Pasar al contenido principal

Suport a l’economia verda i circular

Imatge Suport Economia Verda i Circular
Sector público
Sector privado
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

El projecte Suport a l’economia verda i circular vol fomentar l’impuls de projectes d’economia verda i circular entre empreses i administracions locals.

Per aconseguir-ho, el projecte fa una anàlisi dels teixits econòmics i industrials des de la perspectiva i les potencialitats de l’economia verda i circular, així com l’assistència tècnica als ajuntaments i les empreses que estiguin interessats a impulsar polítiques i projectes en aquest àmbit.

Descripció del projecte

Entre els serveis d’assessorament i assistència, destaca l’anàlisi dels ecosistemes industrials del territori, amb una anàlisi de quatre municipis metropolitans, amb l’objectiu d’avaluar l’estat i la potencialitat dels seus polígons d’activitat econòmica per a l’aplicació d’estratègies d’economia verda i circular.

D’altra banda, també s’ofereix un servei d’assessorament especialitzat, de 200 hores, adreçat a tècnics municipals per al desenvolupament de projectes en l'àmbit de l’economia verda i circular. Aquesta bossa d’hores servirà per realitzar activitats de formació i/o sensibilització sobre l’economia verda i circular, i simbiosi industrial adreçades al públic que determini l’Administració sol·licitant, per dur a terme tasques de suport tècnic en el desenvolupament de polítiques públiques del municipi i per oferir assistència tècnica a les empreses en el plantejament dels seus projectes a petició del municipi.

Finalment, en el marc del programa es realitzarà la integració de les dades d’anàlisis prèvies sobre economia circular desenvolupades als municipis metropolitans en una base de dades conjunta, de manera que es generi una primera visió integrada de l’ecosistema industrial de l’àrea metropolitana de Barcelona a disposició de la ciutadania, els ajuntaments i les empreses. De la mateixa manera, es continuarà amb el manteniment i l’actualització de les dades de la Plataforma de recursos circulars de l’àrea metropolitana, la qual inclou dades d’iniciatives empresarials i projectes territorials d’impuls a l’economia circular, així com una relació d’experts especialitzats en matèria d’economia circular.

Àmbits d’intervenció

Clústeres, redes y territorio

En un contexto empresarial de organizaciones de reducido tamaño, es necesario potenciar instrumentos de colaboración, de carácter formal o informal, que les permitan superar barreras de entrada que dificultan las actividades de internacionalización, y la innovación, o proporcionar una adecuada formación de las personas que trabajan en ellas.

Modelo de empresa

El impulso de la innovación y la aportación de prosperidad para una sociedad más inclusiva por parte del tejido empresarial pide emprender determinados cambios en los modelos de empresa y de negocio, que, al mismo tiempo, deben servir para adaptar las estructuras en términos de resiliencia frente a los cambios en el entorno y en la propia actividad económica.

Responsabilidad social

La asunción por parte del tejido empresarial de la importancia de unas buenas condiciones laborales y relaciones con los stakeholders y el entorno para lograr mayor productividad supone incrementar su grado de compromiso con las personas que trabajan en él y el territorio en el que operan, abriendo paso a la adopción de prácticas socialmente responsables que deben ser debidamente reconocidas e incentivadas.

Sectores tractores

Los sectores más intensivos en trabajo y, por tanto, con alta capacidad para generar empleo, reclaman una atención específica de cara a asegurar unas condiciones laborales que garanticen incrementos de la productividad. Asimismo, es necesario identificar nuevos sectores generadores de empleo y plantear propuestas de arraigo y aceleración de su desarrollo.

Economía circular y modelo de consumo

Es primordial establecer un cambio del actual sistema económico basado en el consumo de los recursos naturales y el aumento de las desigualdades sociales, hacia un modelo más justo y sostenible. Es necesario impulsar un modelo de desarrollo que respete el territorio y fomente el empleo de calidad, mediante el impulso de la economía circular, la simbiosis industrial y un consumo basado en productos sostenibles y de proximidad.

Contacte

Àrea Metropolitana de Barcelona – Agència de Desenvolupament Econòmic
Carrer 60, núm. 19. Planta Baixa. Zona Franca
Barcelona (08040)
930 333 555