Pasar al contenido principal

Projecte VESTA

Projecte VESTA
Sector público
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Oferir una assistència social amb habitatge digne i acompanyament integral temporal per a famílies monomarentals amb fills i filles a càrrec, i en situació de sensellar al territori del Besòs. 

L’assistència inclou tant la cerca d’habitatge com la identificació i tramitació d’ajuts adients, o la capacitació i inserció laborals, per tal que recuperin el seu projecte vital i familiar de manera integral. 

Descripció del projecte

El projecte VESTA presta atenció a dones soles amb filles i fills a càrrec en situació de sensellar al Besòs, oferint-los un habitatge digne i estable, i un acompanyament social integral i temporal, amb la finalitat que les dones puguin recuperar el seu projecte vital i familiar.

L’acompanyament integral es concreta en tres àrees: 

  • Habitatge: cerca i captació d’habitatge a l’àrea d’influència del projecte per part de la Fundació Mambré, encarregada també de la formalització de contractes, la gestió de lloguers i subministraments, i l’adequació i el manteniment d’infraestructures.
  • Social i jurídica: els serveis socials de l’Obra Social de Sant Joan de Déu fan l’acompanyament social a les famílies, en estreta col·laboració amb els serveis socials dels ajuntaments, per seguir en el sistema de serveis públics. L’acompanyament jurídic i psicològic el fa Càritas Diocesana de Barcelona.
  • Laboral: itineraris individualitzats de capacitació i inserció laboral, per part de la Fundació Formació i Treball, de manera coordinada amb els ajuntaments consorciats.

Els objectius operatius del projecte són:

  1. Facilitar l’accés i el manteniment d’un habitatge digne a famílies monomarentals en situació d’exclusió residencial i vulnerabilitat social.
  2. Oferir acompanyament social, centrat a recuperar l’autonomia de les persones i famílies per reprendre el seu projecte vital de futur.
  3. Fer un acompanyament preventiu i seguiment temporal per evitar el retorn de la família a una situació d’exclusió residencial.

El 2022, VESTA estava atenent 29 persones que conformaven 10 famílies (10 mares amb un total de 17 fills menors d’edat i 2 majors d’edat), que residien en habitacions rellogades o en habitatge d’emergència, amb ingressos insuficients per accedir a un habitatge de mercat.

Alguns elements innovadors del projecte:

  • Separació contractual entre l’habitatge i l’acompanyament social temporal, per poder mantenir la residència quan s’acabi el pla d’acompanyament.
  • Copagament del lloguer, destinant-hi el 20 % dels ingressos de la unitat familiar. Amb el 80 % restant es poden pagar els subministraments i les necessitats bàsiques, si cal, a través d’una renda complementària.
  • Participació de les famílies en l’elaboració i avaluació del pla d’acompanyament.
  • Suport a la dimensió interior de la persona, amb l’acompanyament respectuós a creences i valors.
     

Àmbits d’intervenció

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Vulnerabilidad económica

La pobreza es el principal factor de vulnerabilidad en nuestra sociedad, por lo que es necesario incidir en ella de forma directa para ayudar a las personas que se encuentran en esta situación, o en riesgo de caer en ella, utilizando de forma eficiente los instrumentos que les permitan disponer de unos niveles suficientes de renta a partir de los que poder superar factores de dependencia.

Inclusión residencial

El acceso y la permanencia de las personas en situación de vulnerabilidad en una vivienda en condiciones es fundamental como base para su proyecto de vida. Disponer de un lugar donde vivir es la clave para acceder a otros derechos, como el derecho al trabajo, y para empezar una trayectoria que aleje a las personas de los riesgos de la exclusión social.

Parque de vivienda

Es necesario incrementar la vivienda social y asequible a través de acciones de compra, rehabilitación, movilización del parque existente y nueva construcción, especialmente destinado al régimen de alquiler, calificado de forma permanente y repartido de forma equilibrada en el territorio para evitar fenómenos de segregación residencial.