Carta Alimentària de la Regió Metropolitana - CARM

La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) de Barcelona és un instrument de coordinació estratègic per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. Compta amb la participació de més de 100 organitzacions de la quíntuple hèlix: empreses, entitats socials, administracions, centres de recerca i mitjans de comunicació. Des del 2023, s’ha consolidat com l’espai de referència per a la missió ‘Alimentació saludable’ del Compromís Metropolità 2030.
Objectius
- Donar visibilitat i suport, així com fer reforç, als processos que s’esdevenen a escala local per a la transició a un model de més sobirania alimentària, que enforteixi la resiliència d’un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, sobre la base de criteris socials, ecològics i de proximitat.
- Establir un marc de treball comú per facilitar espais de participació, acció i estratègia per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana amb la implicació de tots els actors de l’anomenada quíntuple hèlix: les administracions públiques, l’empresa i el sector productiu, el món acadèmic i de la recerca, la ciutadania i les seves organitzacions, i els mitjans de comunicació.
- Constituir-se com l’espai de referència per fer seguiment dels compromisos i els projectes de la missió ‘Alimentació saludable’ del Compromís Metropolità 2030.
La CARM és una iniciativa que impulsa la transició cap a un sistema alimentari més just, sostenible i saludable a escala metropolitana. Neix de la col·laboració entre més de 100 entitats i persones, seguint un procés participatiu que ha definit els reptes, els compromisos i els projectes necessaris per transformar el sistema alimentari de la regió.
Objectius de la CARM
- Donar suport a la transició alimentària local: Visibilitzar i reforçar les iniciatives locals que promouen un model de sobirania alimentària basat en criteris socials, ecològics i de proximitat.
- Crear un marc de treball comú: Fomentar la participació i la col·laboració de tots els actors implicats en el sistema alimentari, des d’administracions públiques fins a empreses, món acadèmic, ciutadania i mitjans de comunicació (quíntuple hèlix).
- Ser l’espai de referència: Fer el seguiment dels compromisos i projectes vinculats a la missió ‘Alimentació saludable’ del Compromís Metropolità 2030, i promoure la coordinació i el desenvolupament d’accions a escala regional.
Un procés en dues fases
La CARM s’ha desenvolupat a través de dues fases:
- Primera fase (2017-2020): Construcció i aprovació
- Elaboració d’una diagnosi inicial i recull d’informació sobre l’estat del sistema alimentari.
- Organització de grups de contrast i entrevistes amb actors clau.
- Identificació de reptes, compromisos i projectes prioritaris.
- Participació en espais específics per garantir la cocreació.
- Retorn i validació del document final, amb la seva aprovació i presentació pública.
- Segona fase (a partir del 2020): Implementació i seguiment
- Impuls d’un procés d’adhesions per sumar municipis, entitats i institucions.
- Identificació i recull de projectes alineats amb els compromisos de la CARM.
- Creació d’un espai de governança per coordinar i fer seguiment de les accions.
- Desenvolupament de nous projectes per promoure els objectius de la Carta.
Principis de la CARM
La CARM es basa en els principis fonamentals següents:
- Garantir el dret a l’alimentació per a tothom, en qualsevol lloc i moment.
- Tractar l’alimentació com una política pública transversal.
- Tenir una visió integral del sistema alimentari, des de la producció fins al consum.
- Promoure un sistema alimentari que sigui beneficiós per a les persones, el territori i el planeta.
- Reconèixer la importància de l’escala regional-metropolitana en les polítiques alimentàries.
- Fomentar la reconnexió entre el món urbà i rural.
- Assegurar la col·laboració i la transparència en totes les accions.
Adhesions i desenvolupament local
S’anima els ajuntaments a elaborar les seves pròpies estratègies alimentàries municipals i sumar-se a la CARM. Aquesta xarxa permet coordinar accions en diversos àmbits i amplificar l’impacte de les polítiques alimentàries a escala regional.
Relació amb el Compromís Metropolità 2030
El treball en el marc de “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” posiciona la CARM com un element central per assolir els objectius de la missió ‘Alimentació saludable’, amb una visió compartida que connecta les accions locals amb l’estratègia metropolitana
Impulsa
Col·labora
Contacte
Lidón Martrat