Pasar al contenido principal

B-MINCOME

Mapa Bcn renda familiar per càpita
Academia
Sector público
Organizaciones ciudadanas
Barrio
Activo

Objectius del projecte

Provar l’eficiència i l’eficàcia de combinar un ajut econòmic en la forma d’un suport municipal d’inclusió amb polítiques actives sociolaborals per a 1.000 unitats familiars residents en deu barris de l’Eix Besòs, per tal de millorar la seva situació socioeconòmica.

Descripció del projecte

El B-MINCOME és un projecte pilot de lluita contra la vulnerabilitat econòmica i la desigualtat en zones desafavorides de Barcelona. Està emmarcat dins el programa de la Unió Europea UIA - Urban Innovative Actions.

Es van triar els barris de l’eix Besós, que tenen una població de 114.000 habitants, el 12,3 % dels quals estan en situació d’atur (la mitjana de Barcelona és el 8,6 %). La mitjana dels ingressos familiars en aquests barris és d’entre un 40 i 50 % de la mitjana d’ingressos de la ciutat de Barcelona, i el percentatge de població sense estudis puja al 13,5 % (la mitjana de Barcelona és del 7 %).

El projecte pilot va desenvolupar una política més integral per tal de combatre la pobresa i l’exclusió social, que va consistir en la combinació d’una política pública passiva, com és un suport municipal d’inclusió (ajut econòmic que complementa els ingressos de les persones participants), amb quatre polítiques actives sociolaborals, com són:

  • Un pla combinat de formació i ocupació en projectes de coproducció.
  • Accions per fomentar l’economia social i cooperativa.
  • Ajuts a l’habitatge per rehabilitar i poder llogar habitacions.
  • Programa de participació en xarxes comunitàries.

En conjunt, el B-MINCOME va permetre millorar la situació socioeconòmica de les llars participants. Concretament, es va implementar en 10 barris seleccionats del territori de l’Eix Besòs dins el municipi de Barcelona, i amb la participació de 1.000 unitats familiars en situació de vulnerabilitat. De les prop de 5.000 llars potencialment participants, es van seleccionar per sorteig les 1.000 llars que rebrien l’ajut, 550 de les quals participarien també en les polítiques actives, i les altres 450 únicament rebrien l’ajut.

Els participants reunien els següents criteris: d’edat (25-60 anys), de residència als barris de l’eix Besòs, havien de ser usuaris de Serveis Socials, del Servei d’Inserció Social o del programa Làbora i comprometre’s voluntàriament a les condicions que demana el projecte.

La quantitat total de l’ajut econòmic, considerat d’urgència, va dependre del nivell de renda previ, de la quantia de necessitats bàsiques i de les despeses associades a l’habitatge, amb un mínim de 100 € i un màxim de 1.676 € mensuals.
 

Àmbits d’intervenció

Concertación social y territorial

La mejora de las condiciones de trabajo, entre ellas, las salariales, en un contexto de cambio continuo del mercado laboral, pide la actuación de los espacios de concertación social. En particular, es necesario abordar desde estos espacios el establecimiento de un esquema de salarios de referencia que tenga en cuenta tanto la estructura del mercado laboral como las nuevas realidades laborales y los diversos condicionantes de los territorios de la metrópolis.

Vulnerabilidad económica

La pobreza es el principal factor de vulnerabilidad en nuestra sociedad, por lo que es necesario incidir en ella de forma directa para ayudar a las personas que se encuentran en esta situación, o en riesgo de caer en ella, utilizando de forma eficiente los instrumentos que les permitan disponer de unos niveles suficientes de renta a partir de los que poder superar factores de dependencia.

Inclusión residencial

El acceso y la permanencia de las personas en situación de vulnerabilidad en una vivienda en condiciones es fundamental como base para su proyecto de vida. Disponer de un lugar donde vivir es la clave para acceder a otros derechos, como el derecho al trabajo, y para empezar una trayectoria que aleje a las personas de los riesgos de la exclusión social.

Ingresos de los hogares

Con el objetivo de cerrar la brecha entre oferta y demanda, es fundamental incidir sobre la capacidad económica de los hogares a través de una política activa de empleo, la mejora de los salarios y rentas complementarias, así como el incremento de subvenciones y ayudas al alquiler, y suministros para los colectivos en riesgo de exclusión social.

Rehabilitación de viviendas y edificios

El aprovechamiento del parque de vivienda existente en la ciudad consolidada y su movilización en el parque de vivienda asequible requiere procesos de rehabilitación energética, adaptación climática y adecuación morfológica de las viviendas y edificios. Esta ola de rehabilitación puede mejorar la eficiencia en el uso de la vivienda y, en consecuencia, reducir los gastos del hogar.

Per saber-ne més

Contacte

info-bmincome@bcn.cat
Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona
C/ de València, 344, 
Barcelona (08009)
93 413 27 17