El PEMB s'implica en accions per contribuir a la reducció del malbaratament alimentari i organitza dues activitats aquesta setmana

La Carta Alimentària Metropolitana, el Food Waste Hackathon, i la col·laboració en projectes com el gran Dinar 2.0, l'Ecowaste4Food de l'Agència Catalana de Residus o la participació com a jurat en el Premi 'El menjar no es llença', alguns dels projectes

  • 13-06-2018
  • Actualitat del PEMB
  • 77 Lectures

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona dedicarà la setmana de l'11 al 17 de juny a accions i projectes que contribueixin a reduir la quantitat de menjar que va a parar a les escombraries tot i estar en bon estat. A la UE, el malbaratament és de 89 milions de tones d'aliments (179 kg / persona / any), dels quals 7,7 milions corresponen a Espanya; 267.471 tones a Catalunya. Aquesta xifra suposa que cada català llença cada any, de mitjana, uns 35 quilos, quantitat equivalent al consum d'una persona durant 25 dies. És per això que el PEMB participarà, ja sigui com a entitat organitzadora o col·laboradora, en una sèrie d'esdeveniments encaminats a conscienciar sobre la necessitat de combatre el malbaratament alimentari que es dóna en tot el sistema: a la producció, a la distribució i en el consum.

Menjar malbaratat. Font: Olio
Menjar malbaratat. Font: Olio

“La manera més eficaç d'atacar el problema és implicant-hi i coordinant tots els elements de la quàdruple hèlix: recerca, empresa, administració i ciutadania”, ha explicat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, que proposa aglutinar diverses iniciatives públiques, privades i d'iniciativa social en l'àmbit metropolità en matèria d'aprofitament d'aliments.

13 de juny. Cine-fòrum: projecció del documental “Just Eat it. A Food waste story” i debat amb persones expertes

És per això que el dia 13 de juny, el PEMB juntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments el PEMB ha organitzat un Racó de #repensar amb el cinefòrum que porta com a títol “Aprofitar aliments per un planeta i societat millors” que comptarà amb la participació de Diana Reinoso del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari, Marta Guadalupe Rivera de la càtedra en Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic, Gaby Susana de la Plataforma Aprofitem els Aliments , Xènia Elias de la Xarxa d'Aliments de Sants i membre de l'Associació Zero Waste BCN i Míriam González, de l'Agència Catalana de Residus. El debat serà moderat pel coordinador general del PEMB, Oriol Estela.

Després del debat, es farà un tast d'aliments recuperats organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments.

15-16 de juny: Food Waste Hackaton, per tal d'ajudar a generar projectes estratègics d'aprofitament alimentari:

Aquella mateixa setmana, el 15 i 16 de juny, el PEMB patrocina el primer Food Waste Hackathon (FWH ) d'Espanya, un esdeveniment col·laboratiu on s'aprofitaran les sinergies de tots els sectors de la cadena alimentària  per trobar solucions al malbaratament alimentari. L'esdeveniment serà possible gràcies a Valueloops, ESADE Fusion Point i el PEMB i tindrà lloc a la Rambla de la Innovació d'ESADE Creapolis a Sant Cugat del Vallès.

L'objectiu: posar a treballar conjuntament empreses, experts, plataformes ciutadanes i administracions per dissenyar una estratègia i un seguit de projectes per reduir el malbaratament alimentari a Catalunya. Aquest model s'ha demostrat molt eficaç i trencador en altres àmbits, però mai s'ha aplicat al malbaratament alimentari a Espanya.

Durant el FWH es desenvoluparan iniciatives en 4 àmbits diferents:

  1. En l'àmbit de l'acció social, les entitats Càritas, Nutrició sense Fronteres, Banc de Recursos, Rezero i Fundació Formació i Treball presenten al FWH, gràcies al patrocini del PEMB, el projecte #Debonprofit, consistent en un nou concepte d'establiment per al comerç d'aliments aprofitats. El PEMB facilitarà a més la incorporació d'altres actors a la taula de disseny d'aquest projecte, com la Plataforma Aprofitem els aliments i l'associació Foodsharing BCN, a més de facilitar la participació, a una de les altres taules, de la start-up més innovadora d'Alimentaria 2018: foodsfortomorrow.
  2. En l'àmbit de l'emprenedoria, un grup d'empresaris del Regne Unit presentaran WIYK, un APP per reduir el malbaratament alimentari en llars.
  3. Per a l'àmbit de desenvolupament de producte, WGSN s'encarregarà de liderar la taula on es crearà un ecotupper per a restaurants per fomentar que els clients s'emportin a casa el menjar que els hagi sobrat dels seus plats.
  4. Finalment, Siamo tutte blogger encapçalarà el repte en l'àmbit de creació d'esdeveniments de conscienciació a través d'una acció 'pop up' en restaurants que servirà per aprofitar el menjar sobrant d'establiments propers.

El Gran Dinar BCN 2.0

Més enllà d'aquestes accions immediates, el PEMB també s'implicarà en d'altres projectes encaminats a l'aprofitament alimentari d'aquí a finals d'any. Per una banda, previsiblement al novembre i emmarcat en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus tindrà lloc el Gran Dinar BCN 2.0, una jornada festiva en la que es farà un àpat d'aliments recuperats i que servirà com una gran campanya de sensibilització sobre el malbaratament, que promou la Declaració de ciutat #nomalbaratoelsaliments per mostrar el compromís ferm amb el les estratègies d'impuls de la política alimentària, consum responsable i el pla d'impuls de l'Economia Social i Solidària (2016-2019); el Pacte de Milà, i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides que fan referència a aquesta temàtica a més de la Carta Alimentària Metropolitana que també està promovent el PEMB”.

Ecowaste4Food

De la mateixa manera, el PEMB també col·laborarà amb l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i altres set socis europeus en el projecte ECOWASTE4FOOD, en el marc del programa europeu INTERREG, que té per objectiu ajudar els socis a respondre millor a la necessitat de reduir les pèrdues i els residus alimentaris al llarg de tota la cadena alimentària mitjançant l'eco-innovació, com a part d'una estratègia territorial més global que asseguri l'accés a una quantitat suficient d'aliments nutritius a tota la població i demostrar que els residus poden ser l'origen d'una economia eficient en els recursos i respectuosa amb el medi ambient per als territoris.

Premi “El menjar no es llença”

Finalment, el PEMB també participarà com a jurat en el Premi “El menjar no es llença” convocat per l'Associació Espigoladors, un concurs dirigit a joves entre 11 i 17 anys, que hauran de presentar les seves idees per reduir el malbaratament alimentari

Tot plegat s'emmarca en la voluntat del PEMB d'intensificar els treballs des d'ara fins a finals d'any per articular una política alimentària metropolitana a través de la Carta Alimentària Metropolitana, que proposa una sèrie de compromisos, objectius i projectes per avançar cap a un sistema alimentari més resilient, sostenible i capaç de proporcionar aliments més sans, nets i justos per a tothom. El compromís específic de la Carta Alimentària que s'haurà de desenvolupar i treballar amb els agents de la quàdruple hèlix diu: “Introduir mesures que permetin disposar d'informació i d'eines d'actuació per reduir el nivell de malbaratament d'aliments a l'entorn metropolità de Barcelona, al llarg de tota la cadena agroalimentària”.

  • Participa o segueix el debat

    0 comentaris:

    Deixa el teu comentari:

Política de cookies