Pasar al contenido principal

Vilaveïna, les cures en comunitat

Vilaveïna, les cures en comunitat
Academia
Sector público
Organizaciones ciudadanas
Barrio
Activo

Objectius del projecte

Impulsar un canvi en la manera de concebre la cura a Barcelona, tant del sector professional com de l’activitat domèstica, per tal d’esdevenir una tasca més compartida amb la comunitat. Es planteja fer-ho en el marc de la transformació del model sociosanitari i dels serveis d’atenció social i relació comunitària, que seran més propers, comunitaris, personalitzats i amb corresponsabilitat.

 

Descripció del projecte

Vila Veïna és una iniciativa municipal per abordar les cures en unitats territorials petites, en què els equips professionals especialitzats, les persones que reben atenció i la ciutadania formin part d’una xarxa comunitària i corresponsable del benestar col·lectiu. Així, doncs, és un projecte pioner que s’adreça a tota la ciutadania, però en especial a les persones que necessiten més acompanyament (infants i persones grans) i les persones que les cuiden.

El desplegament de Vila Veïna a la ciutat forma part d’una transformació de model sociosanitari, en què es prioritza la proximitat, corresponsabilitat i personalització de l’atenció. Cada Vila Veïna és una comunitat territorial d’entre 10.000 i 30.000 habitants en què es comparteixen tots els serveis i recursos sociosanitaris de la zona, amb l’objectiu que tothom pugui accedir-hi fàcilment i que es trobin a prop de casa. Compta amb un punt de referència de la xarxa de cures al qual tota persona amb necessitats d’atenció es pot adreçar per rebre orientació sobre els recursos municipals, associatius i comunitaris als quals té accés. L’objectiu és que aquest espai agrupi tots els serveis disponibles i que doni una resposta coordinada i integral, per:

  • Facilitar l’accés a la informació i atenció individual sobre recursos i serveis d’atenció.
  • Esdevenir un espai de trobada per a famílies i persones cuidadores.
  • Organitzar tallers, xerrades i altres activitats de cura de la salut.
  • Coordinar grups de suport i acompanyament.
  • Facilitar espais respir i de canguratge.
  • Oferir assessorament legal per a la contractació de persones cuidadores.
  • Brindar suport a projectes sobre com tenir cura d’altres persones de manera col·lectiva.

El projecte arrenca l’octubre del 2021 en quatre barris de la ciutat: Vilapicina i la Torre Llobeta, Congrés-Indians, Provençals del Poblenou i la Marina. El setembre del 2022 el projecte s’amplia i incorpora sis nous territoris: La Maternitat i Sant Ramon, la Vila de Gràcia, el Gòtic, Sant Gervasi de Cassoles, el Carmel i la Trinitat Vella. A finals del 2022 s’amplia i arriba a 16 Vila Veïnes en funcionament que donaran servei a unes 320.000 persones. I preveu el desplegament del projecte a tota la ciutat.

 

Àmbits d’intervenció

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Tercer sector y cuidados

El adecuado funcionamiento del sistema productivo reclama encontrar soluciones adecuadas en la atención y los cuidados, en particular, a las personas más dependientes. Hay que reducir los sesgos salariales y de género en el empleo de estos sectores, a la vez que debe afianzarse la apuesta por el tercer sector como actor relevante en la prestación de servicios a las personas, y factor cohesionador y generador de capital social.

Derechos sociales y convivencia

Además de los aspectos de carácter más material, es necesario tener en cuenta la incidencia sobre el progreso personal de todos aquellos factores que pueden contribuir a alcanzar la autonomía, el desarrollo y la integración social satisfactoria de las personas vulnerables.

Equipamientos y “efecto barrio”

El lugar donde se nace y se vive marca muy claramente las posibilidades de desarrollo de las personas. Las actuaciones de mejora del entorno, tanto en términos físicos como sociales, son una pieza esencial para un mayor equilibrio territorial y para ofrecer oportunidades de progreso para todos.

Per saber-ne més

Contacte

vilaveina@bcn.cat
93 413 26 03

Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona
Plaça Sant Miquel, 3-5 
Barcelona (08002)