Skip to main content

Vilaveïna, les cures en comunitat

Vilaveïna, les cures en comunitat
Academy
Public sector
Citizen organizations
Neighbourhood
Active

Objectius del projecte

Impulsar un canvi en la manera de concebre la cura a Barcelona, tant del sector professional com de l’activitat domèstica, per tal d’esdevenir una tasca més compartida amb la comunitat. Es planteja fer-ho en el marc de la transformació del model sociosanitari i dels serveis d’atenció social i relació comunitària, que seran més propers, comunitaris, personalitzats i amb corresponsabilitat.

 

Descripció del projecte

Vila Veïna és una iniciativa municipal per abordar les cures en unitats territorials petites, en què els equips professionals especialitzats, les persones que reben atenció i la ciutadania formin part d’una xarxa comunitària i corresponsable del benestar col·lectiu. Així, doncs, és un projecte pioner que s’adreça a tota la ciutadania, però en especial a les persones que necessiten més acompanyament (infants i persones grans) i les persones que les cuiden.

El desplegament de Vila Veïna a la ciutat forma part d’una transformació de model sociosanitari, en què es prioritza la proximitat, corresponsabilitat i personalització de l’atenció. Cada Vila Veïna és una comunitat territorial d’entre 10.000 i 30.000 habitants en què es comparteixen tots els serveis i recursos sociosanitaris de la zona, amb l’objectiu que tothom pugui accedir-hi fàcilment i que es trobin a prop de casa. Compta amb un punt de referència de la xarxa de cures al qual tota persona amb necessitats d’atenció es pot adreçar per rebre orientació sobre els recursos municipals, associatius i comunitaris als quals té accés. L’objectiu és que aquest espai agrupi tots els serveis disponibles i que doni una resposta coordinada i integral, per:

  • Facilitar l’accés a la informació i atenció individual sobre recursos i serveis d’atenció.
  • Esdevenir un espai de trobada per a famílies i persones cuidadores.
  • Organitzar tallers, xerrades i altres activitats de cura de la salut.
  • Coordinar grups de suport i acompanyament.
  • Facilitar espais respir i de canguratge.
  • Oferir assessorament legal per a la contractació de persones cuidadores.
  • Brindar suport a projectes sobre com tenir cura d’altres persones de manera col·lectiva.

El projecte arrenca l’octubre del 2021 en quatre barris de la ciutat: Vilapicina i la Torre Llobeta, Congrés-Indians, Provençals del Poblenou i la Marina. El setembre del 2022 el projecte s’amplia i incorpora sis nous territoris: La Maternitat i Sant Ramon, la Vila de Gràcia, el Gòtic, Sant Gervasi de Cassoles, el Carmel i la Trinitat Vella. A finals del 2022 s’amplia i arriba a 16 Vila Veïnes en funcionament que donaran servei a unes 320.000 persones. I preveu el desplegament del projecte a tota la ciutat.

 

Àmbits d’intervenció

Training and education

The level of training and the skills acquired must enable participants to overcome barriers to access or progress in the labour market. In this sense, it is necessary to focus especially on keeping students from dropping out of school or on lifelong learning, both specialised and focused on general skills (such as mastery of languages or ICT skills).

Third sector and care

The proper functioning of the production system calls for finding adequate solutions in attention and care, particularly for the most dependent people. Salary and gender biases in employment in these sectors must be reduced, while the commitment to the third sector must be strengthened as a relevant actor in providing services to people and as a cohesive factor and generator of social capital.

Social rights and coexistence

In addition to the more material aspects, we must take into account the impact on personal progress of all factors that can help vulnerable people to achieve autonomy, development and satisfactory social integration.

Facilities and “neighbourhood effect”

The place where people are born and live very clearly marks their possibilities for development. Actions to improve the environment, both in physical and social terms, are essential for greater territorial balance and for providing opportunities of progress for all.

Per saber-ne més

Contacte

vilaveina@bcn.cat
93 413 26 03

Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona
Plaça Sant Miquel, 3-5 
Barcelona (08002)