Skip to main content

Apropa Cultura: des de 2006 obrint portes!

Campanya Mai soles
Public sector
Private sector
Citizen organizations
Supramunicipal
Active

Objectius del projecte

Facilitar l’accés i la participació en activitats culturals a població en diferents situacions de vulnerabilitat que té dificultats per accedir-hi, i fer-ho de forma col·lectiva per facilitar la seva socialització. 

Descripció del projecte

La plataforma Apropa cultura treballa des del seus inicis, el 2006, en l’accessibilitat de la cultura a tota la població que hi té dificultats, i cada curs el dediquen a un dels col·lectius amb aquestes dificultats. La seva ferma defensa del poder transformador de la cultura per al conjunt de la societat i la voluntat de realització efectiva dels drets culturals per a la població més vulnerable va portar als seus impulsors a crear la xarxa de programadors culturals, amb abast de tota la regió metropolitana de Barcelona, així com a replicar- la en altres àmbits territorials (la resta de províncies catalanes, Illes Balears, Madrid o Guipúscoa). 

En cada campanya anual, es marquen uns objectius inicials adaptats i específics per al col·lectiu a qui s’orienta i es dissenya un programa d’activitats culturals en col·laboració amb entitats que hi treballen diàriament i amb els equipaments culturals habituals (vegeu el llistat d’equipaments i institucions col·laboradores). En general, els objectius plantejats giren entorn a generar un major benestar psicosocial per a les persones del col·lectiu; a donar visibilitat al col·lectiu en situació de vulnerabilitat i a la tasca que realitzen les entitats socials; i a contribuir a fer una societat més inclusiva.

Així, la temporada 2021/22 es va centrar en el col·lectiu de gent gran en situació d'aïllament o dependència, les persones que més van patir la davallada en sortides culturals i la soledat durant i després de la pandèmia per Covid-19. Per això es va treballar amb les entitats que atenen aquest col·lectiu, com residències, centres de dia, entitats del 3r sector, serveis i centres socials que afronten molts reptes per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

Les activitats dissenyades en cada campanya poden ser jornades d’exposició i debat, cicles de xerrades, visites i tallers a museus, concerts, espectacles de dansa i teatre als equipaments o a residències, a més de l’acte de presentació de campanya i els serveis d’autocars per als trasllats de les persones invitades.
És de destacar que el programa s'adreça a les persones del col·lectiu triat però també als professionals de l'àmbit social i dels equipaments culturals amb qui es comparteixen experiències vinculades a aquest col·lectiu.

Àmbits d’intervenció

Social rights and coexistence

In addition to the more material aspects, we must take into account the impact on personal progress of all factors that can help vulnerable people to achieve autonomy, development and satisfactory social integration.

Cultural rights

The task of guaranteeing cultural diversity and people’s right to participate in culture, in a broad sense, must be complemented with the availability of the human and economic resources necessary to elaborate, execute and evaluate the impact of policies implemented in the Barcelona metropolitan region, starting with the availability of specific and significant local data.

Social impact

The role of culture in improving well-being and health has been demonstrated during the pandemic and has helped people to overcome moments of uncertainty and social isolation. Likewise, the interaction of culture with other areas such as education, health, sustainability and the food model can help to promote change and bringing us closer to a more just, equitable and sustainable model of society.

Governance and spatial planning

Supra-municipal cultural projects and travelling systems help to improve spatial planning in the metropolis, counteract the centrality of Barcelona and guarantee a more equitable spatial distribution of cultural offerings. The coordination and networking of cultural stakeholders is essential to achieve a better distribution of cultural activity and preserve the idiosyncrasy of the municipalities that make up the metropolitan region at the same time.