Skip to main content

Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB)

Imatge - La galàxia de l'O-HB
Academy
Public sector
Citizen organizations
Supramunicipal
Active

Objectius del projecte

Recerca i l’anàlisi de dades relacionades amb l’habitatge a través d’un instrument supramunicipal per donar suport al disseny i l’avaluació de les polítiques públiques d’habitatge en l’àmbit metropolità. 

L’OH-B va ser creat el 2017 com una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l’Associació de Gestors d’Habitatge Social – GHS. I des del 2018 està integrat en l’estructura de l’Institut d’Estudis Regionals Metropolitans de Barcelona – IERMB. 

Descripció del projecte

L’activitat de l’O-HB pivota al voltant de sis capítols temàtics: persones i llars, parc d’habitatges, construcció i rehabilitació, mercat, problemes d’accés i permanència, i polítiques, que s’estructuren en quatre eixos de treball complementaris, que consoliden aquestes línies de treballs des de la seva creació: 

  1. La construcció d’un sistema d’indicadors d’habitatge per tal de detectar aquells temes de més interès que serveixin per avaluar i dissenyar les polítiques d’habitatge. Per accedir a les dades, l’Observatori ha realitzat convenis de col·laboració amb institucions públiques i privades. D’altra banda, aquests indicadors s’analitzen anualment a l’informe “L’habitatge a la metròpolis de Barcelona”, disponible des de l’any 2017. 

  1. L’elaboració d’estudis de caràcter estratègic o laboratoris que emplenen buits d’informació existents, ja sigui a partir de l’explotació i l’encreuament de bases de dades que fins ara no s’exploraven o bé mitjançant la creació de noves dades. 

  • Estructura i concentració de la propietat de l’habitatge (2018-2022). 

  • Oferta i demanda de lloguer a partir dels portals immobiliaris (2018-2022). 

  • Estratègies i potencial de rehabilitació (2019-2022). 

  • Impacte de la Llei 11/2020 en el mercat de lloguer a la demarcació de Barcelona (2022). 

  • Envelliment i habitatge. La dimensió econòmica i socioassistencial de l’autonomia residencial de les persones grans: perspectives de futur a l’àmbit metropolità (2019). 

  • Cobertura de les necessitats d’habitatge a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Del PTSH al PDU (2018). 

  1. Realització de recerques, en el marc de convenis de col·laboració, que responen a demandes específiques de les administracions municipals. 

  • AMB en xifres. Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (2018-2022). 

  • State of Housing Barcelona i Catalunya. Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (2021-2022). 

  • Exclusió residencial – PDU. Àrea Metropolitana de Barcelona (2021-2022). 

  1. Participació en iniciatives, debats i congressos a través d’entitats internacionals del món de l’habitatge. 

  • Smart City Congress. 

  • BBConstrumat. 

  • ENHR. 

El visualitzador dinàmic de l’OH-B permet accedir a la informació produïda, i serveix com a eina de consulta i repositori de dades en obert per a l’Administració i la ciutadania, que pot esdevenir un portal de referència de noves dades per al sector de l’habitatge a Barcelona i la resta de la metròpoli. 

Àmbits d’intervenció

Residential inclusion

The access of people in a situation of vulnerability to a house in good conditions and their ability to stay there are essential as a basis for leading their lives. Having a place to live is the key to gaining access to other rights, such as the right to work, and to start a path that reduces people’s risks of social exclusion.

×
Housing stock

Social and affordable housing must be increased through actions of purchase, rehabilitation, mobilisation of the existing stock and new construction, especially intended for the rental system, permanently qualified and distributed in a balanced way across the territory to avoid residential segregation.

×
Housing costs

Actions to reduce the cost of rental housing through financing, regulation and price stabilisation instruments, especially in areas of strong and proven demand, can transform the housing market and increase its public value.

×
Household income

In order to close the gap between supply and demand, it is essential to influence households’ economic capacity through an active employment policy, higher salaries and complementary income, increased subsidies and rental aid and more supply for groups at risk of social exclusion.

×
Home and building rehabilitation

The use of the existing housing stock in the consolidated city and its mobilisation in the affordable housing stock requires the energy rehabilitation and climate and morphological adaptation of homes and buildings. This wave of rehabilitation can improve efficiency in the use of housing and consequently lower household expenses.

×

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

info@ohb.cat
Observatori Metropolità de l'Habitatge
Plaça de la Vila de Gràcia 6, baixos
Barcelona (08012)
93 002 32 55