Pasar al contenido principal

Xarxa d'Emprenedoria Universitària

Imatge Xarxa d'emprenedoria universitària
Academia
Sector privado
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

La Xarxa d’Emprenedoria Universitària (XEU) té com a objectiu coordinar accions d’emprenedoria i detecció de talent emprenedor per a la creació de vocacions empresarials en la comunitat universitària.

Descripció del projecte

L’objectiu de la XEU era —i és— organitzar, de manera coordinada, accions de foment de l’emprenedoria, de detecció del talent emprenedor i de suport a les iniciatives emprenedores sorgides de les universitats. L’any 2011, en un context d’ecosistema emprenedor encara poc madur, les accions de la XEU van impactar en més de 10.000 alumnes.

La XEU incorpora de manera més explícita els següents objectius:

  1. Posar en valor i fer visible la tasca de les universitats que es duu a terme des de les universitats en relació amb l’emprenedoria i la transferència de tecnologia i coneixement.
  2. Promoure accions de foment de l’emprenedoria coordinades entre les diverses universitats del sistema català, tot racionalitzant recursos, evitant duplicitats, sistematitzant iniciatives i enfortint les unitats de suport.
  3. Col·laborar amb l’ecosistema emprenedor en la dotació de recursos complementaris de sensibilització, formació i d’acompanyament, millorant les competències clau en matèria d’emprenedoria de la comunitat universitària.
  4. Fomentar l’establiment de vincles territorials, a partir de l’enfortiment de la connexió entre les universitats, i les universitats i les empreses, tot facilitant un espai de trobada i de compartició de bones pràctiques entre les universitats que, alhora, actuï de palanca per a la generació de noves iniciatives.
  5. Multiplicar el coneixement en matèria d’emprenedoria, a partir de la identificació dels factors crítics que afecten la iniciativa emprenedora, a través de la recerca en emprenedoria desenvolupada a les universitats.

Els darrers anys, amb diferents intensitats i sense finançament explícit, la XEU ha anat participant de diverses iniciatives, com ara l’On Campus de The Collider, entre d’altres.

Actualment en formen part la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat Internacional de Catalunya i la Universitat Abat Oliba-CEU.

Àmbits d’intervenció

Educación y formación

Es necesario emprender acciones para actualizar y poner al día la formación, de modo que esta también esté orientada a las necesidades del mercado de trabajo, actuando principalmente en la expansión de la formación profesional y la formación continuada, así como impulsando el incremento de demanda de las enseñanzas STEM, especialmente, entre las mujeres.

Transferencia tecnológica

La mejora de la transferencia del conocimiento generado por el sistema de universidades e investigación en las empresas, actualmente uno de los puntos débiles del sistema de innovación en la región metropolitana de Barcelona, debe perseguirse potenciando el sistema de centros tecnológicos y potenciando el intercambio de conocimiento entre todos los actores del ecosistema de la innovación.

Clústeres, redes y territorio

En un contexto empresarial de organizaciones de reducido tamaño, es necesario potenciar instrumentos de colaboración, de carácter formal o informal, que les permitan superar barreras de entrada que dificultan las actividades de internacionalización, y la innovación, o proporcionar una adecuada formación de las personas que trabajan en ellas.

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Gestión del talento

La centralidad del talento en el impulso de un tejido productivo innovador y que proporcione niveles salariales medios y altos hace que sea necesario poner mucho énfasis en su potenciación y retención. La atracción de talento es el complemento que debe contribuir a cubrir necesidades no satisfechas con el talento local, y requiere un importante esfuerzo de coordinación y simplificación de ciertos procesos.