Pasar al contenido principal

Renovables 2030

Imatge Renovables 2030
Sector público
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Inactivo

Objectius del projecte

Renovables 2030 és un dels projectes transformadors de la Diputació de Barcelona que impulsa la transició energètica i la implantació d’energies renovables als ens locals de la província de Barcelona.

A continuació se’n detallen els objectius:

  1. Avançar en la contribució de les renovables en el consum energètic dels ens locals (inclosa la Diputació) el 2050 i reduir la dependència energètica local.
  2. Reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
  3. Apoderar els ens locals i la societat civil.
  4. Avançar en una economia descarbonitzada i menys deslocalitzable.

Descripció del projecte

Els municipis són una peça clau en la lluita contra el canvi climàtic. La instal·lació d’energies renovables en els edificis municipals no només redueix les emissions a escala local sinó que també redueix la factura energètica i reforça el paper exemplificador de l’Administració davant la ciutadania. Amb Renovables 2030 hi ha un acompanyament tècnic i econòmic en la implantació, principalment, d’energia solar fotovoltaica d’autoconsum i biomassa de proximitat, així com també en la millora de l’eficiència energètica en l’enllumenat públic.

El projecte Renovables 2030 —a través del programa sectorial del mateix nom i d’altres programes que tenen per objectiu fer front a l’emergència climàtica— proposa impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions locals de gasos amb efecte d’hivernacle i en la reducció dels costos energètics locals que tinguin per objecte inversions relatives, entre altres, a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

Es concreta en quatre actuacions de finançament als ens locals:

  1. Inversions executades directament pels ens locals: Programa sectorial Renovables 2030 i Programa sectorial d’Actuacions per fer front a l’emergència climàtica.
  2. Inversions d’execució directa per la Diputació de Barcelona, amb cofinançament dels fons FEDER: Feder Biomassa pel Clima i Feder Fotovoltaica.

Àmbits d’intervenció

Espacios de actividad económica

Resulta fundamental garantizar la disponibilidad de espacios adecuados para las diferentes actividades económicas, en un contexto de descarbonización y digitalización, facilitando la reconversión de espacios actualmente existentes y promoviendo nuevos espacios, garantizando su sostenibilidad, una distribución territorial armónica y el equilibrio con otros usos.

Clústeres, redes y territorio

En un contexto empresarial de organizaciones de reducido tamaño, es necesario potenciar instrumentos de colaboración, de carácter formal o informal, que les permitan superar barreras de entrada que dificultan las actividades de internacionalización, y la innovación, o proporcionar una adecuada formación de las personas que trabajan en ellas.

Modelo de empresa

El impulso de la innovación y la aportación de prosperidad para una sociedad más inclusiva por parte del tejido empresarial pide emprender determinados cambios en los modelos de empresa y de negocio, que, al mismo tiempo, deben servir para adaptar las estructuras en términos de resiliencia frente a los cambios en el entorno y en la propia actividad económica.

Recursos energéticos

La transición energética es un proceso clave y que debe darse de manera progresiva y democrática para reducir las emisiones de GEI y, por tanto, mitigar los efectos del cambio climático. En este sentido, es necesario avanzar hacia la sustitución de la energía de origen fósil por energía local y renovable, la disminución del consumo, el aumento de la eficiencia y la autoproducción.

Economía circular y modelo de consumo

Es primordial establecer un cambio del actual sistema económico basado en el consumo de los recursos naturales y el aumento de las desigualdades sociales, hacia un modelo más justo y sostenible. Es necesario impulsar un modelo de desarrollo que respete el territorio y fomente el empleo de calidad, mediante el impulso de la economía circular, la simbiosis industrial y un consumo basado en productos sostenibles y de proximidad.

Per saber-ne més

Contacte

a.accioclimatica@diba.cat 
Àrea d’Acció Climàtica - Diputació de Barcelona 
Rambla de Catalunya, 126. Edifici Can Serra
Barcelona (08008)