Pasar al contenido principal

Pla Serra Húnter (SHP)

Serra Húnter Programme
Academia
Sector público
Otros
Activo

Objectius del projecte

El Pla Serra Húnter té com a objectiu la incorporació a les universitats públiques catalanes de personal docent i investigador altament qualificat.

El Pla Serra Húnter s’emmarca en el desplegament dels objectius de la societat del coneixement del Pla de govern de la Generalitat de Catalunya.

Un dels objectius principals d’aquest pla és treballar per posar les bases de la sostenibilitat del sistema universitari català, així com per garantir-ne un creixement harmònic, en què es prima la qualitat, raó per la qual les accions apunten cap a un nou model de professorat. El Pla Serra Húnter és un dels instruments per aprofundir en aquests canvis que asseguren la millora de la qualitat acadèmica de les universitats catalanes.

Descripció del projecte

Amb el Pla Serra Húnter s’espera que les persones seleccionades tinguin una trajectòria acadèmica excel·lent i que siguin, o puguin esdevenir, líders amb capacitat de col·laboració, d’innovació i de desenvolupament de línies de recerca complementàries a les que existeixen actualment.

Amb aquest objectiu, el Pla Serra Húnter fixa unes condicions de contorn en els concursos convocats en el marc d’aquest programa per fomentar la concurrència, la transparència i la selecció de la persona més qualificada. En concret, s’ofereixen contractacions amb perfils oberts difosos en mitjans amb un prestigi acadèmic reconegut i es vetlla perquè les comissions de selecció estiguin integrades per membres lliures de conflicte d’interès. Així mateix, es promouen millores procedimentals per facilitar l’accés dels candidats a la convocatòria i a la informació.

El Pla Serra Húnter compta amb una direcció acadèmica, que recau en una persona de prestigi reconegut, i un consell assessor integrat per acadèmics i acadèmiques distingits. De fet, el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) reconeix el Pla Serra Húnter com una eina per a la captació i retenció del talent, a la qual s’ha de donar continuïtat fins que els resultats de l’avaluació dels processos de selecció de personal docent investigador siguin equiparables, dins un programa de rejoveniment del personal docent investigador universitari.

Àmbits d’intervenció

Educación y formación

Es necesario emprender acciones para actualizar y poner al día la formación, de modo que esta también esté orientada a las necesidades del mercado de trabajo, actuando principalmente en la expansión de la formación profesional y la formación continuada, así como impulsando el incremento de demanda de las enseñanzas STEM, especialmente, entre las mujeres.

Transferencia tecnológica

La mejora de la transferencia del conocimiento generado por el sistema de universidades e investigación en las empresas, actualmente uno de los puntos débiles del sistema de innovación en la región metropolitana de Barcelona, debe perseguirse potenciando el sistema de centros tecnológicos y potenciando el intercambio de conocimiento entre todos los actores del ecosistema de la innovación.

Políticas públicas de I+D

Los niveles de gasto en I+D deben converger con los de regiones de referencia europeas, bien mediante gasto directo (I+D pública o del sistema de universidades), bien facilitando un marco fiscal y regulatorio favorable a la inversión en I+D empresarial, poniendo especial énfasis en la reducción de las barreras de entrada a la innovación.

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Gestión del talento

La centralidad del talento en el impulso de un tejido productivo innovador y que proporcione niveles salariales medios y altos hace que sea necesario poner mucho énfasis en su potenciación y retención. La atracción de talento es el complemento que debe contribuir a cubrir necesidades no satisfechas con el talento local, y requiere un importante esfuerzo de coordinación y simplificación de ciertos procesos.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

serrahunter@gencat.cat

Josep Domingo-Ferrer, direcció acadèmica del Pla Serra Húnter
Departament de Recerca i Universitats, Via Laietana 2
Barcelona (08003)
93 552 68 73