Skip to main content

Laboratori “Estratègies i potencial de rehabilitació” de l’O-HB

Imatge Potencial de millora energètica O-HB
Academy
Public sector
Private sector
Citizen organizations
Supramunicipal
Active

Objectius del projecte

Eina de suport de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge a les administracions competents en el disseny de noves polítiques de rehabilitació. 

El laboratori té dos objectius: construir una base de dades espacial que integri informació sobre l’estat físic del parc d’habitatges de Barcelona ciutat i el seu potencial de millora mitjançant rehabilitacions energètiques, i examinar la viabilitat d’optar a les convocatòries d’ajuts a la rehabilitació dels fons NextGeneration de la Unió Europea a través d’actuacions sobre l’envolupant dels edificis. 

Descripció del projecte

Sabent que les ciutats són responsables del voltant del 70 % de les emissions mundials de carboni, la rehabilitació de l’entorn construït resulta un element clau en les estratègies definides en el Pacte Verd Europeu i un deure urgent. 

El 2019 es va posar en marxa aquest laboratori, que serveix com a eina per al disseny de noves polítiques de rehabilitació, i de manera complementària inclou informació relativa a les llars, la renda mitjana i els ajuts públics atorgats en matèria de rehabilitació, i l’estructura i concentració de la propietat del parc d’habitatges de Barcelona, per tal de valorar de manera anticipada la complexitat associada a cadascuna de les rehabilitacions proposades

En el marc d’aquest projecte, l’O-HB ha posat el focus en la diagnosi de l’estat físic del parc i l’avaluació del seu potencial de rehabilitació, alhora que ha analitzat com les intervencions de millora s’encabeixen amb els requeriments dels fons NextGenetarion i permeten, en el mitjà termini, assolir els objectius de descarbonització el 2050. D’això en resulta una àmplia i extensa base de dades geolocalitzada amb aproximadament 200 variables, amb l’edifici com a unitat base d’anàlisi, construïdes des d’una visió transversal que té en compte tant l’habitatge com l’habitant (variables de l’estat físic i l’entorn socioeconòmic), i que ha estat contrastada per tots els agents implicats en el sector de la rehabilitació (Administració pública, gremis i col·legis professionals). 

Avaluar la complexitat de les intervencions en matèria de rehabilitació, anticipar futures problemàtiques sobre pobresa energètica i situar-se com a pas previ al treball de camp són algunes de les futures oportunitats d’investigació que ofereix el fet de comptar amb una informació tan precisa. 

Prèviament, des de l’O-HB s’han recollit experiències europees de col·laboració publicoprivada en matèria de rehabilitació (“La rehabilitació i el model urbà”), alhora que s’han analitzat les llicències d’obra major de l’Ajuntament de Barcelona i s’han quantificat les estratègies de generació de nou habitatge a la ciutat consolidada mitjançant remuntes, canvis d’ús o divisions (“Generació de nous habitatges mitjançant reforma i/o ampliació”). 

Àmbits d’intervenció

Energy resources

The energy transition is a key process that must take place gradually and democratically to reduce GHG emissions and thereby mitigate the effects of climate change. In this sense, we must move towards replacing energy of fossil origin with local renewable energy, reducing consumption and boosting efficiency and self-production.

Land use and urban model

Given the climate emergency, we must move towards an urban model that prioritises residents’ well-being and the protection of biodiversity. Cities must adopt a resilient model that occupies land while taking the climatic variable into account, with balanced and connected neighbourhoods that promote short distances and eco-mobility, and with quality green public spaces.

Residential inclusion

The access of people in a situation of vulnerability to a house in good conditions and their ability to stay there are essential as a basis for leading their lives. Having a place to live is the key to gaining access to other rights, such as the right to work, and to start a path that reduces people’s risks of social exclusion.

Home and building rehabilitation

The use of the existing housing stock in the consolidated city and its mobilisation in the affordable housing stock requires the energy rehabilitation and climate and morphological adaptation of homes and buildings. This wave of rehabilitation can improve efficiency in the use of housing and consequently lower household expenses.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

info@ohb.cat
Observatori Metropolità de l'Habitatge
Plaça de la Vila de Gràcia 6, baixos
Barcelona (08012)
93 002 32 55