Skip to main content

Vallès Circular

Taller economia circular
Academy
Public sector
Private sector
Citizen organizations
Supramunicipal
Active

Objectius del projecte

Iniciativa territorial multiactor per promoure i impulsar l'economia circular al Vallès Occidental, millorar la competitivitat, la qualitat de vida i el medi ambient mitjançant noves formes de producció i consum.

Descripció del projecte

L’espai de governança "Vallès Circular" es configura a partir de l'Acord Vallès Circular, signat per entitats comarcals, alcaldesses, alcaldes i altres actors clau, amb l'objectiu de promoure l'economia circular al Vallès Occidental. Aquesta iniciativa situa la comarca a l'avantguarda de la promoció d'un model econòmic sostenible, fomentant la col·laboració públic-privada i la integració dels principis de l'economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental.


L'Acord es va signar el 2017 amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb l'objectiu de transformar el model de consum i producció mitjançant millores competitives a les empreses i el desenvolupament social sostenible. Aquest acord es basa en la tasca prèvia de la Xarxa d'entitats per a l'impuls de l'economia circular al Vallès Occidental. 


Des de la formalització de l’acord al llarg dels anys s’ha avançat progressivament per tal de dotar de major abast i/o concreció algunes de les línies prioritàries d’intervenció. Aquestes s’han definit en funció dels reptes territorials identificats en cada moment i incorporant, en alguns casos, abordatges sectorials i/o de cadena de valor com l’aprofitament alimentari i/o la transició energètica entre d’altres. 


El Consell Comarcal lidera aquest impuls de manera transversal, amb la participació activa de totes les àrees i la interconnexió de projectes i propostes compartides amb diversos agents del territori. 


El projecte Vallès Circular continua creixent, com a espai de governança, oferint la possibilitat de sumar-se a empreses i entitats compromeses amb l'economia circular. Això crea una comunitat que comparteix objectius, reptes, recursos i sinergies per avançar cap a un model econòmic més sostenible.


Al mateix temps, el projecte Vallès Circular ha permès l’execució i desenvolupament de projectes concrets al territori que han propiciat l’entrada de nous actors a l’Acord i l’abordatge de nous àmbits de treball. Actualment, el projecte Recooperem de sostenibilitat alimentaria, el Servei comarcal de Biomassa Forestal o el projecte de Rehabilitació energètica a la indústria i la llar s’han convertit en tres puntals de l’economia circular a la comarca. 


L’any 2019 el projecte va rebre el premi BASF a la millor pràctica en Economia circular de administracions Públicas. També s’ha presentat com a bona pràctica en diverses jornades i congressos especialitzats així com a la Cimera Mundial del Clima COP25 (Madrid 2019) 

Àmbits d’intervenció

Spaces for economic activity

It is essential to guarantee the availability of suitable spaces for the different economic activities in a context of decarbonisation and digitalisation, facilitating the reconversion of existing spaces and promoting new ones, while ensuring their sustainability, harmonious spatial distribution and balance with other uses.

Clusters, networks and territory

In a business scene of small organisations, we must promote formal and informal tools for partnership that help them to overcome entry barriers that hinder internationalisation activities and innovation or provide adequate training for the people who work in them.

Business model

The promotion of innovation and the business fabric’s contribution of prosperity for a more inclusive society calls for us to undertake certain changes in company and business models, which at the same time must adapt the structures in terms of resilience before changes in the environment and in economic activity.

Tractor sectors

The most labour-intensive sectors and, therefore, with a high capacity to generate employment, demand specific attention in order to ensure working conditions that guarantee increases in productivity. Likewise, we must identify new employment-generating sectors and propose proposals for rooting and accelerating their development.

Circular economy and consumption model

It is essential to change from the current economic system, based on natural resource consumption and increasing social inequalities, towards a fairer and more sustainable model. We must promote a development model that respects the land and promotes quality employment by promoting the circular economy, industrial symbiosis and consumption based on sustainable and local products.