Barcelona Capital Europea de la Democràcia

A principis del 2023, Barcelona va ser seleccionada com la primera Capital Europea de la Democràcia. Des de la tardor d’aquell any i fins al novembre del 2024, la ciutat ha desplegat un ampli programa d’activitats i processos participatius, creat amb la col·laboració de la ciutadania, institucions locals i internacionals. Aquesta iniciativa s’ha centrat a abordar els reptes més urgents de les nostres democràcies i fomentar la participació activa.
Objectius
- L’objectiu principal de l’ECoD ha estat promoure la innovació democràtica i l’enfortiment democràtic a escala local i metropolitana, a Europa i en l’àmbit internacional.
- Establir un espai de reflexió i visibilitat en què la ciutadania d’Europa es trobés, s’impliqués i experimentés noves formes de democràcia participativa i inclusiva i s’inspirés en un ampli programa dissenyat per obrir un debat ciutadà entorn els reptes de la democràcia davant de futurs incerts.
- Obrir un espai europeu de reflexió i debat al voltant dels grans reptes de la democràcia, així com aprofundir sobre les possibilitats de la democràcia participativa i la participació ciutadana com a recepta per a l’aprofundiment democràtic, especialment a escala de ciutat.
Barcelona Capital Europea de la Democràcia 2023-2024 ha estat una iniciativa que ha posicionat la ciutat com a referent en innovació i participació democràtica. Promoguda per The Innovation in Politics Institute, amb el suport del Consell d’Europa i la Comissió Europea, aquesta distinció té com a objectiu enfortir la democràcia a escala local, metropolitana, europea i internacional.
La candidatura de Barcelona es va basar en diverses iniciatives pioneres que s’havien dut a terme a la ciutat, com la plataforma Decidim o els pressupostos participatius, que van demostrar el compromís de la metròpoli amb la participació ciutadana i la innovació democràtica. Finalment, després de quedar finalista juntament amb Braga i Brussel·les, el gener del 2023, un jurat ciutadà europeu format per 2.500 persones d’arreu d’Europa va escollir Barcelona com la primera Capital Europea de la Democràcia entre 13 ciutats candidates.
El 14 de setembre del 2023 l’oficina tècnica de la Capital Europea de la Democràcia —formada per l’Ajuntament de Barcelona i el PEMB— va presentar el programa d’actes al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona coincidint, pràcticament, amb el Dia Internacional de la Democràcia (15 de setembre).
Més de 100 activitats dutes a terme
Durant el seu any de capitalitat, Barcelona ha desenvolupat un programa extens i participatiu amb més de 100 activitats i esdeveniments a escala local, metropolitana i internacional sobre diversos temes que s’intersequen amb la democràcia, com són la tecnologia, la cultura, l’educació, els videojocs, els reptes climàtics i els drets fonamentals.
Entre les activitats principals destaquen:
Com a esdeveniments internacionals:
- El Decidim Fest 2023. Sota el lema “Democràcia, tecnologia i intel·ligència col·lectiva”, aquesta trobada anual va tenir lloc al Canòdrom - Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona entre el 18 i el 20 d’octubre del 2023, aquesta vegada, en el marc de l’European Capital of Democracy (ECoD).
- Debat “Codi públic i tecnologies: propers reptes digitals i democràtics per a Europa” a l’Smart City World Congress, el 8 de novembre del 2023.
- La cerimònia de premis europeus a la innovació política “The annual Innovation in Politics Awards”: el 2 de maig del 2024 es van presentar al Museu Marítim de Barcelona les iniciatives més innovadores de participació ciutadana a escala europea.
- Una game jam o 48 h de creació de videojocs entorn a com combatre les fake news sota el títol “Truth, Lies & Democracy”, que es va celebrar al Canòdrom del 17 al 19 de maig del 2024.
- “Democracy Lab”, un taller intensiu que va reunir al Canòdrom 60 tècnics/ques de governs locals i professionals de la democràcia de tot Europa per promoure i col·laborar en la resolució de problemes implementant pràctiques digitals d’innovació democràtica en l’àmbit local.
Com a esdeveniments de ciutat:
- Unes jornades sobre democràcia i participació sota el títol “Polítiques i tecnologies per a la democràcia participativa. Mirades globals de la plataforma Decidim, la qualitat democràtica i la inclusió”, que van tenir lloc l’11 d’abril de 2024 al Canòdrom i on es va aprofundir entorn del dret a la participació, els drets digitals, la bretxa tecnològica i la inclusió en la participació a partir de dues experiències internacionals articulades a través de la plataforma Decidim: Brasil i Nova York.
- La Biennal de Pensament, un dels esdeveniments més influents de la ciutat. Des de l’ECoD es va oferir un espai per a la reflexió i la participació ciutadana al Canòdrom el 10 i 11 d’octubre del 2024.
- Acte de clausura institucional de la Capital Europea de la Democràcia, a l’Smart City Expo World Congress, el 6 de novembre del 2024.
Finalment, cal remarcar que el programa ha acollit un centenar d’activitats i esdeveniments de caràcter local, metropolità i internacional organitzats per diverses institucions i organitzacions de la societat civil, com Future4Citizens Dialogues, a càrrec de Re-imagine Europe; International Youth Conference 2023, a càrrec de l’International Youth Think Tank; la Setmana del Govern Obert, que organitza la Generalitat de Catalunya, o l’ALDA Festival & General Assembly, per la European Association for Local Democracy.
Processos participatius innovadors:
La Capitalitat ha destacat per la capacitat d’impulsar processos participatius transformadors:
- Volem Decidir!, una iniciativa pionera dirigida a infants i joves de 8 a 17 anys per incorporar la seva veu en els assumptes de la ciutat. Per fer-ho, se’ls interpel·lava amb una pregunta a la qual havien de donar resposta: “Com volem els nois i noies participar en els assumptes de la ciutat?”. Els resultats van ser tan potents com commovedors: alguns dels temes que inquieten els infants de 8 a 11 anys són l’assetjament escolar, la pobresa i la desigualtat, o el medi ambient i el planeta. Els adolescents de 12 a 17 anys, en canvi, estan més preocupats per les dificultats d’accés a l’habitatge, els problemes del sistema educatiu o el benestar emocional.
- L’Assemblea Metropolitana Manifesta, un espai deliberatiu amb ciutadans de 12 ciutats de la regió metropolitana, centrat en la cultura i la sostenibilitat. L’objectiu de l’assemblea era respondre preguntes com: “Com podem crear espais a la regió metropolitana que tinguin un impacte positiu en la cultura?” i “Com podem aconseguir-ho adoptant un estil de vida més respectuós amb el medi ambient?”. Com a resultat d’aquest procés participatiu, es va redactar una Declaració que recull els objectius, les polítiques i les accions necessàries per assolir aquests propòsits.
Una herència per a la democràcia
El programa de Barcelona Capital Europea de la Democràcia no només ha promogut activitats, sinó que ha generat un llegat tangible per al futur. Amb espais de col·laboració, reflexió i innovació, Barcelona ha demostrat que la democràcia pot ser un motor de transformació real, local i global.
Impulsa
Col·labora
Contacte
Ángela Precht Gandarillas
Coordinadora general de la Capital Europea de la Democràcia
aprecht@pemb.cat