Pasar al contenido principal

Diagnosis i Estratègies d’actuació urbanística en Urbanitzacions amb Dèficits Urbanístics – DIES-UDUs

Mapa UDUs per a les DIES
Sector público
Barrio
Activo

Objectius del projecte

Analitzar i diagnosticar les urbanitzacions amb dèficits de la demarcació per contribuir a la seva adequació, regularització o millora de la urbanització, d'acord amb el marc normatiu d'aplicació.

Descripció del projecte

Les Diagnosis i Estratègies (DIES) d’Urbanitzacions amb dèficits urbanístics (UDUs) és un recurs que s’ofereix als ens locals des de la Diputació de Barcelona, a través del Catàleg de Serveis anual. 

Les DIES (d'una o diverses urbanitzacions) tenen per objecte la identificació i anàlisi de les problemàtiques d’urbanització i la formulació de les estratègies d'actuació relatives a la seva regularització urbanística, amb la valoració d'alternatives. L’objectiu és intentar esvair o reduir incerteses davant d’operacions complexes com acostuma a ser la intervenció en UDUs, i consensuar prioritats per definir un veritable full de ruta que garanteixi al govern local arribar amb èxit al final del procés.

Els àmbits susceptibles de ser categoritzats com urbanitzacions de baixa densitat residencial han de complir 3 característiques bàsiques: 

  • Estar conformades majoritàriament per habitatges unifamiliars aïllats
  • Haver-se implantat en el territori entre el 1956, any de la primera llei de sòl estatal, i el 1981, any de la primera normativa catalana de protecció de la legalitat urbanística.
  • Estar aïllades territorialment (a més de 10 minuts caminant del nucli urbà)

Així mateix, per que aquests àmbits siguin categoritzats com UDUs (o urbanitzacions amb dèficits urbanístics) i, per tant, abordats des de les DIES, han de presentar alguns dels següents dèficits: 

  • No disposar dels serveis urbanístics bàsics que pauta la normativa, o disposar d’ells a precari.
  • Presentar alguna mancança jurídica d’urbanització, com seria la no inscripció del projecte de reparcel·lació, no estar recepcionada formalment o no haver materialitzat les cessions.
  • I no adequar-se al planejament, en major o menor grau.

Entre 2015 i 2022, el servei d’urbanisme va fer 34 assistències, entre planejament, reparcel·lacions, informes jurídics, etc., però sobretot es van elaborar DIES relatives a 46 UDUs, de les que se’n van beneficiar 28 ajuntaments de la demarcació, el que suposa un 14% de les 335 UDUs identificades i un 25% dels 117 municipis que pateixen aquest fenomen. 

Àmbits d’intervenció

Usos del suelo y modelo urbano

En un contexto de emergencia climática, debe avanzar hacia un modelo urbano que priorice el bienestar ciudadano y la protección de la biodiversidad. Las ciudades deben adoptar un modelo resiliente con una ocupación del suelo que contemple la variable climática, con barrios equilibrados y conectados que fomenten distancias cortas y la ecomovilidad, y con espacios públicos verdes y de calidad.

Planificación territorial y urbana

La planificación es una herramienta clave para ordenar y regular los usos del suelo y las actividades en el territorio, y es, por tanto, el instrumento idóneo para alcanzar un modelo de ciudad coherente con el modo en el que las personas lo habitan. El planeamiento debe integrar las necesidades de la ciudadanía, repensar las infraestructuras y favorecer el impulso de modas sostenibles.

Equipamientos y “efecto barrio”

El lugar donde se nace y se vive marca muy claramente las posibilidades de desarrollo de las personas. Las actuaciones de mejora del entorno, tanto en términos físicos como sociales, son una pieza esencial para un mayor equilibrio territorial y para ofrecer oportunidades de progreso para todos.

Equilibrio territorial

A escala supramunicipal, es necesario disponer de herramientas variadas y necesarias de ordenación del territorio, así como de infraestructuras, equipamientos y servicios para reducir las desigualdades territoriales y la segregación en el conjunto de la región metropolitana de Barcelona.

Contacte

s.urbanisme@diba.cat

Serveis d’Urbanisme de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats. Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona 
Carrer Comte d'Urgell, 187
Barcelona (08036)