé la totalitat del parc d’habitatges de la ciutat (més de 50.000 edificis, que representen el 91 % del total d’immobles).

Àmbits d’intervenció

Recursos energéticos

La transición energética es un proceso clave y que debe darse de manera progresiva y democrática para reducir las emisiones de GEI y, por tanto, mitigar los efectos del cambio climático. En este sentido, es necesario avanzar hacia la sustitución de la energía de origen fósil por energía local y renovable, la disminución del consumo, el aumento de la eficiencia y la autoproducción.

Usos del suelo y modelo urbano

En un contexto de emergencia climática, debe avanzar hacia un modelo urbano que priorice el bienestar ciudadano y la protección de la biodiversidad. Las ciudades deben adoptar un modelo resiliente con una ocupación del suelo que contemple la variable climática, con barrios equilibrados y conectados que fomenten distancias cortas y la ecomovilidad, y con espacios públicos verdes y de calidad.

Rehabilitación de viviendas y edificios

El aprovechamiento del parque de vivienda existente en la ciudad consolidada y su movilización en el parque de vivienda asequible requiere procesos de rehabilitación energética, adaptación climática y adecuación morfológica de las viviendas y edificios. Esta ola de rehabilitación puede mejorar la eficiencia en el uso de la vivienda y, en consecuencia, reducir los gastos del hogar.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

info@urbanzeb.com
Centre de Recerca i Transferència Tecnològica de l’Escola d’Arquitectura del Vallès
Mòdul 15-16 Carrer Pere Serra 1-15
Sant Cugat del Vallès (08173)
93 405 4315