Assemblea Metropolitana Manifesta 15

L’Assemblea Metropolitana Manifesta 15 ha estat un procés de participació ciutadana a escala metropolitana. Amb la participació de 12 ciutats de la regió metropolitana de Barcelona i en el marc de la Biennal Manifesta 15, aquest espai deliberatiu ha volgut donar resposta a dos grans reptes: com crear espais culturals que tinguin un impacte positiu en la regió i com fer-ho adoptant un estil de vida més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Objectius
- Explorar i experimentar nous espais de governança.
- Explorar i experimentar processos democràtics en el desenvolupament de polítiques culturals.
- Impulsar la col·laboració a escala regional.
El 2024, aprofitant que Barcelona era la Capital Europea de la Democràcia i que la Biennal Manifesta 15 es celebrava per primera vegada a escala metropolitana, vam posar en marxa l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15. Aquest procés va permetre explorar com podria funcionar la participació ciutadana deliberativa a escala de regió metropolitana.
L’assemblea, formada per 60 persones seleccionades per sorteig amb criteris de diversitat, va reunir participants de 12 ciutats de l’àrea metropolitana: Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. La convocatòria es va fer amb el suport de les xarxes institucionals i de premsa de Manifesta i el PEMB.
Durant el procés, les persones participants van reflexionar sobre com imaginar espais col·laboratius metropolitans que poguessin influir en les polítiques culturals, amb especial atenció a la transició ecosocial. El debat es va centrar en tres grans qüestions:
Com aplicar la futura Llei de drets culturals?
Com pot la cultura inspirar i contribuir a la transició ecosocial?
Com articular la cultura a la regió metropolitana?
L’assemblea es va desenvolupar en tres jornades de treball entre març i maig, celebrades a Barcelona, Sabadell i l’Hospitalet. En cada sessió hi van participar persones expertes que van oferir perspectives sobre temes com el clima, la cultura i la governança. A més, es va utilitzar la plataforma Decidim per facilitar el seguiment i la participació híbrida.
El procés va culminar amb una Declaració que recull els principals reptes i mesures per avançar en una cultura sostenible i democràtica a escala metropolitana. Els punts destacats inclouen:
- Cultura com a dret fonamental: Es reconeix la cultura com un dret essencial per a totes les persones, i se’n destaca la capacitat per desenvolupar l’esperit crític i teixir comunitat. En el context de l’emergència climàtica, la cultura ha de ser un motor per impulsar canvis estructurals que garanteixin el benestar i l’equilibri ecològic.
- Governança democràtica i participativa: Es fa una crida per una cultura governada democràticament, on les decisions es prenguin de manera col·laborativa entre institucions, teixit cultural i ciutadania. Es proposa una redistribució equitativa de recursos culturals i es destaca la importància de reconèixer i dignificar totes les manifestacions culturals del territori.
- Dignificació i sostenibilitat cultural: Es subratlla la necessitat de dignificar econòmicament i simbòlicament el món cultural, millorant el finançament i les condicions laborals dels i les professionals de la cultura. A més, es promou una cultura sostenible que redueixi l’impacte ambiental dels esdeveniments culturals i fomenti la justícia ecosocial.
Aquest projecte ha estat un pas significatiu per explorar nous models de governança participativa i col·laborativa a la regió metropolitana.