Vés al contingut

GreenInCities

Àrea Besòs
2024 - 2027
Actiu

GreenInCities és un projecte H2020 finançat per la UE que té com a objectiu transformar els espais urbans a través de solucions basades en la natura i aplicacions tecnològiques. Integrant les necessitats humanes i no humanes, el projecte combina la innovació impulsada per dades amb la neurociència per cocrear un futur sostenible, adoptant un enfocament proactiu per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic en zones desfavorides.

Objectius

GreenInCities té com a objectiu construir un nou enfocament cocreatiu, integrat i col·laboratiu per planificar la regeneració climàtica urbana en àrees desfavorides i disfuncionals. Aquest enfocament es desenvolupa i es posa a prova mitjançant eines i metodologies innovadores de coanàlisi, codisseny i comonitoratge, dirigides a persones, tècnics i responsables de la presa de decisions.


Els objectius concrets del projecte són:

  • Cocreació: Processos col·laboratius de planificació, implementació i seguiment d’intervencions urbanes.
  • Eines i models innovadors: Adopció de nous mètodes i models basats en dades en regeneració urbana.
  • Greening i solucions de renaturalització: Potenciar espais multifuncionals i habitables amb els principis de la Nova Bauhaus Europea.
  • Sensibilització i inclusió de totes les persones: Facilitar el coneixement sobre les vulnerabilitats climàtiques urbanes per garantir que ningú es quedi enrere.
  • Alineació amb els plans i les polítiques climàtiques: Millorar la compatibilitat de les pràctiques ecològiques amb les accions climàtiques urbanes, regionals i nacionals.
  • Donar suport a les polítiques de la UE: Contribuir al Pacte Verd Europeu, la Nova Bauhaus Europea, la missió de ciutats intel·ligents i neutres en el clima, l’adaptació al canvi climàtic i altres polítiques.


Els reptes als quals s’adreça GreenInCities són:

  1. Millorar el nivell de preparació social i la consciència dels col·lectius vulnerables que viuen en zones desfavorides.
  2. Anar més enllà de la comprensió tradicional de l’ecologització i la renaturalització mitjançant la inclusió de la dimensió de salut no humana i abordant conceptes inclosos en les polítiques i iniciatives pertinents de la UE.
  3. Aprofitar les tecnologies d’avantguarda per millorar el procés de cocreació i maximitzar els impactes de regeneració urbana.
     

A la regió metropolitana de Barcelona, els efectes del canvi climàtic ja es comencen a percebre amb la pujada de les temperatures, les onades de calor, la sequera, la pèrdua de biodiversitat i la reducció de la disponibilitat de recursos hídrics.


GreenInCities és un projecte europeu impulsat en el marc de les missions europees de ciutats i adaptació, que té més de 30 socis de la quíntuple hèlix en 11 ciutats europees (consulta el llistat de socis). Cinc d’aquestes ciutats lideraran el projecte amb pilots innovadors, mentre que les altres sis adaptaran les solucions proposades a les necessitats locals. L’objectiu principal és crear eines i estratègies per integrar la natura a les ciutats i millorar així el medi ambient i la qualitat de vida.


Aquestes iniciatives es desplegaran a través de living labs, espais participatius i col·laboratius on es cocrearan, codissenyaran i provaran solucions innovadores per fer front als reptes urbans i ambientals compartits.


El projecte local a Sant Adrià de Besòs

A la regió de Barcelona, el projecte se centra en el municipi de Sant Adrià de Besòs, prop de la desembocadura del riu Besòs. Aquesta zona, amb gran valor ecològic, s’enfronta a reptes socials, urbans i ambientals significatius, com alts nivells de privació, segregació social, condicions climàtiques extremes i un entorn poc favorable per a la biodiversitat.


El projecte, per tant, té com a objectiu transformar l’espai mitjançant solucions basades en la natura, i fer-ho prioritzant tant les necessitats de les persones com les de la natura. Aquesta transformació es materialitzarà a través de la creació d’un punt d’observació i un laboratori a l’aire lliure, a més d’un espai naturalitzat que funcionarà com a refugi climàtic. Així, es busca oferir un espai més saludable i sostenible per a la comunitat, per potenciar la biodiversitat local i afavorir la resiliència climàtica.


En el grup local hi participen el Consorci del Besòs i el PEMB com a socis locals, i MCrit i l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) com a socis tècnics.


Beneficis clau de la intervenció:

  • Confort tèrmic en esdeveniments meteorològics extrems: El projecte contribuirà a mitigar els efectes de les illes de calor, en crear més zones d’ombra i proporcionar un ambient més fresc durant les altes temperatures, especialment per a les poblacions més vulnerables.¨
     
  • Activitats compatibles amb la biodiversitat local: Es promouran activitats que respectin l’ecosistema de la desembocadura del riu, per potenciar la biodiversitat i crear un espai saludable tant per a les persones com per als ecosistemes locals.


Objectius específics:

  • Promoure la consciència ambiental amb un observatori de fauna salvatge.
     
  • Generar hàbitats per a diverses espècies, i augmentar així la biodiversitat local.
     
  • Promoure la convivència harmoniosa entre humans i no humans.


Rol del PEMB i el Compromís Metropolità 2030

El PEMB s’ha incorporat al consorci per la seva alineació amb les missions ‘Emergència ambiental i climàtica’ i ‘Cohesió territorial’ del Compromís Metropolità 2030. Actua com a soci-ciutat, en col·laboració amb el Consorci del Besòs, i com a soci expert, aportant una perspectiva metropolitana per garantir que les solucions del projecte tinguin impacte més enllà de l’àmbit local.


Amb un paper estratègic, el PEMB contribueix a transferir coneixements i assegurar que les innovacions desenvolupades es puguin aplicar a altres territoris. L’experiència de l’entitat a l’hora de connectar agents territorials i sectorials permet impulsar la cocreació de solucions sostenibles i polítiques efectives per fer front al canvi climàtic, per promoure així un futur més just i resilient.


Importància del projecte GreenInCities

El projecte GreenInCities és essencial no només com a projecte pilot, sinó també com una acció concreta per fer front als reptes del canvi climàtic i, a més, està alineat amb les polítiques europees i les missions que promouen la transició ecològica i la resiliència urbana davant els efectes del canvi climàtic.