Skip to main content

Observatori Metropolità de l'Aigua

Imatge OMA
Citizen organizations
Supramunicipal
Active

Objectius del projecte

Creació d’un espai de cogovernança orientat a la participació ciutadana en el control i la presa de decisions estratègiques de la política d’aigua. 

L’Observatori estarà enfocat a la conducció de la política publica de l’aigua i incidirà en els instruments de gestió, subministrament i planificació estratègica del recurs, en totes les etapes del cicle, des de la captació fins al retorn a les fonts. 

Descripció del projecte

Més de 270 organitzacions han donat suport a la creació de l’Observatori Metropolità de l’Aigua on es faci efectiu el dret a la participació i impulsar el co-govern i la coproducció d’una política pública d’aigua a escala metropolitana

Segons un estudi encarregat per l’Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP) a l’Institut Gesop el 2019 per saber quina és la percepció de la ciutadania sobre la millor manera de gestionar l’aigua, el 80,6 % de la població catalana està a favor de la gestió pública de l’aigua

El suport és amplíssim (i significatiu pel que fa a la mostra) també en tots els àmbits territorials, tant a la ciutat de Barcelona com al conjunt de la regió metropolitana de Barcelona i a la resta de Catalunya. No hi ha, doncs, diferències significatives en aquest sentit, i a cap d’ells es baixa d’un 75 % de suport. 

L’Observatori servirà d’eina perquè la ciutadania exerceixi una participació real en la presa de decisions a través de la construcció d’indicadors de tot el cicle de l’aigua (captació, abastiment, gestió, subministrament i retorn) que permetin donar capacitat als actors públics i comunitaris per gestionar o ser interlocutors amb els prestadors dels serveis d’aigua. 

Com a objectius a llarg termini, l’Observatori vol aconseguir: 

  • La generació unificada de dades i transparència en la gestió de l’aigua. 

  • Ser una eina per fer front als reptes provocats pel canvi climàtic. 

  • Millorar l’educació ambiental ciutadana. Una nova cultura de l’aigua. 

  • Incidir en el planejament de la metròpoli orientat a la resiliència i a la reformulació del model de creixement. 

Alguns exemples d’aquest tipus de projecte són l’Observatori Ciutadà a Terrassa i a París

Àmbits d’intervenció

Water resources

We must promote a change in comprehensive water management in the Barcelona metropolitan region to deal with the lack of local water resources and episodes of drought. Specifically, we must promote the increased use of reclaimed water and alternative sources (on an industrial, agricultural and residential scale) to achieve greater consumption efficiency.

Sustainable production

The production of food in the Barcelona metropolitan region must tend towards ever greater compliance with sustainability criteria. Proximity contributes by reducing the environmental impact of transport, but it is also necessary to advance in three directions: better management of resources, such as water and soil; more sustainable production techniques; and the protection and recovery of local varieties.

Social rights and coexistence

In addition to the more material aspects, we must take into account the impact on personal progress of all factors that can help vulnerable people to achieve autonomy, development and satisfactory social integration.

Utility costs

The money that a household spends on water, energy, gas and Internet costs is one of the overload factors that gains weight. Through the promotion of new and more democratic forms of supply, social participation in management, aid to guarantee access and the improvement of housing efficiency, the aim is to reduce household spending on utilities.

Líders del projecte

Grup Motor per l'Observatori Metropolità de l'Aigua

Contacte

dante.maschio@esf-cat.org
Observatori Metropolità de l'Aigua
Carrer de Múrcia, 24 baixos
Barcelona, Espanya (08027)
93 302 2753