CULTIVATE

En un context de canvis constants i inesperats, els sistemes alimentaris urbans i periurbans (urban and peri-urban, UPU) es veuen afectats per profundes desigualtats que els fan vulnerables i fràgils davant de crisis. El projecte CULTIVATE té com a objectiu ajudar les ciutats a construir models d’intercanvi alimentari més resilients i sostenibles. Per fer-ho, identifica factors clau que poden actuar com a motors de canvi o barreres, i qüestiona les teories i pràctiques actuals que dificulten un intercanvi d’aliments més eficient i just.
Objectius
- Incrementar la consciència i el coneixement respecte a quin impacte té en les nostres ciutats a escala ambiental, social i econòmica l’acte de compartir aliments (foodsharing).
- Desenvolupar i enfortir la sostenibilitat econòmica d’una selecció d’iniciatives urbanes i periurbanes (food-sharing initiatives, FSI) amb l’objectiu de consolidar sistemes alimentaris locals i cadenes de valors més sostenibles, resilients, innovadores i inclusives.
- Prevenir i reduir el malbaratament.
Els sistemes alimentaris urbans i periurbans no només són insostenibles, sinó que també pateixen greus desigualtats que els fan fràgils i vulnerables davant de crisis. Aquests problemes han estat durant molt de temps un punt central de les iniciatives d'intercanvi d'aliments (food sharing initiatives, FSI), que inclouen activitats col·lectives al voltant dels aliments en tot el sistema alimentari, com l’intercanvi de llavors, la redistribució d’excedents i el compostatge comunitari. La pandèmia de la COVID-19 ha evidenciat encara més aquests problemes, i ha subratllat la necessitat urgent d’actuar segons les prioritats alimentàries establertes en el Pla d’acció del Pacte Verd Europeu Alimentació 2030 i l’estratègia de la UE “De la granja a la taula”.
El CULTIVATE és un programa de recerca finançat per la UE que té com a objectiu augmentar la consciència i el coneixement general del públic sobre les iniciatives per compartir aliments. Busca entendre què en facilita o en dificulta la pràctica, al mateix temps que promou la sostenibilitat, la inclusió i la resiliència en els sistemes alimentaris urbans i periurbans, mitjançant l’intercanvi d’aliments. L’objectiu principal és transformar el coneixement acumulat en eines digitals que ajudin els actors de la cadena alimentària, l’Administració pública i la ciutadania a conèixer millor l’alimentació compartida. A més, el projecte pretén ser prescriptiu i impulsar iniciatives d’aquesta mena, per generar així marcs legislatius favorables i coproduir coneixement per transformar les dinàmiques de governança actuals. Això afavorirà un intercanvi alimentari més sostenible.
En el marc d’aquest projecte, el PEMB, com a representant de l’Ajuntament de Barcelona, col·labora amb diverses institucions acadèmiques, ajuntaments i iniciatives d’àmbit català i europeu per dissenyar aquesta nova eina digital. L’objectiu és identificar quines iniciatives formarien part del que anomenem “alimentació compartida”, però també, d’una banda, ajudar els ajuntaments en la governança d’espais de confluència, com poden ser els consells alimentaris locals, i, de l’altra, donar-los suport a l’hora d’identificar necessitats legislatives. La futura eina tindrà una base de dades de més de 200 ciutats i s’anirà ampliant.
Food Sharing Compass: una eina per impulsar l’intercanvi d’aliments sostenibles
El projecte CULTIVATE, amb la col·laboració del PEMB, té com a objectiu fomentar la sostenibilitat alimentària a través d’innovació social i eines digitals. Inspirat pel treball previ del projecte SHARECITY, també liderat pel Trinity College Dublin, el CULTIVATE utilitza un enfocament multiactor per desenvolupar una plataforma en línia innovadora: Food Sharing Compass.
Aquesta plataforma està dissenyada per donar suport a cinc grups clau:
- Iniciatives d'intercanvi d'aliments (FSI)
- Responsables polítics
- Actors de la cadena de valor
- Investigadorsç
- Ciutadania
Amb Food Sharing Compass, aquests grups podran explorar i entendre els models d’intercanvi d’aliments a la UE, replicar-ne les millors pràctiques i contribuir a sistemes alimentaris més sostenibles, resilients i saludables. L'objectiu final és donar suport a les ambicions climàtiques inclusives de la UE, mitjançant la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.
Cinc eines clau
CULTIVATE oferirà cinc eines accessibles i flexibles per reforçar l’intercanvi sostenible d’aliments:
- La base de dades SHARECITY200
Es tracta d’una ampliació del catàleg existent SHARECITY100, que ofereix capacitats millorades per mapar, monitorar i supervisar iniciatives d’intercanvi d’aliments.
- La calculadora de compartició d’aliments
Aquesta eina inclou una avaluació d’impactes de sostenibilitat (SIA) per mesurar els beneficis generats per les iniciatives d’intercanvi d’aliments, així com una funcionalitat per identificar les inversions necessàries per mantenir-les.
- El menú del bon govern
Una eina de suport per ajudar els responsables polítics a dissenyar i implementar polítiques eficaces, i per orientar les iniciatives d’intercanvi d’aliments en entorns legislatius complexos.
- La biblioteca de la participació ciutadana
Una col·lecció d’accés obert amb mecanismes de participació ciutadana adaptats a l’intercanvi d'aliments a la UE.
- El programa d’amplificació
Un marc per compartir coneixements i replicar les millors pràctiques de les iniciatives d’intercanvi d’aliments a la UE, tant durant com després del projecte.
Impactes esperats del projecte CULTIVATE
El projecte CULTIVATE generarà impactes significatius en diverses àrees, per impulsar la sostenibilitat i la innovació en els sistemes alimentaris de la UE:
Impacte social: L’expansió de les pràctiques d’intercanvi d’aliments entre els països de la UE garantirà que més ciutadans accedeixin a dietes saludables, nutritives i respectuoses amb el medi ambient. A més, aquestes pràctiques augmentaran la resiliència davant possibles interrupcions en la cadena de subministrament alimentari i promouran la inclusió de grups vulnerables.
Impacte econòmic i tecnològic: La reducció de barreres i l’augment de l’ús de l’intercanvi d’aliments fomentaran la creació de sistemes alimentaris i cadenes de subministrament locals més innovadors, inclusius i sostenibles. També contribuiran a millorar la seguretat alimentària i la resiliència econòmica a escala local i europea.
Impacte mediambiental: L’adopció generalitzada de pràctiques d’intercanvi d’aliments ajudarà a fomentar el consum i la producció sostenibles, i així es previndrà i es reduirà el malbaratament alimentari. Això serà clau per assolir els objectius de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic de la UE.
Impacte científic: CULTIVATE establirà un concepte uniforme sobre l’intercanvi d’aliments a tota la UE, a més de proporcionar eines pràctiques i una base d’evidències sòlida sobre els beneficis de l’economia compartida en el sector alimentari.
Contribució als objectius de desenvolupament sostenible (ODS)
Els impactes de CULTIVATE ajudaran a assolir els següents ODS de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides:
ODS 2: Erradicar la fam.
ODS 3: Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom.
ODS 11: Fer que les ciutats siguin inclusives, segures, resilients i sostenibles.
ODS 12: Garantir models de producció i consum sostenibles.
Impulsa
Col·labora
Contacte
Giulio Cappadona
Responsable del projecte europeu 'CULTIVATE'
gcappadona@pemb.cat