Pasar al contenido principal

Apropa Cultura: des de 2006 obrint portes!

Campanya Mai soles
Sector público
Sector privado
Organizaciones ciudadanas
Supramunicipal
Activo

Objectius del projecte

Facilitar l’accés i la participació en activitats culturals a població en diferents situacions de vulnerabilitat que té dificultats per accedir-hi, i fer-ho de forma col·lectiva per facilitar la seva socialització. 

Descripció del projecte

La plataforma Apropa cultura treballa des del seus inicis, el 2006, en l’accessibilitat de la cultura a tota la població que hi té dificultats, i cada curs el dediquen a un dels col·lectius amb aquestes dificultats. La seva ferma defensa del poder transformador de la cultura per al conjunt de la societat i la voluntat de realització efectiva dels drets culturals per a la població més vulnerable va portar als seus impulsors a crear la xarxa de programadors culturals, amb abast de tota la regió metropolitana de Barcelona, així com a replicar-la en altres àmbits territorials (la resta de províncies catalanes, Illes Balears, Madrid o Guipúscoa). 

En cada campanya anual, es marquen uns objectius inicials adaptats i específics per al col·lectiu a qui s’orienta i es dissenya un programa d’activitats culturals en col·laboració amb entitats que hi treballen diàriament i amb els equipaments culturals habituals (vegeu el llistat d’equipaments i institucions col·laboradores). En general, els objectius plantejats giren entorn a generar un major benestar psicosocial per a les persones del col·lectiu; a donar visibilitat al col·lectiu en situació de vulnerabilitat i a la tasca que realitzen les entitats socials; i a contribuir a fer una societat més inclusiva.

Així, la temporada 2021/22 es va centrar en el col·lectiu de gent gran en situació d'aïllament o dependència, les persones que més van patir la davallada en sortides culturals i la soledat durant i després de la pandèmia per Covid-19. Per això es va treballar amb les entitats que atenen aquest col·lectiu, com residències, centres de dia, entitats del 3r sector, serveis i centres socials que afronten molts reptes per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

Les activitats dissenyades en cada campanya poden ser jornades d’exposició i debat, cicles de xerrades, visites i tallers a museus, concerts, espectacles de dansa i teatre als equipaments o a residències, a més de l’acte de presentació de campanya i els serveis d’autocars per als trasllats de les persones invitades.
És de destacar que el programa s'adreça a les persones del col·lectiu triat però també als professionals de l'àmbit social i dels equipaments culturals amb qui es comparteixen experiències vinculades a aquest col·lectiu.

Àmbits d’intervenció

Derechos sociales y convivencia

Además de los aspectos de carácter más material, es necesario tener en cuenta la incidencia sobre el progreso personal de todos aquellos factores que pueden contribuir a alcanzar la autonomía, el desarrollo y la integración social satisfactoria de las personas vulnerables.

Derechos culturales

La labor de garantizar la diversidad cultural y el derecho de las personas a participar en la cultura, en un sentido amplio, debe complementarse con la disponibilidad de los recursos humanos y económicos necesarios para elaborar, ejecutar y evaluar el impacto de las políticas culturales que se implementan en la región metropolitana de Barcelona, empezando por la disponibilidad de datos específicos, significativos y territorializados.

Impacto social

El papel de la cultura en la mejora del bienestar y la salud se ha demostrado durante la pandemia y ha contribuido a superar momentos de incertidumbre y aislamiento social. Asimismo, la interacción de la cultura con otros ámbitos como la educación, la salud, la sostenibilidad o el modelo alimenticio puede contribuir a impulsar cambios y acercarnos a un modelo de sociedad más justa, equitativa y sostenible.

Gobernanza y articulación territorial

Los proyectos culturales supramunicipales y los sistemas de itinerancia contribuyen a una mejor articulación territorial de la metrópolis, contrarrestan la centralidad de Barcelona y garantizan una distribución territorial más equitativa de la oferta cultural. La coordinación y el trabajo en red de los agentes culturales es fundamental para conseguir una mejor distribución de la actividad cultural y, al mismo tiempo, preservar la idiosincrasia de los municipios que integran la región metropolitana.