Actes PEMB

Curs 'Alimentar la metròpoli en temps d'emergències'

Organitza: Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i CUIMPB-Centre Ernest Lluch

Virtual Online, 00000, Des del meu municipi
12:00 h.
II edició del curs sobre alimentació a la metròpoli

El curs “Alimentar la metròpoli en temps d'emergènciesorganitzat pel PEMB i el CUIMPB-Centre Ernest Lluch, tindrà lloc el 22 i 23 de febrer de manera online. Forma part de la programació de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 i vol ser un espai de reflexió conjunta sobre el paper que poden tenir les ciutats i pobles a l'hora de donar resposta a alguns dels principals reptes alimentaris de la regió metropolitana de Barcelona.

Programa

Dilluns 22 de febrer 

12.00 - 14.00h - POLÍTIQUES ALIMENTÀRIES URBANES PER FER FRONT A LES EMERGÈNCIES

Inauguració 

  • Maria José Garcia Celma, directora del CUIMPB-Centre Ernest Lluch  
  • Álvaro Porro, comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l'Ajuntament de Barcelona i director de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 
  • Oriol Estela Barnet, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona   

Introducció al curs 

  • Amaranta Herrero, directora del curs i coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021  

Sitopia: com el menjar pot salvar el món 

  • Carolyn Steel, arquitecta i autora dels llibres Hungry City i Sitopia.  

Polítiques alimentàries per a metròpolis més resilients 

  • Ana Moragues, investigadora experta en polítiques alimentàries urbanes. Universitat de Barcelona i Universitat de Cardiff 

Cap a un urbanisme alimentari  

  • Nerea Moran, arquitecta, cooperativa Germinando, coordinadora de l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible de la ciutat de Madrid 

Taula rodona: Entre les persones participants, moderada per Amaranta Herrero

Torn obert de preguntes   

PAUSA  

15.30 - 17.30h - EMERGÈNCIA SANITÀRIA 

Introducció 

  • Rosa Lamuela, directora de l'Institut de Nutrició i Seguretat Alimentària. Universitat de Barcelona  

Solucions sostenibles per a combatre les noves pandèmies 

  • Rob Wallace, epidemiòleg evolucionari i geògraf especialitzat en salut pública

Canviar hàbits per a una alimentació més saludable i sostenible 

  • Anna Bach-Faig, professora de l'Àrea de Nutrició i investigadora del grup FoodLab. Estudis de Ciències de la Salut. UOC 

Omplir panxes o alimentar persones: reptes i propostes per a la gent gran 

  • Cristina Andrés-Lacueva, directora del grup de recerca Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional i del Aliments. UB 
Salut Individual, Salut Poblacional o Salut Planetària: Quina hauria de ser la Prioritat?
  • Ramon Estruch, Consultor Senior del servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic

Taula rodona: moderada per Rosa Lamuela

Torn obert preguntes 

Dimarts 23 de febrer 

12.00 - 14.00h - EMERGÈNCIA CLIMÀTICA I ECOLÒGICA 

Introducció 

  • José Luis Fdez Casadevante 'Kois', sociòleg, membre de la cooperativa Garúa i del Foro Transiciones 

Les paradoxes del sistema alimentari davant la crisi ecològica global 

  • Emilio Luque, doctor en Sociologia (UCM) i professor titular de la UNED   

Combatent l'extinció de les espècies amb la transformació de la nostra alimentació i del nostre sistema alimentari 

  • Harriet Bradley, responsable de Política d'Agricultura i Bioenergia de la UE a BirdLife Europa i Àsia Central

Reflexions sobre el rol de la producció i el consum de carn en la crisi climàtica 

  • Marta Rivera, directora de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC  

Impacte ambiental del malbaratament i els residus alimentaris 

  • Laura Batlle-Bayer, investigadora de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic 

Debat i torn obert de preguntes: Moderat per José Luis Fdez. Casadevante 'Kois'.

PAUSA 

15.30 - 17.45h - EMERGÈNCIA SOCIOECONÒMICA 

Introducció 

  • Elena Domene, cap d'Àrea de Desenvolupament Urbà Sostenible de l'IERMB  

Com influeix el codi postal en la dieta? Entorns alimentaris i desigualtats 

  • Manuel Franco, epidemiòleg. Universidad de Alcalá de Henares  

Impactes de les desigualtats alimentàries segons gènere 

  • Elena Carrillo, doctorada en Educació per la FPCEEB (URL). Experta en l'àmbit de l'educació per la salut, especialment en alimentació 

 L'emergència alimentària a l'àrea metropolitana de Barcelona 

  • Sophia Sartori, Institut de Govern i Polítiques Públiques, Universitat Autònoma de Barcelona

Alterbanc, una experiència de lluita contra l'emergència alimentària 

  • Alejandro Guzmán, fundador d'Ecocentral (Eco d'aquí)  

Debat i torn obert preguntes: Moderat per Elena Domene.  

Tancament del curs 

  • Amaranta Herrero, directora del curs i coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021

Aquest web utilitza cookies, pots veure la nostra política de cookies, aquí. Si continues navegant estàs acceptant-la.   
Política de cookies +