Pasar al contenido principal

BODI – Bots for Open Data Interactions

BODI – Bots for Open Data Interactions
Academia
Sector público
Otros
Inactivo

Objectius del projecte

El projecte té com a objectiu principal facilitar l’accés de la ciutadania a les dades obertes mitjançant l’ús d’interfícies conversacionals (xatbots o assistents de veu).

El projecte BODI vol acabar amb la paradoxa que, per bé que cada vegada hi ha més dades obertes, falta infraestructura perquè la població pugui aprofitar-les. Avui en dia només usuaris amb coneixements tècnics poden descarregar-se els fitxers de dades públiques i analitzar-los per trobar les dades que necessiten.

Oferir una interfície conversacional que permetés a la ciutadania expressar les seves preguntes sense coneixements tècnics permetria multiplicar exponencialment el valor de les dades obertes per a la població en general.

Descripció del projecte

Gràcies a aquestes interfícies, qualsevol usuari podrà expressar les preguntes que tingui en “llenguatge natural” (català, castellà o anglès), igual que ho faria si ho preguntés a una persona. El bot entendrà la pregunta i buscarà dins les dades obertes disponibles la resposta adequada. Això permet a la ciutadania beneficiar-se de les dades obertes, encara que no tingui coneixements tècnics.

Al final del projecte, està previst compartir els resultats amb l'Administració i el teixit empresarial. Per fer-ho, es treballarà en una estratègia de comercialització i explotació dels resultats del projecte que contribueixi a garantir-ne la continuïtat i sostenibilitat futures.

Es publicaran tots els resultats, així com la part de la plataforma de codi obert, la qual cosa oferirà de manera gratuïta la infraestructura tècnica necessària per tenir converses sobre dades obertes. A més, per maximitzar-ne l’abast, també definirem una estratègia que faciliti solucions personalitzades a empreses i institucions.

Àmbits d’intervenció

Educación y formación

Es necesario emprender acciones para actualizar y poner al día la formación, de modo que esta también esté orientada a las necesidades del mercado de trabajo, actuando principalmente en la expansión de la formación profesional y la formación continuada, así como impulsando el incremento de demanda de las enseñanzas STEM, especialmente, entre las mujeres.

Transferencia tecnológica

La mejora de la transferencia del conocimiento generado por el sistema de universidades e investigación en las empresas, actualmente uno de los puntos débiles del sistema de innovación en la región metropolitana de Barcelona, debe perseguirse potenciando el sistema de centros tecnológicos y potenciando el intercambio de conocimiento entre todos los actores del ecosistema de la innovación.

Formación y educación

El nivel formativo y las competencias adquiridas deben permitir superar las barreras para acceder o progresar en el mercado laboral. En este sentido, es necesario incidir especialmente en la reducción del abandono escolar prematuro o en el aprendizaje a lo largo de la vida, tanto el especializado como el enfocado a competencias generales (como el dominio de idiomas o las competencias TIC).

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

Àrea de Rercerca i Innovació UOC
area_ri@uoc.edu
Rambla del Poblenou, 156
Barcelona (08018)