Skip to main content

Peatge urbà

Imatge Peatge Urbà
Public sector
Citizen organizations
Supramunicipal
Inactive

Objectius del projecte

Aplicació d’un peatge urbà per a accedir a la ZBE Barcelona amb un pla de xoc simultani, que busca dissuadir l’ús habitual individual del vehicle privat i potenciar modes sostenibles. Un projecte que podria assolir canvis estructurals en dos anys i amb mesures de baix cost. 

La finalitat és aconseguir una ciutat saludable amb una mobilitat sostenible i justa, i que respecta el planeta. 

Descripció del projecte

El vehicle privat representa només el 25 % dels desplaçaments, però ocupa el 65 % de l’espai públic. L’ús habitual és majoritàriament individual. 

El peatge urbà que es proposa és un càrrec diari de 4 € per conduir dins l’actual àrea de la ZBE de Barcelona, de 7.00 a 20.00 hores, tots els dies de la setmana. Afecta els vehicles en entrar, sortir o circular dins de la zona tarifada, amb excepcions (alta ocupació, persones amb mobilitat reduïda, serveis d’emergència i essencials, transport públic col·lectiu i taxis, i persones amb ingressos econòmics inferiors al doble de l’indicador públic de renda d’efectes múltiples que necessiten el vehicle per a la seva activitat professional). 

La gestió del peatge és pública. La comunicació i el pagament del peatge es podrà efectuar amb els mecanismes públics creats a la ZBE Rondes pels diversos canals existents. 

El projecte inclou: 

  1. Un pla de xoc per al transport públic amb actuacions en tres eixos: increment de l’oferta, millores tarifàries i millores en infraestructura.
  2. Conversió viària de les autovies urbanes: carril BUS, carril VAO, carril bici i conversions en zones de vianants.
  3. La implantació d’un pla metropolità de bicicleta per assolir un 10 % de quota modal en bicicleta el 2023 a Barcelona i l’àrea metropolitana. 

Els resultats esperats són: 

  • Reducció del trànsit i les seves emissions.
  • 370 milions d’euros anuals en ingressos nets del peatge, que es destinaran a la mobilitat activa, el transport públic i el 10 %, al sistema públic de salut.
  • Prioritat viària per als vianants, el transport públic i col·lectiu, la bici i els VMP amb eliminació de les autovies urbanes.
  • Increment de l’oferta de transport públic, de carrils bus urbans i de carrils bus d’entrada a les ciutats i millora dels principals intercanviadors de transport públic de la ciutat.
  • Extensió del sistema tarifari integrat a tot Catalunya i creació d’un abonament anual de transport públic a Catalunya.
  • 10 % de la quota de bici a Barcelona i àrea metropolitana.
  • Recuperació de l’espai públic. 

Àmbits d’intervenció

Sustainable mobility

The transport of people and goods is one of the main sources of GHG emissions and other pollutants in cities. Therefore, it is essential to promote a change in the current mobility model, which is heavily dependent on fossil fuels, towards eco-mobility, accompanied by a more rational use of large infrastructure.

Trip optimisation

A sustainable mobility model must reduce trips that do not provide benefits and that entail an environmental, economic or social cost. In addition, it must contribute to the fluidity of traffic and to improving people’s efficiency and comfort as they get around each day.

Infrastructure and services

The Barcelona metropolitan region concentrates the largest number of trips in Catalonia and the most complex pieces of infrastructure (such as the airport, the port, the railways, etc.). That is why we must promote an infrastructure network that structures the territory and that guarantees and encourages active mobility, supported by efficient services that respond to the metropolis’ environmental, social and economic needs.