Skip to main content

Xarxa d'Emprenedoria Universitària

Imatge Xarxa d'emprenedoria universitària
Academy
Private sector
Supramunicipal
Active

Objectius del projecte

La Xarxa d’Emprenedoria Universitària (XEU) té com a objectiu coordinar accions d’emprenedoria i detecció de talent emprenedor per a la creació de vocacions empresarials en la comunitat universitària.

Descripció del projecte

L’objectiu de la XEU era —i és— organitzar, de manera coordinada, accions de foment de l’emprenedoria, de detecció del talent emprenedor i de suport a les iniciatives emprenedores sorgides de les universitats. L’any 2011, en un context d’ecosistema emprenedor encara poc madur, les accions de la XEU van impactar en més de 10.000 alumnes.

La XEU incorpora de manera més explícita els següents objectius:

  1. Posar en valor i fer visible la tasca de les universitats que es duu a terme des de les universitats en relació amb l’emprenedoria i la transferència de tecnologia i coneixement.
  2. Promoure accions de foment de l’emprenedoria coordinades entre les diverses universitats del sistema català, tot racionalitzant recursos, evitant duplicitats, sistematitzant iniciatives i enfortint les unitats de suport.
  3. Col·laborar amb l’ecosistema emprenedor en la dotació de recursos complementaris de sensibilització, formació i d’acompanyament, millorant les competències clau en matèria d’emprenedoria de la comunitat universitària.
  4. Fomentar l’establiment de vincles territorials, a partir de l’enfortiment de la connexió entre les universitats, i les universitats i les empreses, tot facilitant un espai de trobada i de compartició de bones pràctiques entre les universitats que, alhora, actuï de palanca per a la generació de noves iniciatives.
  5. Multiplicar el coneixement en matèria d’emprenedoria, a partir de la identificació dels factors crítics que afecten la iniciativa emprenedora, a través de la recerca en emprenedoria desenvolupada a les universitats.

Els darrers anys, amb diferents intensitats i sense finançament explícit, la XEU ha anat participant de diverses iniciatives, com ara l’On Campus de The Collider, entre d’altres.

Actualment en formen part la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat Internacional de Catalunya i la Universitat Abat Oliba-CEU.

Àmbits d’intervenció

Education and training

Actions must be undertaken to update training so that it is also oriented to the needs of the labour market, acting mainly on the expansion of vocational training and continuous training, as well as promoting the increase in demand for STEM education, especially among women.

Technology transfer

Improving the transfer of knowledge produced by the university system and company research, currently one of the weak points of the innovation system in the Barcelona metropolitan region, must be pursued by strengthening the system of technology centres, as well as by promoting the exchange of knowledge between all the actors of the innovation ecosystem.

Clusters, networks and territory

In a business scene of small organisations, we must promote formal and informal tools for partnership that help them to overcome entry barriers that hinder internationalisation activities and innovation or provide adequate training for the people who work in them.

Training and education

The level of training and the skills acquired must enable participants to overcome barriers to access or progress in the labour market. In this sense, it is necessary to focus especially on keeping students from dropping out of school or on lifelong learning, both specialised and focused on general skills (such as mastery of languages or ICT skills).

Talent management

The central role of talent in promoting an innovative production fabric that provides medium and high salary levels means that great emphasis is placed on promoting and retaining it. The attraction of talent is the complement that should help to meet unsatisfied needs with local talent and requires a significant effort to coordinate and simplify certain processes.