Pasar al contenido principal

Aliança per impulsar Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària

Aliança per impulsar Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària
Sector público
Sector privado
Organizaciones ciudadanas
Otros
Activo

Objectius del projecte

Agrupacions organitzades per transformar el seu territori cap a un nou model de generació, gestió i ús d’energia 100% renovable, descentralitzat, inclusiu, democràtic i en mans dels membres que en formen part.

Descripció del projecte

L’Aliança està conformada per set entitats dels sectors de l’energia, la gestió de l’economia social i la tecnologia. L’objectiu és impulsar nous models de comunitats energètiques per tal de continuar avançant en la transició energètica arreu del territori.

El projecte consta de les següents accions: 

  • Models de Comunitats Energètiques: Crear coneixement sobre la generació i l’impuls de comunitats energètiques.  
  • Divulgació: difondre els resultats i coneixements obtinguts en el marc del projecte.
  • Proves pilot: Fomentar l’implementació de proves pilot de Comunitats Energètiques al territori per tal de provar els diferents models de comunitats.
  • Eines digitals: generar les eines digitals per a la creació i la gestió de Comunitats Energètiques. 

A través d’una participació voluntària i oberta, hi poden intervenir diversos agents: persones individuals, organitzacions socials, la ciutadania organitzada, les administracions públiques i les empreses. 

S’impulsen accions que busquen transformar la manera de produir, gestionar i utilitzar l’energia, ja sigui la producció d’energia solar, millores en eficiència energètica, la mobilitat elèctrica compartida i altres serveis que els seus membres decideixin compartir-se. 

Aquest projecte implicarà múltiples beneficis ambientals (descarbonització, dinamització, energia Km0 i sostenibilitat del territori), econòmics (estalvi en les factures energètiques anuals) i socials (coneixença, construcció de comunitat, i lluita contra la pobresa energètica).

Àmbits d’intervenció

Recursos energéticos

La transición energética es un proceso clave y que debe darse de manera progresiva y democrática para reducir las emisiones de GEI y, por tanto, mitigar los efectos del cambio climático. En este sentido, es necesario avanzar hacia la sustitución de la energía de origen fósil por energía local y renovable, la disminución del consumo, el aumento de la eficiencia y la autoproducción.

Coste de los suministros

El dinero que el hogar destina a los gastos de agua, energía, gas e internet es uno de los componentes de la sobrecarga que gana peso. Mediante la promoción de nuevas formas de provisión más democráticas, la participación social en la gestión, las ayudas para garantizar el acceso y la mejora de la eficiencia de la vivienda, se busca reducir el gasto del hogar en suministros esenciales. 

Rehabilitación de viviendas y edificios

El aprovechamiento del parque de vivienda existente en la ciudad consolidada y su movilización en el parque de vivienda asequible requiere procesos de rehabilitación energética, adaptación climática y adecuación morfológica de las viviendas y edificios. Esta ola de rehabilitación puede mejorar la eficiencia en el uso de la vivienda y, en consecuencia, reducir los gastos del hogar.

Líders del projecte

Per saber-ne més

Contacte

info@somcomunitats.coop

Som Energia

C. Pic de Peguera, 9

Girona (17003)

872 202 550