Pasar al contenido principal

Noves Oportunitats Educatives 4.10 (NOE)

Noves Oportunitats Educatives 4.10
Sector público
Supramunicipal
Inactivo

Objectius del projecte

El projecte Noves Oportunitats Educatives – NOE 4.0 pretén lluitar contra l’abandonament escolar prematur a partir de la coordinació dels diversos ajuntaments, equipaments i serveis municipals amb la resta d’agents del territori.

Descripció del projecte

Davant de l’abandonament escolar prematur es necessita una resposta per part del món local que alhora requereix dimensionar el fenomen i consolidar estratègies a escala local, universalitzar la informació de la població jove de 16 a 24 anys, identificar la població en risc, estructurar xarxes interprofessionals que actuïn coordinadament en els respectius contextos territorials, comptar amb pautes i mecanismes per a una orientació i un acompanyament integral i longitudinal, i disposar de recursos educatius de transició de nova oportunitat educativa. Requereix, en definitiva, garantir la continuïtat educativa de tots i totes les joves fins que no només obtinguin un títol, sinó —i sobretot— que adquireixin les competències necessàries per desenvolupar amb èxit un projecte de vida personal, social i professional.

El projecte incorpora els següents objectius:

  1. Reduir el risc d’abandonament escolar prematur (AEP) mitjançant un sistema integral i longitudinal d’orientació i acompanyament amb el suport tecnològic compartit que vertebri i universalitzi la informació de la població jove de 16 a 24 anys en risc a escala local.
  2. Augmentar el potencial dels contextos locals per lluitar contra l’abandonament escolar prematur.
  3. Millorar l’equitat educativa mitjançant una resposta focalitzada en el jovent més vulnerable.
  4. Fomentar en la població juvenil la socialització, l’autonomia i la vinculació amb el seu entorn a través dels equipaments juvenils.

Aquest projecte compta amb la participació de diversos municipis metropolitans i l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, i l’Àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis de la Diputació de Barcelona.

Àmbits d’intervenció

Educación y formación

Es necesario emprender acciones para actualizar y poner al día la formación, de modo que esta también esté orientada a las necesidades del mercado de trabajo, actuando principalmente en la expansión de la formación profesional y la formación continuada, así como impulsando el incremento de demanda de las enseñanzas STEM, especialmente, entre las mujeres.

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Vulnerabilidad económica

La pobreza es el principal factor de vulnerabilidad en nuestra sociedad, por lo que es necesario incidir en ella de forma directa para ayudar a las personas que se encuentran en esta situación, o en riesgo de caer en ella, utilizando de forma eficiente los instrumentos que les permitan disponer de unos niveles suficientes de renta a partir de los que poder superar factores de dependencia.

Per saber-ne més

Contacte

Francesca Alaminos Escoz, gerenta de Serveis d'Educació
gs.educacio@diba.cat

Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona
Recinte Escola Industrial, Edifici del Rellotge
Comte d’Urgell, 187
Barcelona (08036)
93 402 22 63