El PEMB col·laborarà estretament amb l'Ajuntament de Barcelona perquè la Capitalitat de l'Alimentació Sostenible 2021 arribi a tota la regió metropolitana

El coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, ofereix la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) per a treballar la Capitalitat Mundial d'Alimentació Sostenible a escala metropolitana

  • 09-10-2019
  • Actualitat del PEMB
  • 166 Lectures

Barcelona serà la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible. Així s'ha decidit aquesta nit en el marc de la trobada de les ciutats signants del “Milan Urban Food Policy Pact” a Montpeller. “Aquest és el resultat de la feina feta en els últims anys i des del PEMB no podem fer una altra cosa que felicitar-nos i donar-hi tot el nostre suport. Tindrem el repte d'estendre la Capitalitat de l'Alimentació Sostenible 2021 a tota la regió metropolitana i a tots els actors del sistema alimentari”, ha assegurat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, que, juntament amb la tècnica de polítiques alimentàries del PEMB, Marta Pons, han estat treballant en coordinació amb l'equip del comissionat d'Economia, Social, i Política Alimentària, Álvaro Porro, per preparar la candidatura de Barcelona per al 2021 i amb qui seguiran treballant estretament en el camí cap a la capitalitat.

Projecció de la presentació de la CARM a Montpeller
Projecció de la presentació de la CARM a Montpeller

A més del suport, Estela ha volgut remarcar que el PEMB posa la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM), amb la que l'associació ha estat treballant els darrers 2 anys, a disposició de la Capitalitat Mundial d'Alimentació Sostenible a escala metropolitana. Però què es la CARM? Es tracta d'un instrument que estat co-creat per un centenar d'associacions i que haurà de servir per acompanyar la transició cap a un sistema alimentari més just, sostenible i saludable en tot el cicle alimentari i a tota la regió metropolitana. Els objectius generals de la CARM són, per una banda, establir un marc de treball comú per facilitar espais de participació, acció i estratègia pel desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana amb la implicació de tots els actors de l'anomenada quíntuple hèlix: les administracions públiques, l'empresa i el sector productiu, el món acadèmic i de la recerca, la ciutadania i les seves organitzacions, i els mitjans de comunicació i, per l'altra, promoure l'elaboració d'un pla d'acció per a la capitalitat de l'Alimentació Sostenible a Barcelona amb visió metropolitana.

“El repte que tenim al davant és mobilitzar el compromís polític al territori, de les diferents administracions i aconseguir el màxim nombre de representants polítics i també del conjunt d'actors del sistema alimentari a nivell metropolità per a les activitats de la capitalitat i per la trobada internacional de Barcelona”, ha afegit Estela que també ha posat en valor que en termes d'alimentació la mirada regional i metropolitana és imprescindible. “Tenim l'oportunitat d'aprofitar la Capitalitat de l'Alimentació Sostenible per combatre l'emergència climàtica perquè l'emergència també és alimentària”; ha assegurat per la seva banda la tècnica de polítiques alimentàries del PEMB, Marta Pons.

I és que l'alimentació, de la mateixa manera que té vincles amb la salut de les persones, també té vincles amb la salut del planeta. “Com més gent hi hagi amb una millor alimentació, amb productes ecològics, de proximitat i de temporada, també hi haurà menys malbaratament i menys emissions de gasos d'efecte hivernacle. Tenim l'oportunitat que la capitalitat serveixi també per fer pedagogia i explicar que la manera com ens alimentem també té efectes en el canvi climàtic. Una bona alimentació permet combatre l'emergència climàtica, millorar la salut de les persones, reduir les desigualtats i tenir un impacte real a la quotidianitat de moltes llars al mateix temps”, ha conclòs Pons.

Barcelona va signar el Pacte de Milà el 2015, un pacte internacional en el qual 200 ciutats participants es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans i que rep el suport de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura). Mérida (Mèxic) serà la ciutat que acollirà la trobada d'alcaldes del Pacte de Milà el 2020.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies