Pasar al contenido principal

Xarxa Bicivia 

Xarxa Bicivia 
Sector público
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Bicivia és la xarxa de carrils bici que té com a objectiu connectar l’àrea metropolitana de Barcelona i, alhora, millorar la qualitat de l’aire a través del foment de la mobilitat activa. El projecte vol impulsar un canvi d’hàbits en la mobilitat quotidiana i connectar la metròpolis, d’una manera directa, ràpida i segura, d’est a oest i de nord a sud. 

Descripció del projecte

El projecte, una xarxa d’eixos pedalables metropolitans, s’ha dissenyat i definit des de l’AMB juntament amb els 36 municipis i les administracions titulars de les carreteres. 

Bicivia està formada per més de 500 km de carrils bici, on el 31 % dels quilòmetres executats corresponen a la “xarxa bàsica” i el 20 %, a la “xarxa secundària” (aquestes dades exclouen la ciutat de Barcelona). 

L’anomenada “xarxa bàsica” està formada per les vies que connecten els nuclis de població de més de 20.000 habitants i els polígons d’activitat econòmica que compten amb més de 4.000 treballadors. La “xarxa secundària”, en canvi, està formada pels eixos pedalables que lliguen els nuclis de població restants. La xarxa bàsica està vertebrada per nou grans eixos que travessaran la metròpolis de nord a sud en sentit vertical i que es distribuiran seguint el curs dels rius Llobregat i Besòs, i cinc eixos horitzontals, un dels quals discorrerà per l’àrea del Vallès i quatre per la banda costanera. 

El projecte Bicivia es caracteritza pels següents elements: 

  • Xarxa de desplaçaments de mobilitat obligada (no de lleure).
  • Xarxa contínua (sense interrupcions).
  • Xarxa directa (pels camins més rectes possibles).
  • Xarxa il·luminada.
  • Priorització dels carrils per la calçada.
  • Definició d’amplades mínimes i recomanables.
  • Imatge i senyalització pròpies. 

Actualment, la xarxa pedalable metropolitana es continuarà construint gràcies a la subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que servirà per construir noves vies pedalables estratègiques, que es faran entre el 2020 i el 2023. 

Àmbits d’intervenció

Optimización de los desplazamientos

Un modelo de movilidad sostenible debe reducir los desplazamientos que no aportan ventajas y que suponen un coste ambiental, económico o social. Además, debe contribuir a la fluidez del tráfico y a la mejora de la eficiencia y el confort de las personas en sus desplazamientos cotidianos.

Multimodalidad y movilidad activa

Para conseguir una movilidad más eficaz y saludable, es clave contar con una metrópolis vertebrada a través de redes de movilidad activa —peatonal y de bicicletas—, de intercambiadores y nuevas centralidades, junto con una amplia y coordinada oferta de modos de transporte sostenibles que permitan a los ciudadanos combinar diferentes medios para realizar sus desplazamientos cotidianos. 

Equipamientos y “efecto barrio”

El lugar donde se nace y se vive marca muy claramente las posibilidades de desarrollo de las personas. Las actuaciones de mejora del entorno, tanto en términos físicos como sociales, son una pieza esencial para un mayor equilibrio territorial y para ofrecer oportunidades de progreso para todos.

Equilibrio territorial

A escala supramunicipal, es necesario disponer de herramientas variadas y necesarias de ordenación del territorio, así como de infraestructuras, equipamientos y servicios para reducir las desigualdades territoriales y la segregación en el conjunto de la región metropolitana de Barcelona.

Per saber-ne més

Contacte

oficinabici@amb.cat

AMB – Área Metropolitana de Barcelona

Dirección de Servicios de Movilidad Sostenible

Carrer Número 62, 16

Edifici A

Barcelona (08040)

93 033 33 33