Pasar al contenido principal

Peatge urbà

Imatge Peatge Urbà
Sector público
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Inactivo

Objectius del projecte

Aplicació d’un peatge urbà per a accedir a la ZBE Barcelona amb un pla de xoc simultani, que busca dissuadir l’ús habitual individual del vehicle privat i potenciar modes sostenibles. Un projecte que podria assolir canvis estructurals en dos anys i amb mesures de baix cost. 

La finalitat és aconseguir una ciutat saludable amb una mobilitat sostenible i justa, i que respecta el planeta. 

Descripció del projecte

El vehicle privat representa només el 25 % dels desplaçaments, però ocupa el 65 % de l’espai públic. L’ús habitual és majoritàriament individual. 

El peatge urbà que es proposa és un càrrec diari de 4 € per conduir dins l’actual àrea de la ZBE de Barcelona, de 7.00 a 20.00 hores, tots els dies de la setmana. Afecta els vehicles en entrar, sortir o circular dins de la zona tarifada, amb excepcions (alta ocupació, persones amb mobilitat reduïda, serveis d’emergència i essencials, transport públic col·lectiu i taxis, i persones amb ingressos econòmics inferiors al doble de l’indicador públic de renda d’efectes múltiples que necessiten el vehicle per a la seva activitat professional). 

La gestió del peatge és pública. La comunicació i el pagament del peatge es podrà efectuar amb els mecanismes públics creats a la ZBE Rondes pels diversos canals existents. 

El projecte inclou: 

  1. Un pla de xoc per al transport públic amb actuacions en tres eixos: increment de l’oferta, millores tarifàries i millores en infraestructura.
  2. Conversió viària de les autovies urbanes: carril BUS, carril VAO, carril bici i conversions en zones de vianants.
  3. La implantació d’un pla metropolità de bicicleta per assolir un 10 % de quota modal en bicicleta el 2023 a Barcelona i l’àrea metropolitana. 

Els resultats esperats són: 

  • Reducció del trànsit i les seves emissions.
  • 370 milions d’euros anuals en ingressos nets del peatge, que es destinaran a la mobilitat activa, el transport públic i el 10 %, al sistema públic de salut.
  • Prioritat viària per als vianants, el transport públic i col·lectiu, la bici i els VMP amb eliminació de les autovies urbanes.
  • Increment de l’oferta de transport públic, de carrils bus urbans i de carrils bus d’entrada a les ciutats i millora dels principals intercanviadors de transport públic de la ciutat.
  • Extensió del sistema tarifari integrat a tot Catalunya i creació d’un abonament anual de transport públic a Catalunya.
  • 10 % de la quota de bici a Barcelona i àrea metropolitana.
  • Recuperació de l’espai públic. 

Àmbits d’intervenció

Movilidad sostenible

El transporte de personas y mercancías es una de las principales fuentes de emisiones de gases de efecto invernadero y otros contaminantes de las ciudades. Es imprescindible, por tanto, impulsar un cambio en el actual modelo de movilidad —que tiene una fuerte dependencia de los combustibles fósiles— hacia la ecomovilidad, acompañado de un uso más racional de las grandes infraestructuras.

Optimización de los desplazamientos

Un modelo de movilidad sostenible debe reducir los desplazamientos que no aportan ventajas y que suponen un coste ambiental, económico o social. Además, debe contribuir a la fluidez del tráfico y a la mejora de la eficiencia y el confort de las personas en sus desplazamientos cotidianos.

Infraestructuras y servicios

En la región metropolitana de Barcelona se concentran la mayor cantidad de desplazamientos de Cataluña y las infraestructuras más complejas (como el aeropuerto, el puerto, las vías ferroviarias, etc.). Por eso es necesario impulsar una red de infraestructuras que articule el territorio y que garantice y fomente la movilidad activa, acompañada de servicios eficientes que respondan a las necesidades ambientales, sociales y económicas de la metrópolis.