Vés al contingut

Oficina de l’Ajuntament de Barcelona del Pla director urbanístic metropolità

PDUM
2018
Actiu

L'Oficina de Barcelona del Pla director urbanístic metropolità (PDUM) es crea amb l’objectiu d’adequar el PDUM a la ciutat de Barcelona, per donar resposta així a les necessitats d’informació i dades per tal de treballar conjuntament la planificació, així com poder garantir un treball transversal i la coherència en la redacció del PDUM i del Compromís Metropolità 2030.

Objectius

  • Elaborar el document de posicionament de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la construcció del Document d’avanç del PDUM en redacció per part de l’AMB. 

  • Iniciar un treball intern a l’Ajuntament de Barcelona per a la construcció i la sistematització de l’estat de la ciutat: la ciutat planificada, la ciutat construïda i la relació entre ambdues (fores d’ordenació, disconformitats i potencials).​

  • Obrir la possibilitat de relacionar els treballs de desenvolupament del PDUM (per part de l’AMB) amb els treballs del Barcelona Demà que duria al Compromís Metropolità 2030 (nou pla estratègic del PEMB) a l’àmbit territorial de la ciutat de Barcelona.

L’elaboració del PDUM per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va coincidir amb el procés de creació del nou Pla Estratègic Metropolità. Aquesta coincidència va oferir una oportunitat única per assegurar que ambdós processos compartissin una visió estratègica conjunta, essencial per al futur del territori metropolità.

Així es va crear l’Oficina de Barcelona del PDUM, situada dins de l’Ajuntament de Barcelona, per proporcionar informació i dades clau que permetessin elaborar el PDUM amb una perspectiva coherent i transversal. A més, aquesta oficina va actuar com a enllaç entre el PDUM i el Compromís Metropolità 2030 (CM2030), per garantir una mirada metropolitana en tots els treballs.

Principals accions desenvolupades

Entre el 2018 i el 2023, l’Oficina va dur a terme diverses accions destacades:

  1. Atles urbanístic de Barcelona

    Es va recopilar i organitzar informació estadística i urbanística, amb més de 40 indicadors socioeconòmics, sobre espais lliures, equipaments, sòl, sostre, planejament i habitatge. Aquesta informació es va treballar a escala de districte, barri, illa i malla homogènia, per crear una proposta urbanística específica per a Barcelona, anomenada Proposta Barcelona.

  2. Proposta urbanística pròpia

    Es va elaborar una proposta específica per a Barcelona, orientada al Pla d’ordenació urbanística metropolità (POUMet), per substituir el Pla general metropolità (PGM).

  3. Document de dades de Barcelona

    Es van recollir i estructurar totes les dades relacionades amb els espais lliures, equipaments i habitatge, i es van integrar en el document inicial del PDUM. Aquesta documentació també s’ha posat a disposició de l’Ajuntament i de l’AMB.

  4. Taules temàtiques i jornades transversals

    Es van organitzar taules de treball amb diversos departaments municipals i jornades transversals per garantir una planificació urbanística integrada i coherent.

Nova etapa a partir del 2023

Després de l’aprovació inicial del PDUM, l’Oficina va iniciar una nova fase centrada en:

  • Actualització de l’atles urbanístic: Elaboració de la versió 6, amb informació detallada sobre població, planejament vigent i ciutat en construcció.

     

  • Taules PDUM: Sis taules de treball per revisar i millorar l’aprovació inicial del PDUM, incloent-hi temes com usos, condicions d’ordenació i sòl no urbanitzable.

     

  • Anàlisi de dotacions: Estudi sobre l’estat actual dels espais verds, equipaments i altres sistemes urbans, incloent-hi la identificació d’usos i possibilitats de desenvolupament.

     

  • Estudis específics: Anàlisi sobre patrimoni, espais verds urbans i altres aspectes amb incidència urbanística.

  • Temes estratègics: Reflexions sobre habitatge, usos del sòl, activitat econòmica i vertebració urbana per entendre l’impacte global del PDUM a l’àrea metropolitana.

Continuïtat del projecte

L’Oficina PDUM Barcelona continua treballant per adaptar el PDUM a les necessitats específiques de la ciutat, per contribuir a una planificació urbana sostenible i metropolitana.