Skip to main content

Àrees de vianants

Àrees vianants 2
Public sector
Neighbourhood
Active

Objectius del projecte

Les àrees de vianants són zones on una considerable part de les vies s’ha convertit en carrers per als vianants, la qual cosa ha permès reduir la zona destinada als vehicles motoritzats. 

La iniciativa té com a objectiu fer un pas en el canvi de model de ciutat a través de la pacificació d’alguns dels carrers del centre de la ciutat. Amb això, es vol reduir la zona destinada als vehicles motoritzats i, per tant, fer créixer l’espai per a les persones. 

Descripció del projecte

L’Ajuntament de Terrassa, a través del projecte Àrees de vianants, aposta per fer una disminució del trànsit motoritzat per tal d’aconseguir una millora en la qualitat de l’aire i una reducció del soroll. Així doncs, el projecte vol donar resposta a l’emergència climàtica i crear una ciutat més sostenible, còmoda, compacta i verda. 

En aquestes àrees, es pot circular amb VMP, bicicletes i tricicles. A més, s’ha de circular a la velocitat del vianant i a 1,5 m de separació dels vianants i de les façanes. Així mateix, hi ha llocs senyalitzats on cal baixar del vehicle i anar a peu. 

Pel que fa a la distribució urbana de mercaderies, les operacions de càrrega i descàrrega són permeses en dies laborables durant un temps màxim de 30 minuts, en franges horàries determinades. 

Actualment hi ha 5 àrees de vianants: plaça Vella, Vapor Gran, Passeig, Vapor Ventalló i Seu d’Ègara. 

Des d’un primer moment, des de l’Ajuntament es van dur a terme diverses campanyes i accions comunicatives: 

  • Campanyes realitzades: sessions ciutadanes obertes, a les xarxes socials, als mitjans de comunicació locals, campanyes informatives al carrer adreçades a la ciutadania. 
  • Campanyes actuals: sancions a aquelles persones que no respectin la normativa, senyalització de reforç a totes les entrades de les àrees de vianants, nova campanya a les xarxes socials, campanyes informatives al carrer, a les pantalles i a les OAC, etc. 

Àmbits d’intervenció

Sustainable mobility

The transport of people and goods is one of the main sources of GHG emissions and other pollutants in cities. Therefore, it is essential to promote a change in the current mobility model, which is heavily dependent on fossil fuels, towards eco-mobility, accompanied by a more rational use of large infrastructure.

Land use and urban model

Given the climate emergency, we must move towards an urban model that prioritises residents’ well-being and the protection of biodiversity. Cities must adopt a resilient model that occupies land while taking the climatic variable into account, with balanced and connected neighbourhoods that promote short distances and eco-mobility, and with quality green public spaces.

Multimodality and active mobility

To achieve more efficient and healthier mobility, it is key to have a structured metropolis through active mobility networks (pedestrian and bicycle), interchanges and new centralities, together with a wide and coordinated array of sustainable modes of transport that allow residents to combine different means when moving around each day.

Spatial and urban planning

Planning is a key tool for ordering and regulating local land use and activities and is therefore the ideal instrument for achieving a city model that is consistent with how people inhabit it. Planning must integrate residents’ needs, rethink infrastructure and help to promote sustainable modes of transport.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

mobilitat@terrassa.cat

Mobility Service - Terrassa City Council

Av. Glòries Catalanes, 3

Terrassa (08023)

937 397 000