El PEMB organitza un curs sobre alimentació a la metròpoli dins la programació de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
La formació, que tindrà lloc els propers 22 i 23 de febrer a través de la plataforma online del CUIMPB-Centre Ernest Lluch, vol ser un espai de reflexió sobre el paper de les ciutats davant alguns dels principals reptes alimentaris actuals
- 26-01-2021
- Actualitat del PEMB
- 214 Lectures
“Alimentar la metròpoli en temps d'emergències” és el títol de la formació organitzada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i forma part de la programació de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021. L'objectiu d'aquest projecte és ser catalitzador i mobilitzador de recursos i voluntats polítiques per a la implementació d'estratègies i polítiques alimentàries metropolitanes amb horitzó 2030. És per això, que al llarg de l'any s'organitzaran un seguit d'activitats arreu del territori i el PEMB, junt amb l'AMB, s'encarregarà d'aquelles d'abast metropolità. Per al proper mes de febrer, en el marc dels cursos del CUIMPB-Centre Ernest Lluch, ha organitzat una formació de dos dies on algunes de les principals persones expertes en la matèria explicaran el possible rol de les polítiques alimentàries urbanes per donar resposta als reptes alimentaris que se'ns presenten.
El sistema alimentari se situa al bell mig dels grans desafiaments als quals ha de fer front el planeta en l'actualitat, particularment de les emergències climàtiques, ecològiques, socials i sanitàries. La crisi de la covid-19, a més, ha qüestionat l'statu quo del món hiperglobalitzat on vivim, ha reposicionat les nostres prioritats i ha visibilitzat la fragilitat dels nostres sistemes socials, econòmics i alimentaris, la interdependència entre les societats humanes i la resta de la natura i les vulnerabilitats socials i personals.
L'objectiu del curs, que es farà els propers 22 i 23 de febrer en format online és, per tant, visibilitzar els vincles entre les diferents emergències que ens ocupen des d'una perspectiva de reducció de les desigualtats. Posa, a més, l'alimentació sostenible en el centre de totes les agendes com a palanca per a impulsar les transformacions profundes que el moment actual demana vers un sistema alimentari més sostenible, saludable i just. Expertes i experts en la matèria tractaran alguns dels aspectes clau que suposen les emergències climàtiques, ecològiques, socials i sanitàries amb relació amb la nostra alimentació a partir tant del pensament com de l'acció. La coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, Amaranta Herrero, dirigirà el curs, i entre alguns dels ponents destacats del programa trobem Carolyn Steel, arquitecta i autora dels llibres Hungry City i Sitopia; Elena Domene, cap d'Àrea de Desenvolupament Urbà Sostenible de l'IERMB; Harriet Bradley, responsable de Política d'Agricultura i Bioenergia de la UE a BirdLife Europa i Àsia Central; i Rob Wallace, epidemiòleg evolucionari i geògraf especialitzat en salut pública.
La formació està adreçada a professionals o estudiants amb vinculació amb l'alimentació sostenible des de diverses disciplines, en clau de quíntuple hèlix: administracions públiques, empreses i sector primari, recerca i universitats, organitzacions socials i mitjans de comunicació.
Així mateix, compta amb la col·laboració de l'editorial Capitan Swing, que ha editat en castellà els llibres de Carolyn Steel i altres autors que aporten una mirada crítica al model alimentari actual.
El curs d'enguany posa èmfasi en la necessitat de passar a l'acció i desplegar projectes, estratègies i polítiques alimentàries arreu dels territoris per a fer front, d'una banda i de manera urgent, a l'emergència climàtica i ecològica; i de l'altra, als nous reptes d'aquest context de pandèmia global on conflueixen també l'emergència sanitària i socioeconòmica.
D'on venim, cap a on anem
La primera edició del curs “Alimentar la Metròpoli”, celebrada el novembre del 2017, tenia la finalitat de definir un marc de treball comú per a l'elaboració de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), que es va presentar l'octubre passat. En aquest procés d'elaboració de la CARM, i vinculat al desplegament de l'estratègia de política alimentària a la ciutat de Barcelona i la seva adhesió al Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, es va gestar el projecte Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021. Això implica, entre altres coses, que la ciutat acollirà el 7è Fòrum Global de Ciutats del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà la tardor del 2021 i s'organitzaran esdeveniments i accions durant tot l'any. A banda del curs, el PEMB ja està preparant altres iniciatives, com la que ha engegat juntament amb Kaospilot sobre dones i alimentació, els resultats de la qual es presentaran el 8 de març, en el Dia Internacional de la Dona.