Pasar al contenido principal

Penedès circular

Imatge Penedès Circular
Sector público
Sector privado
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Programa que fomenta que les organitzacions comencin un procés de transformació cap a la simbiosi industrial i l’economia circular, com a estratègia per a la reactivació econòmica i la competitivitat.

El projecte busca identificar les oportunitats i necessitats que hi ha en el teixit productiu de la comarca per poder fer un pas en el camí cap a l’economia circular.

Descripció del projecte

Mitjançant diversos tipus d’actuacions, el programa ajudarà persones i empreses emprenedores que encara no estiguin en el camí de la simbiosi industrial i l’economia a iniciar-s’hi. També pretén donar suport i valor a les organitzacions que ja han començat el model de l’economia circular a partir de l’impuls de projectes que millorin la transició cap a la circularitat.

Penedès Circular vol identificar les necessitats i oportunitats que hi ha en el teixit productiu de la comarca per poder fer el camí cap a l’economia circular.

Els principis del projecte són:

  • Optimització dels recursos.
  • Priorització de l’ús a la possessió, pagant pel servei i no pel producte.
  • Promoció de la reparació de productes.
  • Foment del reciclatge de materials residuals.
  • Aprofitament de l’energia dels residus que ja no poden ser reciclats.
  • Preservació del capital natural, per tal d’equilibrar els fluxos de recursos renovables.

L’oportunitat de repensar el cicle de vida dels productes des d’un aspecte circular dona pas a nous models de negoci que poden ser rendibles en termes econòmics per a l’empresa. Per això és fonamental la innovació en producte, en materials, en processos i en l’organització. Els beneficis que això pot aportar a les empreses són:

  • Increment de la productivitat dels recursos.
  • Estalvi dels costos.
  • Creació de models en la relació entre proveïdors i clients.
  • Diferenciació de la competència.
  • Nou valor a la marca.
  • Obertura a nous mercats.
  • Incorporar-se a la innovació sostenible.

Així mateix, el programa ha fet una cerca de les oportunitats hi ha al territori en termes d’economia circular. S’ha creat una diagnosi per tal de conèixer el punt de partida. Amb les dades s’ha pogut identificar què es genera quant a residus, quins són els consums energètics i l’ús que es fa de l’aigua, i determinar les possibles sinergies que es poden establir entre empreses amb l’objectiu final d’optimitzar recursos ambientals, socials i econòmics, i, per tant, ser més circulars.

Les organitzacions que ho desitgen poden demanar l’assessorament del grup de persones expertes per tal d’analitzar les oportunitats d'implementar aquells processos que contribueixin a millorar la sostenibilitat a l’empresa.

Àmbits d’intervenció

Espacios de actividad económica

Resulta fundamental garantizar la disponibilidad de espacios adecuados para las diferentes actividades económicas, en un contexto de descarbonización y digitalización, facilitando la reconversión de espacios actualmente existentes y promoviendo nuevos espacios, garantizando su sostenibilidad, una distribución territorial armónica y el equilibrio con otros usos.

Clústeres, redes y territorio

En un contexto empresarial de organizaciones de reducido tamaño, es necesario potenciar instrumentos de colaboración, de carácter formal o informal, que les permitan superar barreras de entrada que dificultan las actividades de internacionalización, y la innovación, o proporcionar una adecuada formación de las personas que trabajan en ellas.

Modelo de empresa

El impulso de la innovación y la aportación de prosperidad para una sociedad más inclusiva por parte del tejido empresarial pide emprender determinados cambios en los modelos de empresa y de negocio, que, al mismo tiempo, deben servir para adaptar las estructuras en términos de resiliencia frente a los cambios en el entorno y en la propia actividad económica.

Sectores tractores

Los sectores más intensivos en trabajo y, por tanto, con alta capacidad para generar empleo, reclaman una atención específica de cara a asegurar unas condiciones laborales que garanticen incrementos de la productividad. Asimismo, es necesario identificar nuevos sectores generadores de empleo y plantear propuestas de arraigo y aceleración de su desarrollo.

Economía circular y modelo de consumo

Es primordial establecer un cambio del actual sistema económico basado en el consumo de los recursos naturales y el aumento de las desigualdades sociales, hacia un modelo más justo y sostenible. Es necesario impulsar un modelo de desarrollo que respete el territorio y fomente el empleo de calidad, mediante el impulso de la economía circular, la simbiosis industrial y un consumo basado en productos sostenibles y de proximidad.

Per saber-ne més

Descàrregues

Contacte

 

promocioeconomica@vilafranca.cat

Ayuntamiento de Vilanfranca del Penedès - Área de Promoción Económica y Proyección Exterior.

Pl. Àgora, 1

Vilafranca del Penedès (08720)

93 817 11 69