Projectes del PEMB
Projectes estratègics
L’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) és una iniciativa conjunta de la Generalitat de Catalunya (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), l’Ajuntament de Barcelona, el PEMB i Prodeca. L’objectiu principal de l’OCAS és promoure la col·laboració i l’establiment de sinergies entre les estratègies alimentàries, així com promoure un sistema alimentari més sostenible, saludable i resilient a través de l’establiment de vincles entre el món urbà i el rural.
GreenInCities és un projecte H2020 finançat per la UE que té com a objectiu transformar els espais urbans a través de solucions basades en la natura i aplicacions tecnològiques. Integrant les necessitats humanes i no humanes, el projecte combina la innovació impulsada per dades amb la neurociència per cocrear un futur sostenible, adoptant un enfocament proactiu per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic en zones desfavorides.
Les ciutats són espais generadors i reproductors de desigualtats, també de gènere. Amb el projecte Metròpoli en clau de gènere, el PEMB vol contribuir a evidenciar com opera aquesta iniquitat de gènere per tal de repensar col·laborativament la metròpoli i com habitar-la d’una manera més equitativa. Per aconseguir-ho, s’aplica la perspectiva de gènere de manera transversal en totes les àrees d’actuació del PEMB, tant en l’àmbit intern de l’Associació i l’oficina, com en les iniciatives externes per fomentar la reflexió i la transformació.
En un context de canvis constants i inesperats, els sistemes alimentaris urbans i periurbans (urban and peri-urban, UPU) es veuen afectats per profundes desigualtats que els fan vulnerables i fràgils davant de crisis. El projecte CULTIVATE té com a objectiu ajudar les ciutats a construir models d’intercanvi alimentari més resilients i sostenibles. Per fer-ho, identifica factors clau que poden actuar com a motors de canvi o barreres, i qüestiona les teories i pràctiques actuals que dificulten un intercanvi d’aliments més eficient i just.
La iniciativa d’innovació transformativa en descarbonització d’habitatge forma part de l’estratègia RIS3CAT 2030 de la Generalitat de Catalunya, i el seu objectiu és promoure una descarbonització energèticament eficient i socialment justa del parc d’habitatges a la regió metropolitana de Barcelona. Com? Provocant canvis transformadors en els actors implicats en els processos de rehabilitació energètica per tal d’aconseguir arribar als col·lectius amb menys recursos i prevenir potencials impactes negatius de la descarbonització, com l’augment del preu de l’habitatge o l’exclusió social.
La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) de Barcelona és un instrument de coordinació estratègic per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. Compta amb la participació de més de 100 organitzacions de la quíntuple hèlix: empreses, entitats socials, administracions, centres de recerca i mitjans de comunicació. Des del 2023, s’ha consolidat com l’espai de referència per a la missió ‘Alimentació saludable’ del Compromís Metropolità 2030.
L'Oficina de Barcelona del Pla director urbanístic metropolità (PDUM) es crea amb l’objectiu d’adequar el PDUM a la ciutat de Barcelona, per donar resposta així a les necessitats d’informació i dades per tal de treballar conjuntament la planificació, així com poder garantir un treball transversal i la coherència en la redacció del PDUM i del Compromís Metropolità 2030.