Skip to main content

Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat

DiBa-Sistema públic de cures en la comunitat
Public sector
Private sector
Citizen organizations
Supramunicipal
Inactive

Objectius del projecte

El projecte vol reforçar i millorar els serveis públics locals de cures, especialment el suport a l’atenció social domiciliària i la teleassistència, així com els recursos per a les persones cuidadores no professionals.

Aquests són els objectius que es persegueixen:

  1. Contribuir a garantir el dret social a les cures, a través del reforç i la millora de la qualitat dels recursos i serveis públics locals de cures en l’entorn domiciliari i comunitari.
  2. Promoure el reconeixement social de les cures i avançar cap a un nou model de cures en la comunitat, des de l’equitat de gènere, a través de la sensibilització de la població i els ens locals per fer visible l’actual divisió sexual del treball i els usos del temps diferenciats entre homes i dones.
  3. Oferir suport a les persones cuidadores no professionals per reduir els impactes de la sobrecàrrega de les cures en la salut física, psicològica i emocional, i en els àmbits laboral, econòmic, relacional i de projectes vitals, i avançar cap a la corresponsabilitat de les cures.
  4. Disminuir la soledat no volguda de les persones grans i els factors de risc que representen per al seu benestar i la seva salut, a través de la intervenció comunitària.
  5. Avançar en el suport, l’autocura, el reconeixement social i la millora de les condicions laborals de les persones treballadores del sector de les cures.

Descripció del projecte

El projecte vol acompanyar els municipis i ens locals de la província de Barcelona en l’enfortiment dels serveis locals de cures, especialment els serveis socials d’atenció domiciliària, així com en l’impuls del reconeixement i suport a les persones cuidadores. La idea és repensar l’organització social de les cures als municipis des de la innovació social, la dignificació del treball de cures, l’impuls de la corresponsabilitat, la dimensió comunitària i la cohesió social.

El punt de partida ha estat una diagnosi dels serveis de cures en l’entorn domiciliari i comunitari a la província de Barcelona, que ha permès copsar la realitat sociodemogràfica, les necessitats i les oportunitats de millora. S’han recollit propostes de persones professionals, usuàries de serveis, persones cuidadores no professionals i entitats, des d’un enfocament de gènere i intersectorial, i s’ha elaborat un informe que identifica els principals reptes per a la millora de l’organització social de la cura a la província de Barcelona de cara a enfortint-ne la qualitat, la igualtat i la dimensió comunitària, i que presenta recomanacions de línies d’actuació per als ens locals. Així mateix, s’han creat un document d’experiències innovadores d’èxit en atenció domiciliària i un estudi diagnòstic sobre la figura de l’assistència personal.

Un cop identificades les necessitats en una primera fase de diagnosi, s’han posat ja en marxa accions de suport als municipis per a la provisió de recursos i serveis de cures i de suport a les cures. En aquest àmbit, s’han creat espais d’innovació amb els ens locals per promoure la millora dels serveis socials d’atenció domiciliària, que són espais de trobada, formació i debat, així com d’assessorament individualitzat, per promoure el coneixement, l’intercanvi i l’aplicació de tendències innovadores en la prestació dels serveis socials d’atenció domiciliària.

El projecte transformador incideix també en accions de sensibilització a l’entorn del valor de la cura i la corresponsabilitat. Des d’aquest vessant, s’organitzen tallers i accions de sensibilització, reflexió i debat per a treballadores de la llar, entitats i xarxes comunitàries, centres educatius, ciutadania en general o grups d’homes.

Àmbits d’intervenció

Clusters, networks and territory

In a business scene of small organisations, we must promote formal and informal tools for partnership that help them to overcome entry barriers that hinder internationalisation activities and innovation or provide adequate training for the people who work in them.

Business model

The promotion of innovation and the business fabric’s contribution of prosperity for a more inclusive society calls for us to undertake certain changes in company and business models, which at the same time must adapt the structures in terms of resilience before changes in the environment and in economic activity.

Social responsibility

The assumption by the business fabric of the importance of good working conditions and relationships with stakeholders and the environment to achieve greater productivity means increasing its degree of commitment to the people who work in it and the territory in which they operate, opening the way to the adoption of socially responsible practices that must be duly recognised and encouraged.

Third sector and care

The proper functioning of the production system calls for finding adequate solutions in attention and care, particularly for the most dependent people. Salary and gender biases in employment in these sectors must be reduced, while the commitment to the third sector must be strengthened as a relevant actor in providing services to people and as a cohesive factor and generator of social capital.

Social rights and coexistence

In addition to the more material aspects, we must take into account the impact on personal progress of all factors that can help vulnerable people to achieve autonomy, development and satisfactory social integration.

Contacte

ca.iss@diba.cat

Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona
Recinte Mundet
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Barcelona (08035)