Pasar al contenido principal

Àrees de vianants

Àrees vianants 2
Sector público
Barrio
Activo

Objectius del projecte

Les àrees de vianants són zones on una considerable part de les vies s’ha convertit en carrers per als vianants, la qual cosa ha permès reduir la zona destinada als vehicles motoritzats. 

La iniciativa té com a objectiu fer un pas en el canvi de model de ciutat a través de la pacificació d’alguns dels carrers del centre de la ciutat. Amb això, es vol reduir la zona destinada als vehicles motoritzats i, per tant, fer créixer l’espai per a les persones. 

Descripció del projecte

L’Ajuntament de Terrassa, a través del projecte Àrees de vianants, aposta per fer una disminució del trànsit motoritzat per tal d’aconseguir una millora en la qualitat de l’aire i una reducció del soroll. Així doncs, el projecte vol donar resposta a l’emergència climàtica i crear una ciutat més sostenible, còmoda, compacta i verda. 

En aquestes àrees, es pot circular amb VMP, bicicletes i tricicles. A més, s’ha de circular a la velocitat del vianant i a 1,5 m de separació dels vianants i de les façanes. Així mateix, hi ha llocs senyalitzats on cal baixar del vehicle i anar a peu. 

Pel que fa a la distribució urbana de mercaderies, les operacions de càrrega i descàrrega són permeses en dies laborables durant un temps màxim de 30 minuts, en franges horàries determinades. 

Actualment hi ha 5 àrees de vianants: plaça Vella, Vapor Gran, Passeig, Vapor Ventalló i Seu d’Ègara. 

Des d’un primer moment, des de l’Ajuntament es van dur a terme diverses campanyes i accions comunicatives: 

  • Campanyes realitzades: sessions ciutadanes obertes, a les xarxes socials, als mitjans de comunicació locals, campanyes informatives al carrer adreçades a la ciutadania. 
  • Campanyes actuals: sancions a aquelles persones que no respectin la normativa, senyalització de reforç a totes les entrades de les àrees de vianants, nova campanya a les xarxes socials, campanyes informatives al carrer, a les pantalles i a les OAC, etc. 

Àmbits d’intervenció

Movilidad sostenible

El transporte de personas y mercancías es una de las principales fuentes de emisiones de gases de efecto invernadero y otros contaminantes de las ciudades. Es imprescindible, por tanto, impulsar un cambio en el actual modelo de movilidad —que tiene una fuerte dependencia de los combustibles fósiles— hacia la ecomovilidad, acompañado de un uso más racional de las grandes infraestructuras.

Usos del suelo y modelo urbano

En un contexto de emergencia climática, debe avanzar hacia un modelo urbano que priorice el bienestar ciudadano y la protección de la biodiversidad. Las ciudades deben adoptar un modelo resiliente con una ocupación del suelo que contemple la variable climática, con barrios equilibrados y conectados que fomenten distancias cortas y la ecomovilidad, y con espacios públicos verdes y de calidad.

Multimodalidad y movilidad activa

Para conseguir una movilidad más eficaz y saludable, es clave contar con una metrópolis vertebrada a través de redes de movilidad activa —peatonal y de bicicletas—, de intercambiadores y nuevas centralidades, junto con una amplia y coordinada oferta de modos de transporte sostenibles que permitan a los ciudadanos combinar diferentes medios para realizar sus desplazamientos cotidianos. 

Planificación territorial y urbana

La planificación es una herramienta clave para ordenar y regular los usos del suelo y las actividades en el territorio, y es, por tanto, el instrumento idóneo para alcanzar un modelo de ciudad coherente con el modo en el que las personas lo habitan. El planeamiento debe integrar las necesidades de la ciudadanía, repensar las infraestructuras y favorecer el impulso de modas sostenibles.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

mobilitat@terrassa.cat

Servicio de Movilidad - Ayuntamiento de Terrassa

Av. Glòries Catalanes, 3

Terrassa (08023)

937 397 000