Skip to main content

Pla Serra Húnter (SHP)

Serra Húnter Programme
Academy
Public sector
Other
Active

Objectius del projecte

El Pla Serra Húnter té com a objectiu la incorporació a les universitats públiques catalanes de personal docent i investigador altament qualificat.

El Pla Serra Húnter s’emmarca en el desplegament dels objectius de la societat del coneixement del Pla de govern de la Generalitat de Catalunya.

Un dels objectius principals d’aquest pla és treballar per posar les bases de la sostenibilitat del sistema universitari català, així com per garantir-ne un creixement harmònic, en què es prima la qualitat, raó per la qual les accions apunten cap a un nou model de professorat. El Pla Serra Húnter és un dels instruments per aprofundir en aquests canvis que asseguren la millora de la qualitat acadèmica de les universitats catalanes.

Descripció del projecte

Amb el Pla Serra Húnter s’espera que les persones seleccionades tinguin una trajectòria acadèmica excel·lent i que siguin, o puguin esdevenir, líders amb capacitat de col·laboració, d’innovació i de desenvolupament de línies de recerca complementàries a les que existeixen actualment.

Amb aquest objectiu, el Pla Serra Húnter fixa unes condicions de contorn en els concursos convocats en el marc d’aquest programa per fomentar la concurrència, la transparència i la selecció de la persona més qualificada. En concret, s’ofereixen contractacions amb perfils oberts difosos en mitjans amb un prestigi acadèmic reconegut i es vetlla perquè les comissions de selecció estiguin integrades per membres lliures de conflicte d’interès. Així mateix, es promouen millores procedimentals per facilitar l’accés dels candidats a la convocatòria i a la informació.

El Pla Serra Húnter compta amb una direcció acadèmica, que recau en una persona de prestigi reconegut, i un consell assessor integrat per acadèmics i acadèmiques distingits. De fet, el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) reconeix el Pla Serra Húnter com una eina per a la captació i retenció del talent, a la qual s’ha de donar continuïtat fins que els resultats de l’avaluació dels processos de selecció de personal docent investigador siguin equiparables, dins un programa de rejoveniment del personal docent investigador universitari.

Àmbits d’intervenció

Education and training

Actions must be undertaken to update training so that it is also oriented to the needs of the labour market, acting mainly on the expansion of vocational training and continuous training, as well as promoting the increase in demand for STEM education, especially among women.

Technology transfer

Improving the transfer of knowledge produced by the university system and company research, currently one of the weak points of the innovation system in the Barcelona metropolitan region, must be pursued by strengthening the system of technology centres, as well as by promoting the exchange of knowledge between all the actors of the innovation ecosystem.

Public R&D policies

The levels of spending on R&D must converge with those of benchmark European regions, either through direct spending (public R&D or from the university system) or by facilitating a fiscal and regulatory framework supportive of investment in business R&D, placing special emphasis on reducing barriers to entry for innovation.

Training and education

The level of training and the skills acquired must enable participants to overcome barriers to access or progress in the labour market. In this sense, it is necessary to focus especially on keeping students from dropping out of school or on lifelong learning, both specialised and focused on general skills (such as mastery of languages or ICT skills).

Talent management

The central role of talent in promoting an innovative production fabric that provides medium and high salary levels means that great emphasis is placed on promoting and retaining it. The attraction of talent is the complement that should help to meet unsatisfied needs with local talent and requires a significant effort to coordinate and simplify certain processes.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

serrahunter@gencat.cat

Josep Domingo-Ferrer, direcció acadèmica del Pla Serra Húnter
Departament de Recerca i Universitats, Via Laietana 2
Barcelona (08003)
93 552 68 73