Pasar al contenido principal

LIFE Nimbus

Imatge Nimbus
Academia
Sector público
Sector privado
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

El projecte LIFE Nimbus busca impulsar l’economia circular en el transport públic a través de la conversió de fangs de depuradora en combustible per als busos. L’objectiu és transformar una tradicional planta depuradora d’aigües residuals en una ecofactoria, és a dir, en una instal·lació que generi recursos de valor. 

Descripció del projecte

LIFE Nimbus (de l’anglès non-impact bus) és un projecte cofinançat pels fons europeus que convertirà l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Baix Llobregat en una ecofactoria, generant biogàs a partir de llots d’aigües residuals. Així mateix, farà servir les tecnologies de l’energia al gas per convertir els excedents d’energia renovable en gas. D’aquesta manera, i en combinar totes dues coses, es generarà biometà, un combustible renovable i sostenible. 

En aquest sentit, a l’EDAR del Baix Llobregat es dissenyarà, es construirà i s’operarà una planta de demostració de metanació biològica. El biometà, produït a partir dels fangs de la depuradora, s’utilitzarà com a combustible a l’autobús. D’aquesta manera, es podrà obrir una nova via que impulsi el transport verd i la descarbonització de l’economia. 

Gràcies a la col·laboració entre els sectors privat i públic es pretén demostrar la viabilitat econòmica i la capacitat tècnica de la tecnologia power-to-gas: la conversió d’energia elèctrica en gas a través de processos biològics per produir biometà, amb l’objectiu final d’emmagatzemar els excedents provinents de les energies renovables. 

Els principals resultats esperats són: 

  • A través de l’ús de biometà com a combustible, assolir la reducció de la petjada de carboni d’un autobús en més del 85 % 

  • Incrementar gairebé en un 70 % l’energia obtinguda a partir del biogàs, gràcies a l’emmagatzematge de renovables a través de la metanació biològica. 

Resultats secundaris: 

  • Producció de 4 Nm3/h de biometà mitjançant metanació de biogàs biològic, que alimentarà un bus públic que podrà recórrer 48.000 km amb biocombustible renovable. 

  • Una disminució del 9 % de les emissions de CO2 a la línia d’autobús on es provarà el bus alimentat amb biometà. 

  • Desenvolupament d’un model de negoci del biometà en el cas d’estudi de l’EDAR del Baix Llobregat. 

  • Desenvolupament d’un pla de replicació i d’un pla de negoci. 

Àmbits d’intervenció

Recursos hídricos

Es necesario impulsar un cambio en la gestión integral del agua en la región metropolitana de Barcelona para hacer frente a la falta de recursos hídricos locales y a los episodios de sequía. Concretamente, es necesario fomentar el aumento del uso de agua regenerada y de fuentes alternativas (a escala industrial, agrícola y residencial), logrando una mayor eficiencia en el consumo.

Movilidad sostenible

El transporte de personas y mercancías es una de las principales fuentes de emisiones de gases de efecto invernadero y otros contaminantes de las ciudades. Es imprescindible, por tanto, impulsar un cambio en el actual modelo de movilidad —que tiene una fuerte dependencia de los combustibles fósiles— hacia la ecomovilidad, acompañado de un uso más racional de las grandes infraestructuras.

Industria de la movilidad

El mundo está cambiando hacia una realidad más digital y sostenible, y la movilidad debe ir por ese camino. La industria de la movilidad debe sumarse a los cambios en los patrones de consumo y reconvertirse para asegurar desplazamientos más sostenibles, inteligentes y eficientes.

Per saber-ne més

Contacte

Contacto

AGBAR – Aigües de Barcelona

Passeig de la Zona Franca, 48

Barcelona (08038)