Skip to main content

Diagnosis i Estratègies d’actuació urbanística en Urbanitzacions amb Dèficits Urbanístics – DIES-UDUs

Mapa UDUs per a les DIES
Public sector
Neighbourhood
Active

Objectius del projecte

Analitzar i diagnosticar les urbanitzacions amb dèficits de la demarcació per contribuir a la seva adequació, regularització o millora de la urbanització, d'acord amb el marc normatiu d'aplicació.

Descripció del projecte

Les Diagnosis i Estratègies (DIES) d’Urbanitzacions amb dèficits urbanístics (UDUs) és un recurs que s’ofereix als ens locals des de la Diputació de Barcelona, a través del Catàleg de Serveis anual. 

Les DIES (d'una o diverses urbanitzacions) tenen per objecte la identificació i anàlisi de les problemàtiques d’urbanització i la formulació de les estratègies d'actuació relatives a la seva regularització urbanística, amb la valoració d'alternatives. L’objectiu és intentar esvair o reduir incerteses davant d’operacions complexes com acostuma a ser la intervenció en UDUs, i consensuar prioritats per definir un veritable full de ruta que garanteixi al govern local arribar amb èxit al final del procés.

Els àmbits susceptibles de ser categoritzats com urbanitzacions de baixa densitat residencial han de complir 3 característiques bàsiques: 

  • Estar conformades majoritàriament per habitatges unifamiliars aïllats
  • Haver-se implantat en el territori entre el 1956, any de la primera llei de sòl estatal, i el 1981, any de la primera normativa catalana de protecció de la legalitat urbanística.
  • Estar aïllades territorialment (a més de 10 minuts caminant del nucli urbà)

Així mateix, per que aquests àmbits siguin categoritzats com UDUs (o urbanitzacions amb dèficits urbanístics) i, per tant, abordats des de les DIES, han de presentar alguns dels següents dèficits: 

  • No disposar dels serveis urbanístics bàsics que pauta la normativa, o disposar d’ells a precari.
  • Presentar alguna mancança jurídica d’urbanització, com seria la no inscripció del projecte de reparcel·lació, no estar recepcionada formalment o no haver materialitzat les cessions.
  • I no adequar-se al planejament, en major o menor grau.

Entre 2015 i 2022, el servei d’urbanisme va fer 34 assistències, entre planejament, reparcel·lacions, informes jurídics, etc., però sobretot es van elaborar DIES relatives a 46 UDUs, de les que se’n van beneficiar 28 ajuntaments de la demarcació, el que suposa un 14% de les 335 UDUs identificades i un 25% dels 117 municipis que pateixen aquest fenomen. 

Àmbits d’intervenció

Land use and urban model

Given the climate emergency, we must move towards an urban model that prioritises residents’ well-being and the protection of biodiversity. Cities must adopt a resilient model that occupies land while taking the climatic variable into account, with balanced and connected neighbourhoods that promote short distances and eco-mobility, and with quality green public spaces.

Spatial and urban planning

Planning is a key tool for ordering and regulating local land use and activities and is therefore the ideal instrument for achieving a city model that is consistent with how people inhabit it. Planning must integrate residents’ needs, rethink infrastructure and help to promote sustainable modes of transport.

Facilities and “neighbourhood effect”

The place where people are born and live very clearly marks their possibilities for development. Actions to improve the environment, both in physical and social terms, are essential for greater territorial balance and for providing opportunities of progress for all.

Territorial balance

At a supra-municipal level, we must have various necessary tools for spatial planning and providing infrastructure, facilities and services to reduce territorial inequalities and segregation in the Barcelona metropolitan region as a whole.

Contacte

s.urbanisme@diba.cat

Serveis d’Urbanisme de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats. Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona 
Carrer Comte d'Urgell, 187
Barcelona (08036)